Louise Lundberg är en kreativ mångsysslare av rang. Under sin tid med Apple jobbade hon som visual merchandiser, global mentor, samt koordinator och projektledare på huvudkontoret i London. I Sverige och Stockholm har hon provat på livet på byrå, och att jobba som digital designer för GANT, innan hon en dag blev headhuntad av självaste Michaela Forni.
I tre år var Louise Lundberg med och byggde upp onlinemagasinet FORNI från grunden. Det var en otroligt rolig och lärorik period i livet, där Louise fick chansen att prova sina minst sagt kreativa vingar – för att upptäcka att hon klarade av att flyga högt. Under åren med FORNI fick hon vara med och bygga varumärket från grunden, samtidigt som hon fick jobba med både företagets branding, strategi och kommunikation. Men när Louise blev gravid och gick på mammaledighet under hösten 2020, var det något som förändrades: hon blev sugen på att bygga något eget. Drömmen om den kreativa studion Lou Lu hade satts igång.
Att säga att Louise, på kort tid, har blivit everybody’s darling känns som en underdrift. Hennes Instagramkonto, fyllt av lifestyle tech, beauty, och kreativt content. växer konstant, precis som prenumerantantalet till med hennes oerhört populära nyhetsbrev – och i höst planerar hon även att lansera Lou Lu på heltid. Vi satte oss ner med denna självklara stjärna, för att prata om hur hon har burit sig åt för att göra just business av sin passion.
Du sa att något ändrades när du blev mammaledig?
Ja, när jag blev mammaledig så blev jag världens största klyscha, haha! Jag började tänka mer på vad jag ville göra med min tid och hur jag ville tillbringa mina dagar – och det var då jag började känna att jag ville göra något i mitt eget namn. Jag har alltid gillat tanken på att nyttja det faktum att jag är en kreativ mångsysslare – att jobba hur man vill och när man vill, och verkligen kunna bygga upp något själv. Så jag kände att jag testar! Och där är jag idag, där jag testar väldigt öppet framför alla.
Hur har du självförtroendet att våga testa så öppet inför andra?
När jag startade eget gick jag ut med det i detalj på min Instagram. Jag berättade varför jag ville göra något i mitt eget namn, vilka tjänster jag ville tillbringa mina dagar med att göra och vad jag drömde om att det kunde bli. För det är dom som ser mig jobba som kan hjälpa mig dit. Jag tror att det enda sättet att komma framåt är att våga prata om det du drömmer om, och det du vill. För även om du har en bra idé kan du behöva höra från andra att din idé är bra, så att den inte stannar hos dig för att du har dåligt självförtroende. Så hitta någon som kan hjälpa dig att pusha. Börja prata om din dröm, och våga misslyckas. Oftast är man tyst om något för att man tycker det vore pinsamt om man inte lyckas – men jag, personligen, har haft så himla många idéer som jag har berättat om för andra, och som det sen inte har blivit något av. Men säg det du vill göra högt och våga – jag tror det är en stor grej för att få bättre självförtroende.
Var det självklart för dig att be om hjälp?
Jag har alltid varit någon som tyckt om att stå i centrum, så jag vet inte om det är bra självkänsla eller bekräftelsebehov som driver mig, haha! Jag har t.ex. alltid gett tech-tips till mina vänner, så när jag gick på föräldraledighet började jag lägga upp det på min Instagram också – och folk verkade tycka att det var intressant och roligt! Och allt med att min Instagram har vuxit, samt att jag började tänka mer seriöst på att starta eget, tänkte jag att det inte finns någon anledning för mig att inte slå ihop det här. För om jag vill starta eget så kommer det krävas att jag behöver kunder. Och för att få kunder så måste jag synas och höras, så att folk kan veta att jag existerar. Och i och med att jag själv har jobbat mycket med content marketing-strategi kände jag att jag får prova själv. Så både min Instagram och mitt nyhetsbrev är egentligen en typ av research för mig, så att jag senare ska kunna hjälpa kunder. Jag använder mig själv som guinea pig!

Du valde att inte plugga vidare efter gymnasiet. Varför?
Jag känner att när man ska plugga den sortens kreativitet som jag håller på med, så tror jag många kan klara det själva just eftersom det är mycket learning by doing. När jag bodde i London provade jag en termin på London College of Communication, men kände att nej, det där var inte för mig, så jag hoppade av. Från och med gymnasiet har jag frilansat vid sidan om genom att göra logotyper, hemsidor, eller nånting. Så frilansgrejen har följt med hela tiden, jag hade bara inte satsat på det fram tills nu.
Tycker du aldrig det är jobbigt att vara så öppen med det du gör och det du tar dig an?
Jag tränar väldigt mycket på att om jag lägger upp något som inte funkar så tar jag det inte personligt, utan ser det istället som ett bevis på att just den typen av grej inte funkade. På ett sätt använder jag Instagram för att lära mig mer om hur det funkar, för jag vill utmana mig själv att våga genom att just prata om mina mål och drömmar – men även för att jag tycker att det är så jäkla kul! Jag tycker själv det är roligt att följa folks resor, så då kände att jag lika gärna kunde berätta min! Och om jag är jätteöppen med vad jag försöker göra, så tycker jag inte att det blir lika läskigt. Allt är är out in the open och det är bara att fortsätta snacka om det. Det är läskigt stundtals, men mest kul!
Vad för tips skulle du vilja ge till någon som sitter på mycket kunskap, precis som du, men som är rädd för att ta det där första steget?
Bara prova! Och ta hjälp av dina vänner, för det är alltid mycket lättare att kasta sig ut om man i alla fall har en person som stöttar en. Hela min karriär går nästan ut på tanken att ’kan andra, kan jag’. Första gången jag tog mig an ett frilansuppdrag där jag skulle göra en hemsida och inte bara en blogg så sa jag ”Absolut!” – men jag googlade mig igenom hela det projektet. Jag tänkte att om andra kan bygga hemsidor så kan väl jag också klara det? Och det tänket har verkligen följt med mig genom hela min resa.
Kan du inte berätta om ditt val att inte nischa dig?
Kort och gott så handlar det om att jag inte har bestämt mig själv än, haha! En del av mig tror väldigt mycket på att vara bred i framtiden, samtidigt som jag vill prova på olika saker och se vad jag tycker är kul, och vad som kommer att bli min grej. Varför kommer folk till just mig? I vilka områden kommer jag briljera? Jag har liksom inte bestämt mig för vad jag tycker är roligt än. Just nu tycker jag allt är skitkul! Men jag har börjat nischa ner mig på det sättet att jag har börjat tacka nej till uppdrag jag märker att jag inte vill göra. Jag tänker att jag nog kommer nischa ner mig till slut, men än så länge tycker jag det är så roligt att prova allt.

