Billie <3 Motherhood

Från spjälsäng till juniorsida

5 juli, 2020

För en vecka sedan exakt bytte vi ena kanten på Billies spjälsängs till en så kallad ”juniorsida”. Vi har denna säng från NG Baby. Detta för att hon älskar sin säng och gärna sitter och leker eller bara myser i den och innan vi bytte ena sidan kunde hon ju inte klättra i sängen själv… även om hon gärna försökte. Så istället för att hon sjutioelva gånger om dagen klättrar och hänger på sidan av sängen och ropar på oss att hjälpa henne så bestämde vi att det var dags att byta. Så att hon lätt som en plätt kan kliva i och ur sin säng helt själv.

Men det har tagit emot att göra detta. Inte för att vi är så sentimentala och tycker tiden går för fort (det gör den förvisso, tiden) men utan för att vi har sedan Billie föder kämpat med hennes sömn och var nu rädda att göra allt värre. Fram till Billie var 13 månader sov hon horribelt dåligt. Joseph och jag sov i skift och var i regel vakna, alltså uppe och lekte med Billie på natten i 2-4h. VARJE NATT, nästan i alla fall, självklart kunde det komma någon natt i månaden som vart bättre, men det var vi inte bortskämda med så att säga. Men vid 13 månader började Billie gå, en dag bara släppte hon taget från väggen och gick nästan direkt helt obehindrat. I samband med det började hon sova hela nätter. Vi vart helt i chock. Så sedan i mars har Billie sovit helt fantastiskt, men undantag för kortare perioder som varat i någon vecka, då det varit dåligt igen men hon har generellt sovit jättebra. När vi säger jättebra så menar vi att hon sover från ca 19.30 till 05.30/06:00 och då med endast något litet uppvak, kanske har vi behövt gå in och klappa lite på henne, men oftast hör vi bara hur hon vaknar till, gnyr lite och somnar inom 3 minut om igen utan att vi behövt göra något. Helt fantastiskt tycker vi!

Men sedan hon började förskolan har sömnen blivit lite sämre, eller snarare mer varierad. Vissa nätter är katastrof men vissa är som en smekmånad! Man vet aldrig vad som väntar och nätterna innan vi bytte kanten på Billies säng hade varit dåliga, eller hon hade bestämt gjort morgon mellan 03 och 04 flera dagar i rad. Alldeles för tidigt tycker vi som ju nu vant oss med att få sova lite mer. Men vi bestämde att det var dags att testa ”juniorkanten” ändå och såhär har veckan gått:

Natt 1: Hon gör morgon vid ca 04 och skriker då bestämt på oss, när Jospeh ska hämta henne ser han henne inte först. Hon låg nämligen UNDER sängen. Men hon var så glad och nöjd som vanligt när vi kommer för att hämta henne. Vår teori är att hon försökt gå ut själv men hon sover ju i en sovpåse och då är det svårt att gå och hamnar fötterna under sängen där ingen matta finns är det väldigt lätt att glida under med en sovpåse på fötterna – tror vi.

Natt 2: Hon skriker till vid 23-tiden, hon hade ramlat ur sängen. Juniorsidan har som ett hål i mitten där Billie kan gå upp och ner, så vid huvudet och fötterna är en kant som ska stoppa henne från att ramla ur. Men hon är ju inte så stor så typ hela underkroppen kommer vid hålet och när hon rör sig liksom faller rutan ner där och kroppen efter. Jag har sett det ske när vi lekt, det är väldigt odramatiskt och ”fallet” är ca 20cm med rumpan först, på en mjuk matta. Vi lägger tillbaka henne och hon sover till ca 04. Juste vi lät henne sova utan sovpåsen så hon inte skulle halka under sängen igen haha.

Natt 3: Vi bullar upp med filtar under madrassen precis vid ”hålet” och när hon skriker till vid typ 23-tiden så är hon fortfarande i sängen, vi sjunger för henne tills hon sommar om, hon gör morgon vid ca 05.

Natt 4-6: Vi forsätter med att ha filtar under madrassen så att hon inte ramlar ur, hon fortsätter att vakna väldigt ledsen vid ca 23-tiden och behöver vår hjälp för att somna om. Hon gör morgon mellan 04.30-05:30. Och där är vi idag.

Men dessa tidiga mornar började innan vi bytte kanten på sägen så jag tror inte det endast beror på den att hon sovit lite oroligt det sista. Hon har enligt appen Wonder weeks precis gått klart det sista språnget, språng 10. Så min förhoppning är att hon ska börja sova som vanligt snart igen.

Vi ångrar inte en sekund av att vi bytte sidan på sängen nu, jag vet att mänga väljer att vänta in i det sista med det för man är rädd att barnet ska gå upp och börja leka mitt i natten typ. Det var vi också rädda för, men Billie har aldrig gjort det, hon har ramlat ut några gången tills vi bullade upp mer ordentligt men inte ens då har hon rest sig upp och börjat gå någonstans. Utan hon har varit så trött och är nog så van vid att vi hämtar henne så hon går inte runt själv på nattetid. Det roligaste har varit dagtid då har hon verkligen njutit av att kunna klättra upp själv! Hon är i sin sjöng och leker med sina dockor och gosedjur väldigt ofta på dagarna (innan/efter föris).

Det blev ett långt inlägg det här! Men jag tycker det är så intressant med allt som har med barn och sömn att göra då vi har kämpat så med det, så tänkte att någon kanske har nytta av denna info.

När bytte du från spjälsäng till juniorsäng eller till ”juniorsida”? Vart det lyckat?

Xx Ems

    Lämna en kommentar