Personlig framgång Yoga Gatti

Hur du överlever som egenföretagaren

14 oktober, 2019

Solskenshistorier finns det gott om och en förskönad bild av alla yrken.

Jag tror att vi med vår studio Yoga Gatti har gjort dom flesta felen i början som andra entreprenörer säger att man inte ska göra. Fast bra har det ju gott ändå fast vi började väldigt bakvänt. I efterhand är jag sjukt impad att vi ens överlevde dom två första åren med vår studio, små barn och nya karriärer, men vilken resa som egenföretagare vi har gjort – det slår vilken utbildning som helst! 

Jag tror inte det finns en rak framgång eller ett sätt som funkar för alla men kanske om vi som är mitt i allt kunde ta en hjälp av varandra och lyfta även det jobbiga med att vara egenföretagare så skulle känslan av förvirring, frustration och ensamhet förhoppningvis minska? För vi är långt ifrån ensamma och gott om inspiration finns det redan att gotta i sig. Jag gillar att bli i inspirerad men försöker alltid ha lite fingertoppskänsla och sortera bort det som inte är i relevant för mig, för i slutändan tror jag på ett lyckad koncept är om du följer det du brinner för och gör som känns rätt för dig. Inte vad andra säger till dig. Det är så lätt att vi jämför med andra men inte tar hänsyn till att vi alla har olika förutsättningar.

Jag tänkte iallafall dela med mig av några knep som har varit väldigt värdefulla för mig, det första som kom upp är vikten av att ha en eller flera mentorer. Det är en sån befrielse att ha någon att bolla med när man känner att man har fastnat och någon som kan ge ett extra hejarop när saker flyter på.

Jag har lärt mig att göra saker som är tråkiga, nya och lite läskiga men givande och ett måste för att driva bolag för att försöka undvika onödiga kostnader eller för att utvecklas själv. Tex bokföring och bokslut, när företaget växer allt större så tänker jag betala någon annan men just nu grejer jag att fixa det själv. Hyfsat haha.

När jag startade mitt företag fanns det massor som jag inte kunde. Som egenföretagare har jag varit tvingats till att lära mig lite av varje, exempelvis att bli digital, ekonomi och att marknadsföra mig.

Va redo att arbeta obekväma tider och när många andra är ledig. Men se till att vara ledig själv när tillfället ges! Om så en måndag eller en lördag. Fortsätt hela tiden prioritera dig själv och hela din kropp, även när det är jätte mycket att göra och du känner att ekonomin inte finns. Gör det ändå! Din hälsa är din bästa försäkring, för mår inte du bra kommer du inte heller kunna göra ett bra arbete för det är ingen annan än du som kommer kunna utföra det du gör. Speciellt inte i början innan du ska bygga ett strakt team eller delegera bort arbetsuppgifter.

Välj noga vilka du umgås med och vilka du pratar jobb med. Finns tyvärr alldeles för många energitjuvar som inte vill dig väl fast du tror ni är vänner, familj, kollegor i samma bransch. Rensa bort allt som stör dig och som inte är för ditt eget bäst. 

Va genuin!! Alltid. Speciellt om du är tjänsten eller produkter själv ditt företag bygger på. Gör din grej och va en god människa, du kommer vinna så mycket på det.

Använd ditt kontaktnät. Våga fråga, ta för dig och stick ut hakan. Jag har lärt mig mest saker av människor i mitt kontaktnät som inte jobbar inom samma yrke som mig, det ger ett bra nytänk!

Jobba på acceptans och ditt tålamod. Du kommer att spräcka din budget, lägga ner energi, pengar och hjärta på olika saker som kommer inte generar något. Finns många hinder längst vägen. Va beredd på att allting tar långt tid, du behöver bygga upp en stabil grund i dig själv och ditt företag för att sen kunna ta dig vidare till nästa platå. Sen måste du göra samma sak där för kunna ta dig vidare till nästa. 

Ha inte för höga förväntningar, du må vara super driven och sjukt grym på din sak men du är fortfarande människa. Låt allt få ta sin tid, jobba när det finns jobb och var ledig när det finns utrymme för det. Spara hellre undan för sämre tider så du kan fylla på med kraft och ork till nästa period men mer aktivitet igen. Om så en dag eller en vecka, våga vila för kunna orka driva dig och ditt företag framåt.

Även om pengar är viktigt så är framgång så mycket mer än vad du tjänar eller kan köpa! Jag räknar exemplevis inte min personliga framgång efter hur många timmar jag jobbar eller tjänar utan snarare hur roligt jag har och hur bra jag mår. Sen är jag inte rädd att ta betalt för mitt fina arbete men att tjäna pengar är inte vad jag brinner för 💛

Ösnkar er en fin måndag! / Rosanna

 • Svara
  Emma
  16 oktober, 2019 kl. 21:59

  Vilka fina och bra råd!

 • Svara
  Nathalie Rajic
  18 oktober, 2019 kl. 22:06

  Fina tips Rosanna! <3

Lämna en kommentar