fbpx

Powerporträtt: Sofie Breslin

Bakom Miss Oxfords skapelser vilar en inspirerande och kreativ tankeprocess där den fria själen har fått genomsyra i varje del av skapandet. Designern Sofie Breslin hyllar kvinnor med sin första kollektion Woman magical forces, stolen The Lady och ramen The Strength där hon lyfter fram kvinnans unika och magiska krafter. Hennes design symboliserar att vi aldrig ska sluta tro på oss själva, våga leva fritt och göra precis det som vi vill i livet. Miss Oxford är grundaren till mer än bara en design och hennes vision är att förmedla känslor av välbefinnande, harmoni och fri kreativitet. I detta Powerporträtt får vi ta del av Sofie Breslins historia, den inspirerande kvinnan bakom Miss Oxfords design.    

Sofie bor tillsammans med sin man och sina tvillingar i ett litet hus från 1800-talet i Skåne nere vid havet och det är där hon finner sin största inspiration. Redan sedan födseln har hon levt ut sin kreativitet och tyckt om att skapa inifrån från själen ända ut i fingertopparna. Hon förstod inte riktigt vilken gåva hon besuttit hela sitt liv och tog den sällan på allvar, för då var det mest drömmar. Sedan kom den dagen då hennes liv sattes på paus och då hon förstod att livet inte varar för alltid och om hon någonsin skulle leva ut sin dröm, då var tiden nu.   

Hur och när föddes intresset för design och vad var det som fick dig att våga ta steget till att starta eget företag?  

Jag minns att jag i mitt flickrum redan i tidig ålder rev ut vackra färger, former, design och modellbilder från tidningar och sparade dem i min dagbok. Bilder som vänner i min ålder inte skulle dra blickarna till, men som jag i min ensamhet tyckte var så vackra. Jag kreerade egna örhängen och halsband av folie med dekorationer som jag minns gav mig ett driv och energi till att sälja och göra något stort av. Kreativiteten, visionerna, skapandet och drivet är något som funnits inom mig och i min själ sedan födseln, men något jag inte riktigt vågat utveckla eller tro på. 

Sedan kom den dagen då jag förstod att livet faktiskt kan ta slut redan vid 29 års ålder. Jag var med om ett allvarligt trauma då jag väntade mina tvillingar. Den ena moderkakan lossnade, mitt och mina barns liv hängde då på en skör tråd. Jag minns den tidiga morgonen då jag vaknade upp efter att jag varit nedsövd, jag tittade på mina barn och det var där och då jag förstod att livet är en gåva och bara något som är till låns ett tag.  

Den dagen förändrade min syn på livet och jag ser nu allting med andra ögon. Jag har numera inte tid att fokusera på sånt som faktiskt inte skänker mig glädje och positiva minnen. Meningen ”inte våga” finns inte hos mig längre och det var här under den tiden efter mitt trauma som jag började kreera och skapa saker på allvar i vuxen ålder. Designramen ”The Strength” har fått växa fram i olika steg och skepnader, men föddes på riktigt för ett år sedan. Stolen ”The Lady” har jag skissat på och blev min senaste design i min första kollektion – Womens magical forces. 

‘’Miss Oxford är en själ för mig och kommer alltid att vara.’’ 

Hur gick du från första idén till den slutgiltiga produkten?  

Läder, trä och metall har alltid varit en stor inspirationskälla för mig. Varje gång jag kommer i kontakt med inspirerande material föds kreativiteten inom mig. De utvalda komponenterna i Miss Oxfords design och första kollektion skapar tillsammans en känsla. Den känslan ger mig välbefinnande och en kreativ harmonisk touch. I mötet med det mjukare lädret tillsammans med det lena träet och det blänkande smycket, i form av loggan i metall, skapas en vacker balans där materialen gifter sig med varandra. Känslan som uppstår blir harmonisk i både färgval och form, det är denna känsla jag vill förmedla till alla hem, med min design. 

Miss Oxfords logga är viktig för mig, den blev det första jag designade innan jag startade mitt företag. I den ligger en kvinnlig kraft som formar en rund cirkel av oändliga visioner, kreativitet och design. Loggan kommer alltid ligga tryggt nedsänkt i det utvalda materialet i all Miss Oxfords design. Det blir som ett kännetecken av att hennes styrka och själ som gett designen den sista touchen. 

 ‘’Jag började spåna en kväll på företagsnamn som skulle passa. Jag såg framför mig en kvinna, några centimeter längre i själen än alla män med en pondus och självkänsla som inte gick att ta miste på. Hon satt där runt ett stort bord, med alla män och kände sig bekvämare än någonsin. Jag var fast besluten att namnet skulle börja med ”Miss” och sedan kom det… ”Oxford”… Miss Oxford föddes den kvällen.’’ 

Vad var det som fick dig att vilja skapa en stol som en symbol för kvinnan?  

