Yoga Gatti

Hur Yoga Gatti blev till

6 oktober, 2019

Förra veckan fyllde vår studio Yoga Gatti fyra år! 🎈 Det slog mig när jag satte mig ner och skrev i min reflektionsbok samma dag. Där och då skämdes jag över att jag hade glömt bort detta datum mitt i allt och att jag borde vara stoltare än vad jag är! Så från den dagen lovade jag mig själv att nu ska jag fira 1/10, vår resa och den underbara studion som jag och min man Dennis har byggt upp för fasiken en jäkla härlig oas det har blivit.

Så hur startade det hela? Att ha en egen studio stod inte med i min framtidsplan, inte alls. Vi backar tillbaka bandet ca 4 1/2 år då arbetade jag på en stor gymkedjan som receptionsansvarig samt yogainstruktör. Det var ganska ohållbara arbetstider med en unge och en sambo som inte var hemma speciellt mycket utan reste över hela Sverige veckovis med sitt jobb. Jag var sugen på att göra något nytt samtidigt som jag ville sitta lugnt i båten för en heltidsanställning är ju alltid bra att ha när man har barn, bostad, bil och massa andra övriga kostnader. Trygghet liksom. Men vintern 2015 blev jag tillfrågad att starta igång ett hälsohus där yoga skulle vara ett stort fokus, jag skulle få chansen att vara med i projektet från start och sen driva stället. Vi hade flera olika möten, skrev anställningskontrakt med hjälp av en advokat, jag involverade flera andra vuxna i min omgivning för att bolla om detta lät som en bra idé innan jag väl sa upp mig från min dåvarande tjänst. Våren kom och projektet skulle sättas igång, jag arbetade min sista dag nån gång i april men behöll några fasta yogaklasser för att rekrytera folk till mitt nya jobb. Det var en hel villa som skulle renoveras och den var långt ifrån redo när jag började min anställning så i början vara mina dagar allt ifrån så som jag hade tänkt mig, jag fick hjälpa till att renovera utan någon erfarenhet innan så det mesta av skitgörat hamnade på mig. Jag försökte hålla god min, se positivt och fokusera på att det här skulle ju bli hur bra som helst samtidigt som jag började ana lite oro och en stress växte smått inombords då vi redan hade satt ett datum för invigningen. Dagarna gick, första lönen kom inte och jag fick höra någon bra förklaring som höll tålamodet uppe. Flera veckor gick och renoveringen stod nu stilla, alla inköp såsom yogamattor, bolster, inredning hade jag tagit i mitt namn då jag inte fick tillgång till att köpa dom via vårt gemensamma företag som inte ännu fanns. För det krävs ju pengar att starta igång ett aktiebolag.

Andra lönen kom inte heller, ännu någon en förklaring som inte var lika bra som den innan. Jag kämpade på, trodde så hårt på slutresultatet att jag nu i efterhand har förstått att jag började blunda för verkligheten. När invigningen väl kom minns jag hur jag försökte njuta av kvällen bland våra inbjudna gäster, njuta av att snart var vi i mål och kunde öppna upp vår verksamhet för allmänheten. Men så skulle det inte riktigt bli! För att snabbspola den hela så kan jag säga såhär, den tredje lönen kom aldrig heller och nu hade jag en skuld på mig själv på över 100000kr så en dag i slutet av juni åkte jag, Dennis och min storebror till huset och tömde alla saker. Låste dörren och slog igen den så kallade verksamheten, för det där anställningsavtalet och feta lönen som jag hade skrivit under att få gjorde ingen skillnad när bolaget jag hade blivit anställd i hade gått i konkurs…

Här kan man ju tror att jag skulle gå tillbaka till min förra arbetsgivare och be om att få tillbaka min gamla tjänst, jag som ville ha en trygghet! Men istället kände jag för att göra revansch. Jag hade haft några klasser och öppet i huset innan jag valde att avsluta det hela och fått väldigt fin respons av deltagarna som kom. Och när jag väl stod där och fick välja hur jag skulle göra framöver så kände jag i min kropp att jag ville fortsätta jobba med yogan. Jag visste bara inte exakt hur eller vart. Har alltid varit väldigt ambitiös, duktig och driven i mitt tidigare yrke som har gjort att jag tidigt haft olika ansvarsområden som jag nu kände att jag ville applicera i min egna verksamhet istället för att fortsätta vara anställd. Såhär i efterhand vet jag inte alls vart det där modet kom ifrån men kan nog skylla lite på att jag endast var 24 år haha samt fick bra stöd från Dennis, eller att jag redan där och då hade modet att lyssna på vad jag ville och vad mitt hjärta slog för.

