Att ge konstruktiv feedback till nära och kära är en sak, men att göra det till kollegor är något helt annat. För det första känner du inte inte dina kollegor lika bra som du känner din familj och dina vänner, och för det andra kan negativitet och missförstånd på arbetsplatsen få tråkiga konsekvenser. Men vet du vad? Att kunna ge konstruktiv feedback på jobbet behöver inte vara lika svårt som det låter. Läs vidare och vi lär dig hur!
Att kunna ge konstruktiv feedback är en oerhörd gåva – och något du kan lära dig! När det kommer till återkoppling på jobbet är det först och främst viktigt att alltid komma ihåg att du och dina kollegor är ett team. Det är ni, tillsammans, mot världen, så när en individ får chansen att växa och utvecklas genom konstruktiv feedback, innebär det att hela teamet får chansen att göra det samma. Så feedbacken du ger, ger du för allas bästa – och aldrig för att sätta dit, eller att skämma ut någon. Så innan du ger återkoppling till en kollega, fråga dig själv hur dina ord och råd kan hjälpa både din medarbetare, och er verksamhet att växa? Hur kan ni som grupp lära er från ett eventuellt misstag, och bli starkare och bättre som team?
Bli bättre på att ge konstruktiv feedback
Vi ska inte sticka under stol med att det är jobbigt att ha jobbiga konversationer. Men att vänligt och konstruktivt ta tjuren vid hornen är alltid bättre än att ignorera problemet och hoppas att det ska lösas av sig själv. Att påpeka att någon har gjort fel, eller att något hade kunnat gjorts bättre är aldrig kul – men försök att se din konstruktiva feedback som ett sätt för dig att hjälpa dina kollegor att utvecklas och nå deras fulla potential. Nedan har vi listat 5 snabba tips på hur du blir bättre på att ge konstruktiv feedback på jobbet (utan att trampa någon på tårna):
1. Var dig själv
Om du tycker det är jobbigt att ge konstruktiv feedback kan det vara lätt att du försöker använda ett mer formellt språk under samtalet med din kollega. Men vet du vad? Genom att göra det, gör du både dig själv och din kollega en björntjänst. För om du försöker ge feedback genom att låta som någon annan, kommer det bara låta stelt och forcerat, och inte alls som dig själv. Och om din kollega märker att du inte är genuin är risken stor att hen inte kommer kunna, eller ens vilja, ta åt sig din feedback – så satsa alltid på att vara dig själv. Kom även ihåg att det inte finns ett rätt tillvägagångssätt när det kommer till bra återkoppling, så jobba på att vara förstående och lyhörd. Vad tror du personen framför dig skulle behöva höra för att på bästa sätt kunna ta in det du vill säga?
2. Ta upp det direkt och i enskildhet
När du väl känner dig bekväm med att vara dig själv när du ger feedback, är det viktigt att du gör det på ett schysst sätt. Beröm kan vara härligt att få inför kollegor, men feedback bör alltid ges i enskildhet. Dock är det viktigt att du inte väntar tills du känner dig 100% bekväm eller tills att timingen är perfekt, innan du har konversationen – det är nämligen no time like the present. Ju närmare händelsen du ger din feedback, desto bättre! På så sätt har ni båda händelsen färsk i minnet, och kan prata öppet om vad som skedde och vad som kunde gjorts bättre.
TIPS: Har du ett specifikt feedbackscenario du behöver hjälp med? Rådfråga andra drivna kvinnor via vårt community Her Way of Lifes Facebookgrupp.
3. Led med något positivt
Vissa individer är bättre på att ta feedback än andra, så om du ger feedback till någon som har svårt med just återkoppling är det viktigt att du leder med något positivt. Forskning har nämligen visat att om du börjar en konversation med att genuint berömma någons arbete, kommer hen att vara mer uppmärksam och medgörlig gällande eventuellt kommande kritik. Så innan du väljer att ge konstruktiv feedback, fundera på vad för positiva egenskaper du uppskattar hos din kollega, samt vad för ansträngningar och prestationer du har lagt märke till och värdesätter hos hen. Vi lovar dig att den här punkten kommer vara en game changer!
4. ”Hur tycker du att det gick?”
Istället för att börja ert samtal med att vädra dina personliga åsikter om det specifika scenariot eller händelsen, är det viktigt att du frågar din kollega hur hen tyckte att det gick. Om personen i fråga t.ex. säger att hen tyckte att X kunde ha gått bättre, eller att Y var problematiskt på grund av Z, har du en fantastisk utgångspunkt att vädra dina åsikter med tanke på att din kollega själv tog upp problemet. På så sätt blir ert samtal en dialog istället för en monolog – något som med största sannolikhet kommer kännas tryggt för er båda. Och forskningen håller med! Det har nämligen visat sig att om en chef ber en anställd om hens perspektiv först (innan chefen själv säger vad hen tycker och tänker) är det mer sannolikt att den anställda tycker att chefen är bra på att ge konstruktiv feedback. Samma koncept gäller även kollegor emellan, och är en klar win-win!
5. Försök med ”Jag märkte att…”
När ni väl är i gång och diskuterar problemet är det viktigt att du inte skuldbelägger din kollega. Det är lätt att vilja gå rakt på sak och säga ”du gjorde X”, men försök istället att lyfta problemet genom att säga ”jag märkte att X skedde”. På så sätt vet ni båda vad för problem ni pratar om, men ni har nu en mycket mer neutral ingångspunkt. Du kan även fortsätta konversationen genom att fråga din kollega varför hen tror att det blev som det blev, samt fråga om det finns något du, som kollega eller manager, kunde ha gjort bättre för att hjälpa till. När det kommer till en arbetsplats är det viktigt att du aldrig glömmer att ni jobbar med varandra, inte mot varandra. Ni är och förblir ett team.
Text Elin Beattie