Billie <3 Motherhood

Mina 6 lärdomar från mammaledigheten

29 maj, 2020

Nu har jag jobbat i två veckor, efter att ha varit mammaledig i 15 månader och sjukskriven i ca ett halvår innan det (pga grovt illamående och migrän under graviditet). Jag har tänkt såååå mycket på denna period då jag skulle börja jobba igen, längtat, varit nervös, blivit rädd, fasat, längtat ännu mer, och så har det gått i cirklar, runt och runt. Men nu är jag här, I MADE IT! Jag tog mig igenom en helvetes graviditet, en tuff start på mammaledigheten och en ganska utmanande mammaledighet generellt. OCH, kanske viktigast av allt, jag har inte glömt bort allt jag var och kunde innan jag blev gravid, jag har till och med hunnit lära mig en massa nytt och utvecklats.

Jag trodde ett tag där när dagarna endast gick ut på att amma och torka bajs och spyor att jag hade glömt bort allt om vad jag jobbar med. Men inser såhär med facit i hand att jag hade int glömt bort något, min hjärna bara fokuserade på vad som var viktigast i stunden, mitt barn. Men nu, när min lilla tjej har blivit stor (nåväl: större) och går på förskolan och stormtrivs, så behöver jag inte ägna varje sekund av mina tankar på henne. Och jag har märkt att mitt ”gamla jag” finns där, det sitter liksom i benmärgen och kommer så naturligt, jag kan vara mamma och grym på mitt jobb. Det FUNKAR hörrni! haha

Joseph sa till mig härom dagen ”älskling, det är så fint att se hur glad du känts det senast”. Han tyckte det kändes som att jag blommat upp, fått mer energi och glädje i hela mig. Och jag vart lite paff förts, hann i en hundradels sekund tänka ”men vad fan menar du? Har jag varit sur innan eller?” haha Men insåg väldigt snabbt att han har ju rätt, jag är gladare nu. Jag har tid för både min egen utveckling och mitt barn, jag tror helt ärligt Billie har det roligare och är gladare nu på förskolan också. De senaste månaderna har vi ju bara varit hemma, inte träffat några, utan hållit oss helt isolerade. Och det har tagit hårt på oss.

Jag tyckte det var begränsade nog att vara mammaledig innan corona, i en lägenhet (som jag och billie har saknat trädgård alltså), utan några nära vänner som också var hemma med barn. Det blir ensamt. Jag har under graviditeten och mammaledighetens gång lärt känna några fantastiska mammor med barn i samma ålder, men då bor vi inte så nära och alla har sina dagar fulla så det blev liksom inte att vi sågs så ofta.

Är det något jag lärt mig av denna mammaledighet och som jag ska ta med mig till en eventuell nästa så är det detta (obs, detta är mina, högst individuella lärdomar):

  1. Flytta till hus med trädgård eller lägenhet med stooooor balkong. Gör inte om samma misstag, du behöver frisk luft och easy access ut och in – för allas välbefinnande.
  2. Gå med i BVCs mammagrupp. Jag tyckte det kändes lite ”skitnödigt” så jag skippade. Denna gång ska jag gå med i så många mammagrupper jag kan tills jag hittat min grupp av mamma-kompisar. Att kunna ventilera tankar och känslor, ge och få tips etc med någon som är i samma sits är A och O för en hållbar mammaledighet.
  3. Släpp alla tankar på jobb och karriär, det kommer, och du kommer komma ihåg allt, du kommer in i det i igen, det sitter i dig. Så fokusera på barnen och dig när du är mammaledig och jobbet när du är där.
  4. Våga släpp ansvaret över barnen i några timmar, stick i väg på spa, en tjej-weekend med nån kompis. Unna dig att få slappna av både fysiskt och psykiskt då och då. Jag stack iväg en weekend med min kompis Meg när Billie var 10månader och det var det bästa jag gjort. Önskar jag gjort det tidigare. Det behöver inte vara en resa, eller inkludera en övernattning ens. Bara få några timmar med noll fokus på något annat än sig själv. För finns det en partner med i bilden så är det bra för hen att också få ta lite större ansvar en längre period då och då.
  5. Njut! Eller inte. Fan, det är så svårt detta. Jag kan absolut se tillbaka på mammaledigheten och tänka att jag borde relaxat mer och bara uppskattat stunden för var den är. För tiden går SÅ GALET FORT! Men att vara nybliven mamma och mammaledig är TUFFT som fan och många gånger väldigt ensamt. Så tillåt dig att var ledsen/arg/besviken vad du än känner. Det är okej. Känn för fan ingen skuld över det. Ta det som det kommer och acceptera dina känslor.
  6. Sist men inte minst, var inte rädd för att gå tillbaka till jobbet och lämna bebisbubblan. Det må vara (stundtals) helt fantastiskt mysigt, men du får energi av att få använda din hjärna i andra områden än barn-relaterade frågor. Och kanske framför allt, få komma ut och få träffa folk, kollegor, få ta en lunch på stan, dricka varmt kaffe, kissa ifred ja listan kan göras lång.

Att bli mamma är det mest fantastiska jag varit med och och det blir verkligen bara roligare och roligare! För mig är barn helt klart meningen med livet, att få barn är som att upptäcka att livet har så många nya dimensioner som man inte ens visste existerade innan. Det är det häftigare, mest givande, kärleksfulla och kaosartade äventyr jag någonsin varit på. Och det finns inget stopp! Vilken jäkla vinstlott att få vara med om föräldraskap! <3

Xx Ems

    Lämna en kommentar