Känslan av att bli peppad och backad av en kvinnlig kollega är nästintill oslagbart. Att känna sig sedd, hörd och värdesatt av en kvinna man ser upp till gör inte bara underverk för självkänslan, utan det har även en tendens att få oss att vilja vara bättre och göra bättre för andra kvinnor på vår arbetsplats.
Vi på Her Way vill slå ett slag för att alla kvinnor ska våga ta den plats de otvivelaktigt förtjänar inom arbetslivet, och att våra arbetsplatser ska kunna agera som viktiga språngbrädor där vi som kvinnor kan växa och inspireras genom att ta del av våra kvinnliga kollegors ovärderliga kunskap och erfarenheter. Genom att implementera ett systerskapstänk på jobbet, där vi vänligt men bestämt gör oss av med den förlegade skvaller- och skitsnackskulturen, vill vi bana väg för en trygg och härlig arbetsplats där vi kvinnor slutar koncentrera oss på våra olikheter, för att istället fokuserar på vad vi har gemensamt och vad kan vi lära av varandra.
Vad är Systerskap?
Systerskap är en kvinnlig gemenskap, baserad på principen att vi kvinnor är starkare tillsammans. Systerskapet innebär en solidaritet medsystrar emellan, där man skapar ett stödnätverk för att kunna bidra till viktig förändring – ett koncept som bygger på en gemensam respekt där vi kvinnor behandlar varandra som systrar, inte konkurrenter. Systerskap handlar om att hjälpa varandra nå jämställdhet, framgång och social integration oavsett ålder, ursprung, klass, eller fysisk och psykisk förmåga, samt att förstå att man aldrig behöver släcka någon annans låga för att ens egen ska lysa starkare.
Negativa patriarkala strukturer
Att växa upp i ett patriarkalt samhälle leder tyvärr till att många kvinnor har en tendens att se andra kvinnor som konkurrenter och rivaler. Detta är ett undermedvetet, men inlärt, beteende som bidrar till att många av oss känner oro och avund när till exempel en ny kvinna blir en del av vårt arbetsteam. Istället för att fokusera på att inkludera vår nya kollega blir vi lätt oroliga över att hon ska vara bättre och mer kompetent än oss – ett tankesätt som tyvärr kan leda till att viktiga dörrar bultas igen innan dom ens hunnit öppnats. Om den nya kollegan dessutom inte beter sig enligt vad vissa anser är ”passande” för en kvinna, är chansen stor att konflikter tar form på arbetsplatsen.
En studie från Columbia Business School visar till exempel att när en kvinnlig kollega visar karaktärsdrag som annars associeras med manligt ledarskap, så som att vara bestämd, auktoritär och dominant, finns det en stor risk att kvinnan blir ogillad av sina kvinnliga kollegor. Det verkar nämligen finnas en fördom om att kvinnor som är kapabla och vet vad dom vill, har kommit dit dom är i karriären är genom att ta till fula knep och att armbåga sig fram. En fördom som allt för ofta leder till att kvinnor på arbetsplatsen ser den nya kvinnliga kollegor som ett hot, sätter sig på tvären, och medvetet förhindrar henne att utvecklas på jobbet och inom hennes arbetsroll.
Vi är starkare tillsammans
Sanningen är tyvärr den att antalet kvinnor som sitter på ledarskapspositioner fortfarande är relativt få, men istället för att vi ska slåss om de få platser som finns har vi kvinnor faktiskt allt att vinna på att det är en medsyster som kniper den lediga högt uppsatta positionen. Forskning har nämligen visat att när andelen kvinnor som sitter på chefspositioner ökar, så ökar även andelen kvinnor på mellanchefsnivå. Varje vinst för din medsyster är alltså även en vinst för dig, oavsett om det handlar om att klättra på karriärstegen eller att göra bra ifrån sig på ett pitchmöte. För visst är det väl ändå så att många kvinno-bäckar små, leder till en stor systerskaps-å.
Fem tips
Så nu när vi vet att vi enbart vinner på att omge oss av grymma kvinnliga kollegor, hur gör man för att på bästa sätt implementera ett systerskapstänk på jobbet? Nedan följer 5 lätta tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig en bra bit på vägen:
1. Prata med varandra
Genom att öppet våga dela med oss av vad det är vi karriärmässigt vill och behöver, ökar chansen att vi kan hjälpa varandra att nå dit. När du vet vad dina kollegor jobbar mot, kommer det att vara lättare för dig att stötta dom på vägen – och även lättare för dom att stötta dig. Vem vet, kanske visar det sig att du och din kollega har liknande mål, och att ni tillsammans kan smida planer för hur ni bäst tar er dit!
2. Backa din syster
Hur mycket vi än önskar att alla Sveriges arbetsplatser var jämställda paradis där alla kvinnors högsta dröm var att finnas där för sina medsystrar, är det tyvärr inte så dagens samhälle ser ut. Dock ska alla anställda få jobba under schyssta arbetsförhållanden där dom känner sig trygga och sedda, så ser du något som inte är okej är det din plikt som medsyster att våga säga ifrån. Om vi som individer vet att det finns ett systerskap som backar upp när det blir svårt och jobbigt känner vi oss mindre ensamma och utsatta. Och kanske är det även så att man med den vetskapen vågar lite mer?
3. Delad glädje är dubbel glädje
Det är på tiden att vi kvinnor börjar glädjas åt varandras framgång och kompetens, samt att gladeligen hylla varandra till skyarna. Börja med att berätta för personen i fråga hur grym du tycker att hon är, men visa även ditt stöd genom att berätta för alla andra vilket otroligt bra jobb hon gör. Krossa alla sorters glastak genom att påpeka andra kvinnors framgång när du får chansen – för genom att påpeka kvinnliga kollegors talanger och arbetsinsatser, blir det mycket svårare för andra att ignorera eller förminska dem.
4. Fokusera på kvinnor
När det kommer till framtida jobbrelaterade sociala sammanhang: se till att fokusera på att lära känna just kvinnor. Genom att ägna tid åt de kvinnor i rummet som du tidigare inte har pratat med, gör du både dig själv och dina nyfunna systrar en tjänst – för vem vet vem du kan hitta i ett rum fyllt av inspirerande och kapabla kvinnor (och män). Kanske blir det en ny vän, ett intressant bollplank, eller en fantastisk mentor. Visst kan det vara läskigt att vara den som så självsäkert räcker ut en hand, men vi lovar dig att det är något som du inte kommer ångra.
5. Vi får tycka olika
Ett vanligt missförstånd gällande systerskap är att alla kvinnor måste hålla med varandra, och att systerskapet ska vara immunt mot all sorts kritik och debatt. Men det är inte sant. I systerskapet får vi visst tycka olika, men grejen är att när vi väl gör det, så gör vi det alltid med förståelse, sympati och respekt.
Text Elin Beattie