Fysisk kontakt är något av det härligaste som finns, och det är få saker som slår en riktigt lång kram. Mänsklig kontakt är en trygghet och en tröst för oss människor, och studier har visat att brist på närhet riskerar att påverka vår hälsa lika negativt som brist på sömn, vatten och mat. Så hur gör man för att på bästa sätt ta hand om sig själv i en tid då mänsklig närhet har förvandlats till en bristvara, samt ett potentiellt ett hot? Man lär sig vara snäll mot sig själv, lyssna inåt och varva ner. Self-care kan kännas uttjatat, men vi lovar dig att i tuffa tider är det kritiskt att vara sin egna bästa vän.
Knoppen är minst lika viktig som kroppen
Majoriteten av oss har växt upp i ett samhälle där man värdesätter kroppen över knoppen. Från en tidig ålder lär vi oss att dagligen ta hand om vårt fysiska mående och personliga hygien genom att borsta tänderna, duscha och kamma håret. Vi deltar i regelbundna gympalektioner i skolan, och får lära oss att det är viktigt att äta rätt. Vi lär oss att ömt blåsa på en kroppsdel någon har slagit i, och vi vet redan från en tidig ålder hur viktigt det är att tvätta och lägga om ett sår. Men bara de sår som syns – för än så länge lever vi inte i en värld där emotionella skador tas om hand om på samma sätt. Många av dagens vuxna vet inte hur man hanterar en motgång, eller hur man på ett fint sätt pratar med sig själv efter att något har gått fel. Man vet hur man är snäll mot andra, men inte mot sig själv.
Vad är self-care?
Begreppet self-care handlar om att aktivt utför någon sorts aktivitet för att ta hand om vår mentala, emotionella och fysiska hälsa. Det kan vara allt från att dagligen åsidosätta tio minuter för att skriva en tacksamhetslista, till att åka iväg på ett må-bra-retreat. Oavsett aktivitet är self-care är något vi bestämmer oss för att göra, inte något som bara sker i förbifarten – så det är viktigt att avsätta tid för det vi vill göra. Tyvärr är det allt för lätt att bortprioritera saker som i stunden kan kännas ”onödiga” eller ”prestigelösa” om man har massa annat att tänka på eller göra, men försök att se på self-care som en daglig present till dig själv. Du är värd att må bra, så gör det till en vana att planera in må-bra-aktiviteter i kalendern, så som du skulle ha gjort med ett viktigt möte – och se till att inte avboka i sista sekunden. Kom även ihåg att vad du än väljer att göra för att må bra, så ska den aktiviteten ge dig energi, inte ta. För så fort något känns krävande och dränerande så har self-care-aspekten försvunnit, och prestationen smugit sig in.
Håll dig grundad
Just nu sitter vi alla i samma båt på ett (för tillfället) ovisst och stormigt hav. Nyhetssändningarna och uppdateringarna tar aldrig slut, och det är svårt att veta om det är bra eller dåligt att fortsätta titta. Vissa känner sig stressade och oroliga. Andra känner sig ensamma och rädda. Och vi förstår precis. Men efter regn kommer solsken, så håll ut. Vi går igenom det här tillsammans. Nedan följer våra bästa tips på hur man tar hand om sig själv och håller sig grundad när livet känns uppochner:
Du måste inte vara produktiv
Just nu har många av oss mer fritid är vad vi är vana vid – och med mer fritid kommer oftast känslan av att vi måste vara produktiva. Men vet du vad? Det behöver vi inte alls. Om du väljer att lägga din nyvunna tid på att ta det lugn, kolla några extra avsnitt på Netflix, eller sova lite längre om morgnarna så är det helt okej. Self-care handlar om att göra det du vill, inte det du tror andra förväntar sig att du ska göra.
Ta på dig själv
Eftersom brist på fysisk kontakt och mänsklig närhet inte bra för oss människor, är det viktigt att vi tar på oss själva när vi inte har möjligheten att bli tagna på av andra. Beröring frisätter nämligen oxytocin i kroppen, ett må-bra-hormonet som hjälper till att sänka våra stressnivåer, och få oss att känna oss trygga och lugna. Sen ska vi inte sticka under stolen med att onani är en självklar stressavlastare – men om onani inte är din grej, kan du komplimentera din vanliga beröring med att ha på dig mjuka och sköna kläder för att känna dig mer rofylld och avslappnad i din vardag.
Skriv ett brev till universum
Låter det konstigt? Det är det inte. Om känner du ångest och oro, så sätt dig ner och skriv ett brev till en större makt. Skrev ner alla dina rädslor, frågor, tankar och hopp. Skriv, skriv, skriv tills du känner att det inte finns något kvar att skriva. Och när du äntligen är färdig, är det dags att skriva ett svar. Men inte från dig själv, utan ett svar från universum. Svara sig själv på ett så fint, lugnt och stärkande sätt som du vet att en högre makt skulle gjort. Ja, vi omges av mycket rädsla och oro just nu, men du kan alltid finna kärlek och tröst i dig själv.
Ring en vän
Många av oss kan inte träffa våra nära och kära just nu, och det suger. Men det är tur att vi kan videoringas! Oavsett om du känner dig nere eller glad, så finns det alltid en anledning att höra av dig till någon du tycker om. Varför bokar du inte in en virtuell lunch med någon du saknar extra mycket? Sätt mobilen, datorn eller paddan mitt emot er på bordet när ni rings och vi kan lova att det nästan är lika härligt som en fredagslunch i solen!
Ge dig själv den kärlek du behöver
För majoriteten av oss är detta en tid av oro och ångest. Ingen vet inte vad som kommer att hända i framtiden, eller hur stor effekt detta virus kommer ha på världen. Vi vet att det är lättare sagt än gjort, men försök att vara snäll mot dig själv på vägen. Glöm alla måsten, och fokusera istället på att göra saker som får dig att må bra. Ta promenader i solen. Lukta på de nyutslagna blommorna. Lägg ifrån dig telefonen i 15 minuter och öva på att bara vara. Smek och smörj in din egen hud. Lyssna på musik som gör dig glad. Köp dig en härlig vårbukett. Dansa i vardagsrummet en helt vanlig tisdag. Ge dig själv en handmassage. Klä upp dig. Lev i din pyjamas. Ät en skål med chips om andan faller på. Ät två! Du behöver inga kritiska röster i huvudet just nu, utan fokusera på att göra saker som gör dig glad. Nu är det viktigare än någonsin att vi ger oss själva den kärlek och omsorg vi behöver.
Text Elin Beattie