I jakt på en egen lokal så instruerade jag yoga i vardagsrummet, sommaren regnade bort och ute gick det inte att vara. Minns att Dennis och Alexis fick sätta sig i bilen och köra omkring i 90 min 2-4 ggr veckan hela sommaren så jag kunde ta emot människor hem. Vi hittade en lokal tack vare två rara kunder och signade ett kontrakt, fixade ett aktiebolag och lån för att sen börja renovera studion. Jag var peppade och ivriga att sätta igång till hösten! Nu skulle det här bli rätt intalade jag mig själv. Inte nog med att jag nu skulle öppna min alldeles egna yogastudion upptäckte vi även att vi hade lyckades skapat ett nytt liv som hade börjat växa i min mage.

1/10-15 öppnade vi upp dörrarna till Yoga Gatti i Tullinge, en närförort till Stockholm. Jag hade satt mina målsättningar, gjort en plan, styrt ihop andra instruktörer som skulle ha fasta klasser och kände mig redo att sprida yogan till alla som bodde här omkring. Problemet var att det inte var så enkelt i verkligheten som jag hade planerat att det skulle vara. Inte heller att vara ensam med en tvååring hemma medan Dennis jobbade överallt och gravid på det. En riktig seg start med andra ord.

Lillebror kom och vi kom fram till att jag inte kunde göra det här ensam med stöd från Dennis utan vi behövde göra detta tillsammans. Drömmen om den renodlade yogastudion behövde förfinas för att göra den mer hållbar för oss som familj men även för våra deltagare som kom till oss som behövde hjälp med massage och träning utöver yogan. Lärde mig snabbt att det var en ganska stor skillnad att ha en yogastudio mitt i city och i en förort. Vi fick även tänka om gällande vårt utbud, slopa allt för många valmöjligheter och erbjuda två saker – köpa en yogakurs eller ett helt terminskort där fler kurser ingår. För att lättare kunna sträva efter en lönsamhet. Så när lillebror Atlas var ca 2-3 månader fick Dennis gå på pappaledighet från sin fasta tjänst och istället börja skola om sig. En ganska viktigt detalj här att inflika är att samtidigt som vi försökte få Yoga Gatti att komma igång hoppade vi på att vara med och starta upp min syster och svågers kommande gym. En skit bra idé tyckte vi att stänga ner Yoga Gatti efter bara några månader och istället öppna upp vår verksamhets i deras lokaler tillsammans. Första problemet var ju bara det där kontraktet jag hade signat…slängde ut mina trådar och försökte låta några andra ta över mitt kontakt på lokalen utan framgång och när väl hösten kom så började trots allt studion snurra på. Allt fler började upptäckta oss!

I två års tid ungefär så arbetade vi på både hos Yoga Gatti och hos min syster med man. Alla kämpade som djur och det var inte helt lätt emellanåt att driva sin egna studio, finnas där på plats att kicka igång sin verksamhet för nya kunder samtidigt som jobberbjudande för mig utanför dessa två ställen började rulla in. Vi började märka att det varken gick bra på någon av ställena för oss rent ekonomiskt och att en förändring behövdes ske. Så i slutet av 2018 så tog jag och Dennis ett beslut, antingen så satsar vi båda två 110% på Yoga Gatti eller så stänger vi ner verksamheten. Dessa tre år vi hade varit våra egna chefer så hände det så mycket saker i våra liv som tog upp alldeles för mycket av vårt fokus i kombination med att försöka driva ett bolag och rå om våra två barn.

Vi kändes oss lite splittrade men var båda redo att göra som sista förändringarna för att skapa dom bästa förutsättningarna för att få det att fungera, inte bara rent företagsmässigt utan även privat. Sagt som gjort så stängde vi ner alla övriga inkomstkällor, extra verksamheter, jobbmöjligheter, samarbeten utanför vårt egna varumärken för att fullt ut ge Yoga Gatti en sista chans. Detta var skit läskigt, släppa den tryggheten vi var i för att nu helt stå på egna ben. Men att följa hjärtat vann över rädslan. Så vi satte tydliga mål, gjorde upp en plan, vi bad om hjälp hos andra företagare vi såg upp till för att få igång nya idéer, fortsatte att utveckla oss genom att gå regelbunden till våra egna mentor för stöd, spenderade mycket tid på att lägga ner kärlek i det fina vi redan hade såsom våra underbara deltagare, studion i sig och uppdaterade hemsidor, utbud och satte en präglar på vad Yoga Gatti skulle stå för. Nu gjorde vi det här verkligen tillsammans! Nu gav vi allt vi hade.

Och det fina i det hela är att den där extra växeln vi la ner, dörrarna vi stängde och slängde dom gamla föreställningar om hur vi trodde att det skulle ha varit, gav resultat. För denna höst har varit den bästa någonsin, vi är inte i hamn än men vi är på godväg och har fått flera kvitton på att vi gör rätt sak för oss. Så med andra ord, Yoga Gatti är här för att stanna. Vilket jag är så glad över och detta har gjort att vi har fått ännu mer kraft att fortsätta vår resa.

Livet, en upptäcktsfärd i förändring. Precis som att vara egenföretagare 💛

    Lämna en kommentar