Billie <3 Motherhood

Billies inskolning

14 maj, 2020

Så sitter vi här, Joseph och jag, hemma med varsin dator framför oss och jobbar, och vi kan till och med prata med varandra, vi behöver inte viska. För Billie sover inte i sitt rum, nä hon är själv på förskolan, utan oss, och lever loppan. Jag har förstått att inskolningen kan se väldigt olika ut hos olika förskolor och såklart olika för olika barn. Så jag tänkte berätta lite om hur vårt upplägg sett ut och hur det gått!

De första tre dagarna får en eller två föräldrar vara med och då kör man från kl 08:50-15:00. Jag tog första dagen själv med Billie, sen andra dagen var vi där alla tre tillsammans och tredje dagen tog Joseph själv med Billie. Billie är väldigt glad, sprallig och social så vi trodde verkligen hon skulle ÄLSKA förskolan från sekund ett! Men, det var ju lite naivt tänkt av oss, hon har absolut gillat det tror jag, men det tog ända till tredje dagen för henne att börja slappna av och visa sitt ”true self”, och det är ju inte så konstigt, barn är ju människor så man kan ju se till sig själv. Jag är långt ifrån mitt ”riktiga jag” när jag träffar en grupp nya människor, det tar lång tid för mig att komma in i en grupp och känna mig tillräckligt bekväm för att börja skoja liksom haha.

Så jag tycker ändå det har gått väldigt snabbt för Billie att komma in i gänget och för henne att känna sig bekväm. Hon är forfarande lite mer vaksam än när hon är hemma men annat vore ju nästan konstigt, hon har ju bara träffat dessa människor tre gånger. Vi märkte stor skillnad från dag till dag, hon vart mer och mer självsäker och tog för sig mer och mer. Underbart att se! Hon har två favoritlekar och det är att leka med dockorna, hon ger de kramar och pussar, sätter de på olika stolar och bänkar bredvid sig själv, hon kör de i vagnen, åh vad hon älskar dessa dockvagnar! Den andra leken som hon varvar med är KASTA BOLL! Hon älskar alla typer av bollar och ser hon några stå och passa boll med varandra så ser hon det som en öppen inbjudan att komma och ta bollen och försöka kasta den. När hon kastar så vet man aldrig vart bollen hamnar, det är lite 50/50 att den hamnar framför eller bakom henne haha.

Under de tre dagarna vi var där så försökte vi hålla oss lite i bakgrunden, alltid så att hon såg oss om hon ville komma till oss men vi ville liksom inte störa hennes lekar både själv och med kompisarna. Någon gång ibland kunde jag se att hon tittade runt och letade efter mig men hon gick aldrig fram till mig, hon bara fortsatte leka på. Vi märkte snabbt att vi kunde sitta och leka med de andra barnan i ett annat rum utan att hon ens märkte eller brydde sig. Enda gången på dagen som hon verkligen ville vara i våran famn var när hon precis har vaknat från sin nap, hon har sedan hon föddes alltid varit väldigt grinig/ledsen när hon precis vaknat, det tar ofta 20-40 minuter innan hon kommer igång igen efter en nap. Så det är enda stunden på dagen då jag kan tänka mig att hon kan bli något svår-tröstad av pedagogerna. Men även det tror jag hon kommer komma in i.

De sover ute i sina vagnar och pedagogerna bara lägger barnen ner och så står de bredvid och håller vakt tills de vaknat. Jag trodde aldrig Billie skulle kunna somna så, hon behöver liksom att man går runt med henne i ca 20 min innan hon somnar i vagnen. Så de första två dagarna fick vi göra just det, gå i cirklar på gården, men den tredje dagen så somnade hon faktiskt av sig självt i en stilla vagn. WOHOO!

Idag är alltså fjärde dagen för henne på föris men första dagen som hon är där utan oss, hon går då 08:50-12:00, och hon ska nu gå samma tider i två dagar till sen därefter så går hon till 15:00.

Joseph ska vara pappaledig varje måndag, med start nästnästa vecka, och vi ska hämta henne senast kl 15 varje dag i alla fall fram tills hösten. Sen vid hösten kanske hon behöver gå vissa längre dagar på grund av vårt jobb, men vi ska sikta på att hämtat vid 15/16 tiden även då.

Imorse hade Joseph lagt fram Billie ytterkläder ca 30 min innan vi skulle gå och Billie gick direkt fram och försökte klä på sig! <3 Joseph tog lämningen idag och det hade gått super, han hade sagt ”hej då, nu ska pappa gå” flera gånger men hon hade knappt tittat på honom utan bara vart så inne i leken, snuttisen! SÅ fantastiskt skönt om vi slipper tårfyllda ”hejdå:n” varje dag. Men jag förstår ju att det kan vara olika från dag till dag också <3

Ja det var en hel novell om Billies inskolning, hon fyller 16 månader om två dagar och jag känner att det var helt rätt tid att skola in just Billie <3

xx Ems

    Lämna en kommentar