Diana Dontsova, närmare känd som matkreatören Diadonna valde att satsa på sina digitala kanaler efter en utmattning. Matlagningen blev en motivation att ta sig tillbaka från utmattningen. Idag driver Diana sin egen byrå Diadonna Media med inriktning på mat och bjuder svenska folket på matinspiration som passar alla.
Framför mig har jag ett välbekant ansikte. Det är 20 år sedan vi senast såg varandra, vilket är svårt att förstå när konversationen flyter på som om tid och rum har stått stilla. Den välbekanta blicken framför mig tillhör Diana Dontsova, eller mer bekant som matkreatören Diadonna.
Våra vägar korsades då Diana undervisade historia på min högstadieskola i Malmö. Hon var en trygg förebild med stor närvaro, den typ av vuxen eleverna behövde i sin närhet för att våga gå sin egen väg och drömma stort.
Med ett välkurerat instagramflöde bjuder Diana idag på matinspiration och recept som får munnen att vattnas. Mat som passar alla, som hon så vackert beskriver det. Och Dianas gästvänlighet avspeglar sig inte enbart i hennes digitala kanaler, utan framför oss står ett alldeles ljuvligt nybakat surdegsbröd som vi får lov att avnjuta efter vår intervju.
Det var inte en självklarhet att Diana skulle arbeta med mat, även om intresset att samlas kring matbordet alltid har funnits där. Diana arbetade som lärare i 14 år innan hon valde att satsa helhjärtat på sina egna digitala kanaler. Matlagningen var vägen tillbaka från en utmattning och idag driver Diana sin egen byrå Diadonna Media med inriktning på mat.
Vad har format dig till den du är idag?
Det är så många bitar som har format mig. Jag har rötter från Makedonien men är uppväxt i Växjö i en stor familj med vuxna i närvaro. Jag har alltid haft en väldigt varm och stark relation till min familj, vilket har präglat mig enormt. Det har påverkat mig att växa upp med två olika kulturer och att få känna tillhörighet i mycket runt omkring mig.
Idag ser jag tillbaka och inser att våga ta steget att lämna hemmet och lära sig fatta sina egna beslut, har påverkat och format mig enormt. När jag var 19 år så flyttade jag från Växjö till Lund för att studera till lärare. Jag har alltid varit väldigt social och tyckt om att omge mig kring andra människor. För det är när man är öppen för andra människor, kulturer och nya situationer som man växer.

Hur kommer det sig att du började arbeta med mat?
Jag har alltid tyckt om att laga mat, särskilt när man har vänner över. 2011 blev jag utbränd och kunde plötsligt inte laga mat. Min utmattning var arbetsrelaterad med en kombination av saker jag samlat på mig under vägen. Att jag inte tillåtit mig att stanna upp och göra om när jag befunnit mig i stressiga perioder i mitt liv. Jag spenderade alldeles för lite tid och energi på att ta hand om mig själv.
På min resa tillbaka från utmattningen blev jag tipsad om Instagram och kommer ihåg hur imponerad jag blev av att kunna posta en bild och finna ett socialt sammanhang utan att behöva lämna hemmet. Jag bestämde mig för att ha som mål att börja lägga upp en bild om dagen för att återhämta mig från stressen. I takt med att mitt konto snabbt växte insåg jag att det var detta jag ville göra, att utveckla mitt konto till en plattform för styling och marknadsföring med inriktning på mat.
Vad har du tagit med dig för lärdomar under vägen?
Framförallt att man lär sig allt under vägens gång. Att fortfarande arbeta och kämpa hårt för det man vill ha men på ett annat sätt. Jag är noga med är att skapa rum för återhämtning och har lärt mig att tacka nej till en del uppdrag om det inte finns plats för det. Och framförallt genom att lyssna till min kropp.
Det handlar som sagt inte om att jobba hårt, utan att lära sig organisera sin tid och prioritera. För min del har det varit att inte tänka eller planera nästa steg utan att skapa utrymme för det som undviker mig från att planera, exempelvis genom att ta en promenad, vila eller lyssna på podd. Tidigare spenderade jag massvis med tid i köket för att rensa tankarna genom att baka eller pickla men eftersom jag arbetar med mat idag så fick jag hitta nya sätt att ta en paus.

Vad fick dig att våga ta steget från dröm till verklighet?
Jag har alltid haft en inställning om att vågar man, så lyckas man förr eller senare. Att forma en idé är alltid det första steget och vad är det som kan hända om jag inte vågar ta nästa steg? När man tror på sig själv och sin idé så känns risken plötsligt inte så stor.
Man måste även våga misslyckas och lär sig på vägen. Det är inte alltid så enkelt att säga upp sig från en trygg anställning och köra fullt ut. Utan ibland behöver man börja smått. Det var det jag fick göra. Jag gick ner till halvtid som lärare och kunde successivt satsa mer på mitt eget företag ju mer arbete det kom in. Och det gjorde mig tryggare att ta mig fram ett steg i taget för att tillsist gå över till eget på heltid.
Vad har du för råd att ge till andra kvinnor som drömmer om att gå sin egen väg och följa sina drömmar?
Att tro på sig själv och våga ta steget. Se det som en utmaning för dig själv. Folk runt omkring dig kommer att dela med sig av sina åsikter och det är lätt att lyssna alldeles för mycket till det. Det är lättare sagt än gjort men om inte du gör det du drömmer om, så kommer någon annan att göra det. Vad är det värsta som kan hända? Egentligen ingenting.
Jag skulle även vilja ge råd om att nätverka. Jag hade ingen i min närhet som jobbade i min branschen och idag har jag lyckats bekanta mig med många andra härliga branschkollegor genom att gå på på events och tillställningar.
Text Nathalie Rajic
Bilder Lina Arvidsson