La Vie est Belle

hur allt startade.

5 maj, 2020

Jag fick en notis häromdagen på Facebook som så ödmjukt påminde mig om att det var 7 år sedan jag startade mitt första företag och lanserade en webbutik med smycken och accessoarer. Utan erfarenhet. Galet tänker ni säkert, att slänga sig ut sådär. Men himla spännande och kul säger jag.

Så hur började min egenföretagande resa?

Jag hade alltid drömt om att ha en egen butik och min man, som mycket väl känner sin fru in och utantill sa ”Men Nathalie, du kommer ju vissna om du står i en butik 6 dagar i veckan. Du behöver din frihet, varför startar du inte en webbutik?”. Sagt och gjort. Jag sög till mig dessa kloka ord och bestämde mig för att starta en e-handel vid sidan om min karriär som flygvärdinna. För där fick jag mycket riktigt ut mitt behov av att fara och flänga. Och det fanns enligt mig inte så mycket att fundera över, jag var själv van att klicka hem saker från nätet (mitt första nätfynd var ett Manolo Blahnik-skohorn från Ebay 2004) och e-handeln hade numera börjat ta fart här hemma i Sverige.

Jag hade en idé kring hur jag ville att det skulle se ut, gjorde min research väl och kände redan till några designers som jag ville introducera på den svenska marknaden. Jag följde dem redan på Instagram och slänga iväg en förfrågan om inköp. När vi etablerat kontakt så bokade jag in inköpsmöten, flög till Paris modevecka för att träffa designers och besöka showrooms och begav mig till New York för min första inköpsresa. Allt detta utan att ha någon vidare erfarenhet inom inköp eller e-handel. Men viljan, den fanns där.

Och även om jag många gånger fick ta flera extra steg och lära mig den hårda vägen så lärde jag mig oerhört mycket och fann min passion för konceptutveckling och content produktion längst vägen. Det bästa jag visste var att få styla nyanlända smycken, fotografera dem och lägga upp dem i butik och på Instagram för att få se reaktionen från följare och kunder. Jag älskade att få se mina idéer komma till liv och därefter hitta kreativa lösningar att sprida mitt varumärke vidare.

Mellan showroomvisningar i Paris hösten 2012
New York, Januari 203. På första inköpsresan i New York, innan begreppet selfie myntades.

Jag lyckades driva in majoriteten av våra kunder via vårt Instagram-konto och bygga upp en internationell kundkrets, där både moderedaktörer och stora influencers klickade hem mina produkter utan betalda samarbeten. Det var verkligen en dröm som kom till verklighet men också enormt mycket slit. Alla nätter jag satt och retuscherade mina bilder och alla tidiga morgnar innan skola och jobb, som jag packade ordrar, cyklade till postkontoret för att skicka paket till jordens alla hörn och kanter. Men det var också här min digitala karriär började ta fart.

Efter min mammaledighet hade jag bestämt mig för att lämna flygbranschen och satsa fullt ut på min e-handel. Jag började läsa till E-commerce Manager på IHM Business School för att samla på mig mer kompetens än det jag själv fått lära mig på vägen. Jag nischade mig snabbt in på digital marknadsföring, sociala medier och influencer marketing, det som jag egentligen brann mest för när jag drev min egen e-handel. Den digitala kommunikationsbiten har jag med mig i bagaget från journalistik-studier, som frilansskribent och bloggerska.

Hösten 2017 En av mina favoritbilder från de photoshoots jag ordnade med webbutiken

Så varför valde jag att lämna den e-handel jag byggt upp och sälja verksamheten efter 5 år? För att jag var redo att satsa på någonting nytt och saknade innerligt att få skriva och dela med mig av andras livshistorier. Jag saknade en plats där jag kunde inspirera andra kvinnor till att gå sin egen väg och följa sina drömmar. Att få skapa tillgängliga förebilder än de som porträtterades i media, kvinnor man kunde relatera till. Idén bakom Her Way började ta form när jag kom hem från New York 2010 men kom först till liv när jag tillsammans med min klasskamrat Katja Fjällström lanserade Her Way februari 2008. Resten är (nästan) historia…

 • Svara
  Emma Nilsson
  6 maj, 2020 kl. 10:07

  Så spännande läsning, du är fantastiskt duktig och så hängiven i allt du gör!

  • Svara
   Nathalie Rajic
   6 maj, 2020 kl. 11:26

   Vad roligt att höra Emma! Tack för de varma orden. Är så himla glad över att våra vägar korsades 💜

Lämna en kommentar