fbpx

Start by starting – så startar du din side business

Är du sugen på att starta din side business, men osäker på i vilken ände du bör börja? Don’t worry, we’ve got you! Med stora idéer kommer stora drömmar, men precis i början på din resa kan det vara värt att sakta ner farten för att verkligen pin pointa vad det är du behöver och vill. Att lägga pengar på en hemsida och en hel hög med snygga visitkort må kännas exalterande, men är det verkligen vad du behöver just nu? Nedan har vi listat fem viktiga punkter att ha i åtanke när du startar din side business. Och vet du vad? Det är lättare än vad du tror!

1. Ha en plan
Det sägs att nothing changes, if nothing changes – så när du startar din side business är det viktigt att du har en plan. Dock behöver du inte ha din framtid planerad in i minsta detalj, utan det som är viktigt precis i början är att du är medveten vart du vill och varför. Skriv en lista på hur du vill att ditt företag ska växa, vad för drömmar och mål du har, samt varför du vill göra det du är på väg att göra. Precis i uppstartsfasen behöver du klarhet så att du vet hur du bäst tar dig från A till B. Dock är det viktigt att veta att du inte behöver vara en expert för att göra dröm till verklighet, så vänta inte med att launcha ditt eget företag tills du känner att du är specialist på ämnet – utan tro på din egen förmåga, och var villig att learn by doing. Vill du veta mer om hur du gör buisness av din passion? Vi har pratat med Louise Lundberg om just det ämnet, och du hittar intervjun med Louise HÄR.

2. Våga berätta och be om hjälp
När det kommer till att starta din side business är det lätt att dagdrömma, men svårare att faktiskt komma till skott. Men genom att berätta för andra om dina planer kan du sporra dig själv till att vidta åtgärder och faktiskt agera. Är det enbart du som vet om dina planer att göra dröm till verklighet är det nämligen lätt hänt att du inte pushar dig själv nog för att ta dig utanför din comfort zone – men genom att berätta för andra om din side business, får du automatiskt individer som kan hålla dig accountable, och peppa dig under resans gång. Ja, se det som din personliga hejarklack! Det är hög tid att du slutar vifta bort din dröm som något oviktigt. Äg istället det du drömmer om, och våga dela med dig av den drömmen till andra. Ju ärligare du är gällande resans gång, desto lättare blir det för andra att finnas där och stötta dig längs vägen.

3. Det heter side business av en anledning
Din side business må vara början på något stort, men just nu är den med största sannolikhet inte stor nog för att ge dig en heltidslön som du kan leva på. Så gör dig själv en tjänst and don’t leave your day job (just yet). Genom att behålla ditt nuvarande jobb under tiden du bygger upp din side business kan du behålla grundsäkerheten av en fast inkomst samtidigt som du provar dina vingar. Ja, det kommer att vara påfrestande, men det kommer även att vara värt det. Vissa ber sin nuvarande arbetsplats om att få gå ner på deltid under denna period, samtidigt som andra väljer att se sig om efter ett så kallat bridge job. Ett bridge job är en position som hjälper dig att bygga en bro mellan där du är idag och dit du vill komma – en arbetssituation som bidrar till något positivt under tiden du väntar på att bli egen (detta kan vara ett deltidsjobb som gör att du kan lägga mer tid på din side business, eller en arbetsplats där du t.ex. kan utvidga ditt kontaktnät, få mer kunskap om ett ämne/en industri, etc.). Glöm dock inte att sätta ett ”startdatum” för när din side business blir din business. På så sätt har ”land i sikte”, samt en anledning till att pusha dig själv att lämna ditt nuvarande jobb och bli 100% egen!

4. Bli påmind om din dröm
Det är lätt att drömma om något, men svårare att faktiskt jobba aktivt mot sitt mål – speciellt när du har en hel- eller deltidstjänst samtidigt som du bygger din side business från grunden. Men genom att veta vad du jobbar mot och varför, och bli påmind om detta på en daglig basis, kommer det bli mycket lättare att fortsätta jobba mot din dröm. Genom att faktiskt se dina mål och drömmar varje dag blir det nästintill omöjligt att glömma bort varför du gör det du gör – något som kommer att hjälpa dig otroligt mycket under motiga dagar! Så ta svaren du kom fram till tidigare, och gör något inspirerande med dom. Varför inte skapa en peppig bakgrundsbild för mobilen och datorn? Ett annat tips är att inreda ditt hemmakontor med bilder och texter som dagligen påminner dig om varför du gör det du gör!

5. Avsätt tid
Att jobba dubbelt är både påfrestande och svårt, så gör dig själv en tjänst och planera in när i veckan du ska jobba på din side business – och håll dig till planen. Det kommer att ta tid att bygga ditt varumärke från grunden (och det kommer inte alltid vara kul), men genom att faktiskt ha inplanerade timmar eller dagar där du enbart fokuserar på att utveckla din business, jobbar du aktivt för att din dröm ska bli verklighet. Genom att enbart tänka på att du ska jobba på din business, istället för att faktiskt ha det inplanerat, är det allt för lätt att skjuta upp dina businessplaner för att istället slösurfa på mobilen eller kolla en serie på Netflix. Så gör dig själv en tjänst och gör det till en vana att inkludera din side business i din arbetsvecka. Du måste vara villig att avsätta (fri)tid för att jobba på ditt side business, så gör dig själv en tjänst och start by starting. Nothing changes, if nothing changes – och vi är tvärsäkra på att du kommer klara av det här!

Text Elin Beattie

Du kanske även gillar

Mer inspiration till din inbox!