Oavsett om du stressar över att skaffa familj, göra karriär eller varför inte båda två, så ska du veta att du inte är ensam i din oro. Dagens arbetsmarknad är lika bred som den är rörig; å ena sidan finns det uppsjö av möjligheter, men å andra sidan är det väldigt få som faktiskt har samma jobb livet ut. Man ska byta jobb relativt ofta för att klättra på karriärstegen, men inte allt för ofta för att CV:et inte ska se dåligt ut. Samtidigt får vi kvinnor från en relativt tidig ålder höra att det är bäst att vi inte väntar för länge med att skaffa familj och barn, för då ”kanske det är försent”. Välmenande råd från nära och kära blandas med skrämselpropaganda från kvällspressen, och helt plötsligt står vi där, mer förvirrade än någonsin vad det gäller både familj och karriär.
Varför stressar vi?
Stress bygger oftast på en överdriven rädsla eller en förutfattad mening – ibland är det båda två. På karriärfronten är många av oss oroliga över att inte räcka till i framtiden, samt om de kvalifikationer vi har är nog. När det kommer till familjen handlar det ofta om stress över att hitta ”den rätta”, för att sedan direkt gå över i stressen om att skaffa barn. Vi har någonstans på vägen anammat ett tankesätt där stress gällande framtiden och dess olika val gör att vi inte lyckas leva i nuet. Vi stressar mer, men lever mindre. Och det värsta är att det enbart är oss själva som vi skjuter i benet under processen. Men en sak som du kan göra redan här och nu för att förbättra situationen är att fråga dig det här: drivs kraven på ständig utveckling på av dig själv, eller andra? Det vill säga, är det du som vill en superkarriär och/eller bli flickvän, fru och mamma – eller är det något som du tror att du vill på grund av en föreställning byggd på samhällets höga krav och ibland skeva standard?
Det här med barn
Vissa vill ha barn, andra inte – båda valen är helt okej. Föräldraskap är lika privat som det är individuellt, men snälla ta till dig detta: det har aldrig varit enklare att bli gravid efter 35, så gör dig själv en tjänst och sluta stressa. För samtidigt som medier citerar att det är ”farligt att vänta med barn” och att vi ”kvinnor överskattar förmågan att bli gravida”, så har forskare vid Duke University kommit fram till motsatsen. De kunde nämligen visa att av heterosexuella kvinnor mellan 35 och 39 år som har sex med sin partner åtminstone två gånger i veckan under ett års tid, så blev 82% gravida. När kvinnor mellan 27 och 34 år gjorde det samma, var siffran 86%. Läs den meningen igen och ta in den informationen – det är alltså helt okej att vänta med att skaffa barn.
Statistik från Statistiska Centralbyrån (samlad mellan 2014 och 2018) visar att dagens medelålder för svenska förstföderskor ligger på 29 år, men att åldrarna skiljer sig avsevärt kommunerna emellan. I den kommun med lägst genomsnittålder är åldern 25,9 år, samtidigt som den kommun med högst genomsnittålder ligger 31.7 år. Men bara för att det är en genomsnittsålder betyder inte det inte att det är rätt ålder för dig – så vill du vänta tills du till och med är över 40 innan du skaffar ditt första barn, så är det helt okej. Ytterligare data från SCB visar att år 2017 var det 680 43-åringar födde barn i Sverige, och att 68 kvinnor som var 49 år och äldre gjorde det samma. Så ta det lugnt, take your time. Du bestämmer när du är redo, ingen annan.
Working 9-5
Idag lever vi i en värld där i stort sett allt är möjligt, men för den möjligheten betalar vi ofta ett väldigt högt pris. Dagens arbetsmarknad har ett rasande tempo, kompetenser ses som en färskvara och prestationsångesten är hög. Vi både inspireras och stressas av de raketkarriärer och enorma succéer som fladdrar förbi under våra pekfingrar när vi scrollar igenom våra sociala medier. Många verkar ha allt och lite till, och själva sitter vi där och undrar vad det är man vill bli nu är man är vuxen. Entreprenör har både blivit ett buzzword och ett drömjobb för många, men vad händer med de som inte är särskilt sugna på att klättra både högt och snabbt på karriärstegen?