Är du aldrig osäker och tvivlar på om det här är rätt för dig?
Jo, hundra procent! Impostor syndrome är en väldigt stor grej som dyker upp ofta. Jag är bättre på att hantera det nu, för jag har tränat på att lägga upp saker ändå eller bara köra. Att trycka på knappen, även om jag är känner mig rädd eller blir stressad. Och det är det som är skillnaden från hur jag hanterade det tidigare. Men jag kan fortfarande skicka reels och nyhetsbrev till mina kompisar för att fråga om man fattar det jag vill säga, eller om något är för snabbt eller för långt. Så mitt impostor syndrome finns fortfarande, det är bara det att jag blivit bättre på att agera i rädsla.
Hur vågar man äga sina olika titlar utan att ha pluggat till det?
Om du kan utföra något och det är något du skulle kunna ta betalt för idag, så tycker jag att du kan säga att du är X. Jag tror man måste påminna sig själv om vad man har för skill set – och lita på det. Men det är även viktigt att veta att folk inte bryr sig om det där i så stor utsträckning som man själv gör. Jag skiftar mellan grafisk designer och digital designer. Jag säger oftast digital designer eftersom jag tycker att det är ett väldigt bra paraply inom den digitala sfären, men jag vet även att digital designer kan vara något helt annat för någon annan. Istället för att se det som ”nu sätter jag den här labeln på mig själv för att försöka se mig själv så”, se det som ett sätt att försöka förklara för andra vad du gör. Det är bara ord du använder för att berätta vem du är.
Hur gick du till väga för att få uppdrag när du väl valde att satsa på Lou Lu?
I och med att jag har frilansat sen studenten hade jag två kunder som jag kunde göra ett jobb för igen, men annars är alla kunder som jag har bokade nu antingen Instagramföljare eller vänner till följare. Och då har jag inte ens gått ut med en hemsida än! Hela min strategi med Instagram var att mina kunder kommer hitta mig via den kanalen. Det är där dom kommer känna igen vad för stil jag har, det är där dom kommer se vad jag kan göra, det är där jag ska ha min portfolio – och det har funkat, vilket är skitkul! Så igen, put yourself out there! Se till att hitta en kanal där du syns, och visa det du vill göra mer av.

Finns det något i din karriär som du ser som ett misslyckande?
Nej. Eller det är klart utmattningen jag fick när jag jobbade på byrå är ett misslyckande rent mot mig själv som person, men samtidigt känns det som att personer som går igenom en utmattning ofta lär sig mycket av det. Annars är jag väl skonad från att ha gjort några riktigt stora misslyckanden. Men samtidigt så har jag ju tappat kunder, jag har levererat fel eller missförstått briefs, och saker jag har planerat har inte blivit av. Men jag har ganska lätt för att se glaset halvfullt. Något kan suga i stunden och jag kan tycka att det är skitjobbigt, men om man ger det några dagar eller veckor så är jag ganska bra på att zooma ut och få ett annat perspektiv.
Hur håller du peppen uppe när det känns svårt?
Rent praktiskt: lyssna på musikaler, haha! Annars funkar det väldigt bra att pausa, för att påminna sig om vad det är man håller på med och varför man gör det. Min bakgrundsbild på mobilen är en mood board som representerar min vision för hur jag vill att mitt liv ska se ut. Mittenbilden är från Disneyland Paris, som inte har något med mitt jobb att göra, men vad den bilden representerar för mig är att jag vill jobba med det jag gör idag för att om några år kunna ta med familjen till Disneyland Paris. Så fokusera på ditt varför – oavsett om det handlar om varför du gör något idag, eller varför du gör något för framtiden.
Vad är ditt bästa tips till någon som vill börja följa sin passion?
Att rent krasst pin point:a vad du vill göra. När du vet vad du vill göra, skriv hur du vill att din perfekta vecka ska se ut om ett år. Hur ser måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag ut? Hur ser förmiddagar och eftermiddagar ut? Slutar du tidigt? Vad för möten har du? Är du på event? Genom att leka med tanken på hur din perfekta vecka ser ut får du upp en bild av vad du vill ha, och vad som behövs göras för att detta ska ske – och sen får du jobba bakåt därifrån. Det, och att anamma tänkandet ”kan andra, kan du”. Du behöver inte vara den enda i världen som gör något, du behöver bara göra det till din grej.
Text Elin Beattie