La Vie est Belle

impostor syndrome.

27 april, 2020

Varning för positiv pepp!

I alla de möten som sker via Her Way träffar jag ofta kvinnor som delar med sig av sina rädslor att misslyckas eller att ta sig an en ny uppgift de aldrig har gjort förr. Och det får mig att tänka på varför vi spenderar alldeles för mycket tid på att tänka på att vi inte är tillräckliga? ”Om jag hade gjort si så hade jag varit bättre, om jag hade gjort så hade jag fått jobbet jag sökte”.

Jag pratar om impostor syndrome.

Inte hört om det förr? Impostor syndrome, som även kallas för bluffsyndromet handlar just om att känna sig som en bluff och att förminska sin förmågor eller prestationer. Det sägs att 70% av jordens befolkning drar runt på dessa självförnedrande känslor. Majoriteten består tyvärr av oss kvinnor. Vi är uppväxta med normer som säger att vi minsann inte får tyckta för bra om oss själva och Jantelagen har aldrig riktigt varit till vår fördel.

Vi har redan alldeles för många yttre faktorer som dagligen talar om för oss att vi behöver det ena eller det andra för att må bättre, att vi behöver se ut på ett visst sätt för att nå framgång och vara omtyckt. Även den starkaste av oss tillåter den lilla djävulen på axeln komma till tals och mata på med självkritik då och då.

Vi arbetar hårt för att bevisa för oss själva att vi är bra nog eller är ständigt på jakt efter att bli en bättre version av sig själv. Personlig utveckling i all ära men ibland glömmer vi att stanna upp för att klappa oss själv på axeln och ge oss själva beröm. Att sätta stopp för dessa förminskande tankar om oss själva. Livet är för kort att gå runt och tänka på alla saker man inte kan, utan vi borde iställetfoksera på alla de saker vi faktiskt kan. Så kan vi inte komma överens med varandra att vi numera ska vara mer snälla mot oss själva och att vi duger så som vi är?

Är du redo att gå din egen väg och följa dina drömmar? Här kan du läsa mer om imposter syndrome och hur du blir kvitt den!

 • Svara
  Emma Nilsson
  30 april, 2020 kl. 09:51

  Det låter som en bra ide, det skakar vi hand på tycker jag!

  • Svara
   Nathalie Rajic
   6 maj, 2020 kl. 11:25

   Deal! 🤜🏽🤛🏽

Lämna en kommentar