Sköt dig själv och… ja, du vet
Människan är ett flockdjur och vill därför tillhöra en grupp. Under hela våra liv skapar och formar vi vår identitet efter personer i vår närhet, samtidigt som vi mäter vårt egenvärde genom att jämföra oss själva med personer vi känner oss lika. Å ena sidan kan detta vara oerhört positivt om det ger oss lärdom och får oss att inspireras, men å andra sidan det kan lätt kan bli en börda om vi allt för ofta känner att X förväntas av oss, även om vi innerst inne vill Y. Kanske har du känt att du ska ha familj och barn innan du fyllt 30? Eller att borde ha börjat jobba på din karriärplan redan när du var 22?
Men bara för att ”alla andra” gör något, betyder det inte att det är rätt val för dig. Dock är det viktigt att förstå att den där osäkerheten och oron som du känner när du simmar mot strömmen är helt normal. Det är nämligen så att vår största rädsla som flockdjur är att bli övergivna av flocken – och för tusentals år sedan blev man just det genom att gå emot gruppbeteendet. Rädslan för att vara annorlunda är helt enkelt är en överlevnadsmekanism som vi borde bli bättre på att både förstå och allt som oftast ignorera.
Lär dig leva i nuet
Allt som oftast är jämförelse tidskrävande, dränerande och missvisande. Man skapar en skev idé om att allas liv ska vara lika; lika bra och lika framgångsrika, samtidigt som vi endast idealiserar de aspekter vi beundrar och avundas. Vår nedärvda överlevnadsmekanism får oss att tro att vi alla måste göra samma sak vid samma ålder, och helt plötsligt glömmer man bort vad det själv är man vill. Men då vi på Her Way vill göra det möjligt för alla kvinnor att nå sin specifika definition av framgång, har vi skrivit ihop tre snabba tips på hur du lär dig att leva i nuet redan idag:
1. Förstå problemet – För att verkligen få bukt på ditt jämförelseproblem är det viktigt att du först och främst förstår att du jämför dig med andra, samt hur detta jämförande får dig att må. Identifiera vem eller vilka du jämför dig med, samt skriv ner vilka tankar och känslor dessa jämförelser resulterar i. När man väl förstår varför man tycker och tänker si eller så, får man en större medkänsla med sig själv – något som i sin tur underlättar förändring.
2. Var sparsam med situationer som gör det ledsen – Vilka situationer och forum triggar ditt jämförelsebeteende? Oavsett om det handlar om sociala medier eller andra specifika situationer är det ett smart drag att dra ner på tiden du tillbringar på dessa platser. Kanske behöver du avfölja ett par konton eller kanske bara minimera tiden slösurfar på sociala medier? Dock är det viktigt att vara realistisk och förstå att vi varken kan eller bör undvika allt som triggar negativa tankar och ångest. Varför? För med förstående kommer insikt, och med insikt kommer ett hopp om förbättring. Genom att lära känna dig själv får du reda på vad som gör dig glad och vad som gör dig ledsen, vilket i sin tur inte bara stärker din självkänsla, det förbättrar även relationen med dig själv.
3. Lär dig leva här och nu – Att bygga sin dröm tar tid, så var snäll mot dig själv under tiden du gör det. Lev i nuet och fokusera på det du har, för när vi väl har identifierat att jämförelsebeteendet inte är något för oss, kommer vi att söka efter lycka och framgång på andra sätt. Och genom att vara tacksam för det vi har här och nu så skiftar vi fokus från andra till oss själva. Kanske är det även så att vi börjar se saker i vår omgivning som vi nte trodde vi hade? Det är viktigt att förstå att allt inte behöver hända här och nu, och att vissa saker tar längre tid än andra. När du väl vet vad du vill, oavsett om det handlar om att skaffa familj, jobba stenhårt för att få drömjobbet, eller båda två så vet du vad du har att jobba med, och jobba mot. Så ta hand om dig själv och njut av resan, för den är minst lika viktig som slutdestinationen.
Text Elin Beattie