La Vie est Belle

to kill your darlings.

14 juli, 2020

Bild Julia Batista

Jag fick ett meddelande häromdagen från någon som berömde mig för min titel Daydream Achiever på Instagram. Och det fick mig att åter tänka på den resa jag gjort de senaste åren och vilja dela med mig av hur många gånger jag även har behövt att ändra riktning och ”kill your darlings”, dvs släppa en idé som jag arbetat på eller ändra den från sin ursprungliga form.

Jag finner ofta att vi alldeles för sällan visar upp verkligheten av att driva företag, att vi oftast putsar fasaden lite extra för omvärlden(OK, förutom alla långa arbetsdagar som gärna ska redovisas på sociala medier). Istället för att prata öppet om utmaningar och misstag för vad det är, så visar man enbart upp det man har lyckats med och utesluter snedsteg, u-svängar eller omvägar en tagit för att komma dit en är idag.

Så hur är det egentligen att följa sina drömmar?

Precis lika fascinerade och nervkittlande som otroligt läskigt. Det är riskfyllt och man går in med ett öppet hjärta i det man gör med chansen att bli sårad. Även om din avsikt är god och din prestation hög så finns där många andra faktorer där ute som spelar roll och avgör om drömmen blir till verklighet. Hur grym du än är.

Det handlar varken om att ha rätt inställning eller mindre imposters än vad andra har. För tro mig, de finns där hos oss alla och handen på hjärtat så arbetar jag dagligen med mina egna. Utan det handlar om hur många gånger du är redo att falla och skrapa knäna för att ställa dig upp igen, ungefär som när du skulle lära dig att cykla. Att lyssna till vad ens hjärta vill och är redo att satsa. För om man inte satsar så kan man inte vinna, right?

Så varför fortsätter jag att utsätta mig för detta?

För att det berikar mitt liv att följa mitt hjärta, med alla tillhörande skavsår och plåster. Jag tycker att jag vinner mer än vad jag förlorar och att jag får möjligheten till att skräddarsy den vardag som är optimal för mig och min familj. Men jag tycker också det är viktigt att prata om hur viktigt det är att vara intakt med sig själv och våga dela med sig av de snedsteg som medföljer. Inte för att skrämma, utan för att ödmjukt dela med sig av de realistiska sidorna av entreprenörskap. Att precis som allt annat så har entreprenörskapet sina bra och dåliga sidor. Och det är bara du som vet när det är nog och dags att ge upp eller trycka ännu mer på gaspedalen.

I slutet av dagen så handlar det inte om allt hårt arbete det tar att bygga upp någonting eget, utan snarare om att jag får ha kul på vägen. Laborera mig fram och det som finns att ta med mig från de lärdomar som föds på vägen. Omväg eller inte. Jag tror att jag har lärt mig enormt mycket mer om mig själv de senaste åren och den där vägen som är kringelikrokig har alltid varit mer spännande än en spikrak stig.

Vad drömmer DU om att göra?

    Lämna en kommentar