Bakom Miss Oxfords design ligger en inspiration med ett brett kreativt arbete där den fria själen är involverad i varje steg i skapandet. När alla komponenter gifter sig med varandra i designarbetet, händer det något magiskt. Miss Oxfords design hyllar kvinnans styrka och mod i den första kollektion – Womens magical forces. En kvinnas hjärta och själ är fylld av styrka, inte bara här utan världen över. Kvinnor har en fantastisk inre kraft som jag anser är magisk och mycket vacker. Det är viktigt att veta om, tro på och ta tillvara på. Den där kraften är svår att ta på, men jag tror att många kvinnor där ute förstår och kan känna den. Min design speglar kvinnans vackra runda former, sträckta rygg och symboliserar den där extra kraften som vi kvinnor har, det är den jag lyfter fram. 

I vilken ände tycker du är bäst att börja i om man går och funderar på en affärsidé?  

Det är viktigt att du inom dig känner dig mogen och redo. Ta lärdom av andra och hitta din egen inspiration. Jag har efter traumat sett och uppmärksammat mycket som jag kanske hade missat om jag inte burit på min erfarenhet. Jag har under en längre tid studerat och uppmärksammat äldre kloka människor, som med sin livserfarenhet har visat mig hur man växer i sin roll. Hur man tillexempel lär sig att hitta den rätta inställningen och växlar framåt istället för bakåt. Jag har mött två äldre kvinnor vid tidigare arbetsplatser som lyft och visat mig, sträckt ut en hand och väglett mig med deras kvinnliga krafter. Utmaningar möter vi ständigt på och då är det viktigt att ta sig an dem och det har jag gjort med hjälp att äldre kloka själar med erfarenhet.  

Vad är dina bästa tips för den som bär på en produktidé?  

Känn inte någon stress, din tid kommer. Gör dig redo själsligt och skaffa dig de verktyg som du tror att du kan behöva för att känna dig trygg till att följa din dröm. Studera och inspireras i tysthet av andra äldre, kloka själar och ta lärdom av dem. Kom ihåg att livet bara är till låns ett tag, våga tro på dig själv och din dröm. Då kommer utmaningarna bara att driva dig framåt i din utveckling.  

När du reflekterar över din resa, vad skulle du säga var dina största motgångar respektive framgångar 

Allt går i en rasande takt och jag är så tacksam att min design mottagits så otroligt fint. Utmaningarna för mig just nu är att allting händer väldigt snabbt. Från att designa i min ensamhet till att uppmärksammas i stora inredningsbloggar, tidningar, sociala medier och efterfrågan från konsument. Min design har vuxit snabbare än jag någonsin kunnat ana. Jag har tagit på mig löparskorna och är nu så redo för att driva Miss Oxford mot nya höjder.  

När och var kommer man kunna köpa dina produkter? 

Miss Oxfords lansering av den första kollektion Womens magical forces kommer öppna upp portarna som Limited First Edition 1-100 av designstolen The Lady med start den 1 november. Den kollektionen består av stolen The Lady i bok med ljust läder i kombination med silverlogga och denna variant av designstol säljs enbart i 100 exemplar. Miss Oxford kommer finnas hos återförsäljare runt om i Sverige samt vår egen hemsida.

Text Martina Hagenborn

Styling Nathalie Rajic

Foto Julia Batista

Du kanske även gillar

Tillsammans mer keramiker Sofie Berg har vi tagit fram en limiterad upplaga av handgjorda rökelsefat för rökelsestickor och Palo Santo. En vacker inredningsdetalj som bringar lugn och harmoni i ditt hem och tillför det lilla extra till ditt self- care altare. De vackra rökelsefaten i keramikfaten är handgjorda med kärlek i Malmö.
Tillsammans mer keramiker Sofie Berg har vi tagit fram en limiterad upplaga av handgjorda rökelsefat för rökelsestickor och Palo Santo. En vacker inredningsdetalj som bringar lugn och harmoni i ditt hem och tillför det lilla extra till ditt self- care altare. De vackra rökelsefaten i keramikfaten är handgjorda med kärlek i Malmö.
Året var 2011 och Jenny Holmén arbetade som jurist i London, men det fanns ett problem: hon kunde inte hitta bekväma och kvinnliga kläder att klä sig i på sig på jobbet – och hennes väninnor och kvinnliga kollegor höll med. För tio år sedan kunde Jenny väldigt lite om den modebransch hon idag befinner sig i, men när hon insåg att det fanns en faktisk efterfrågan på sköna och snygga kläder för den moderna kvinnan var hon inte sen med att agera. Den potentiella affärsmöjligheten lockade, och när Jenny gick på mammaledighet samma år bestämde hon sig för att doppa tårna i modebranschens okända vatten.
Året var 2011 och Jenny Holmén arbetade som jurist i London, men det fanns ett problem: hon kunde inte hitta bekväma och kvinnliga kläder att klä sig i på sig på jobbet – och hennes väninnor och kvinnliga kollegor höll med. För tio år sedan kunde Jenny väldigt lite om den modebransch hon idag befinner sig i, men när hon insåg att det fanns en faktisk efterfrågan på sköna och snygga kläder för den moderna kvinnan var hon inte sen med att agera. Den potentiella affärsmöjligheten lockade, och när Jenny gick på mammaledighet samma år bestämde hon sig för att doppa tårna i modebranschens okända vatten.

Mer inspiration till din inbox!