Ledarskap är ett ord vi ofta hör när det kommer till arbete och karriär, men vad betyder ordet egentligen? Begreppet ’ledarskap’ är högst personligt, och på grund av detta är det extremt svårt att få fram en specifik definition. Dock kan man krasst förklara det som en persons förmåga att leda och fördela arbete, samt hur man får sina medarbetare att engagera sig i uppgifter och mål. I den här artikeln fokuserar vi på hur du hittar din specifika ledarstil, för att på så sätt kunna hjälpa både dig själv och ditt team att arbeta smartare och bättre.
Med tanke på att vi föds som människor och inte vallhundar, är det viktigt att slå hål på myten om att det finns så kallade ”natural born leaders”. Det är inte så att vissa människor föds med en unik ledar-gen, eller att vi har en specifik ledarstil i vårt DNA – utan ledarskap är en egenskap vi lär oss längs vägen. Vissa individer må vara bättre ledare än andra, men det beror oftast på att ledarskap är något dom har lärt sig, inte fötts med. Så glöm tron om att bara vissa individer kan vara bra ledare, och börja istället att intressera dig för din inre ledare, samt din specifika ledarstil.
Fem ledarstilar
Det vore så lätt om det bara fanns ett fåtal ledarstilar att välja mellan, men så är tyvärr inte fallet. Enligt Google finns det upp till 17 stycken – men då vi på Her Way inte vill göra livet krångligare än vad det redan är, har vi valt att lyfta fem av dom vanligaste:
Demokratisk ledarskap. Individer med en demokratisk ledarstil anser att demokrati är otroligt viktigt. Som person är du lyhörd och samarbetsvillig, samt villig att involvera andra i beslutsprocessen. Som en individ med en demokratisk ledarstil är det mycket troligt att du är engagerad i dina medarbetare, lägger en otrolig vikt på klar kommunikation, samt att du är så pass trygg i dig själv att du inte har problem med att våga släppa in andras åsikter.
Autokratiskt ledarskap. Individer med en autokratisk ledarstil är rent krasst raka motsatsen till demokratiska ledare. Som person anser du att du som ledare vet bäst, och att du på grund av detta är den som bör bestämma vad som sker. Som en individ med en autokratisk ledarstil är det troligt att du lever efter mottot ”my way, or the high way” – samt att du gärna vill styra och ställa. Du talar gärna till dina medarbetare, men är inget direkt fan av feedback.
Delegerande ledarskap. Individer med en delegerande ledarstil anser att en ledares jobb är att distribuera uppgifter och säkerställa en klar kommunikation teamet emellan. Som person är du rättvis och praktiskt, och litar helhjärtat på att ditt team klarar av de uppgifter som ges. Som en individ med en delegerande ledarstil hjälper du ditt team genom att berätta för dom vad behövs göras, för att sedan dra dig tillbaka och lita på att det som behövs göras blir gjort.
Transaktionellt ledarskap. Individer med en transaktionell ledarstil fokuserar alltid på att klara av specifika mål. Som person är du måldriven och anser att motivation är A och O för att något ska bli gjort. Som en individ med en transaktionell ledarstil ger du klara instruktioner, men använder gärna belöningar eller bestraffningar för att uppmuntra eller tillrättavisa ditt teams prestation och beteenden.
Transformativt ledarskap. Individer med en transformativ ledarstil fokuserar också på motivation – men här handlar det om resan, samt uppgiften i sig, inte målet. Som person är du innovativ, och har ett genuint intresse av att öka dynamiken inom ditt team, samt förbättra alla medlemmars individuella färdigheter. Som en individ med en transformativ ledarstil är ditt största fokus alltid ditt team, samt hur ni bäst jobbar tillsammans för att nå lösningar och gemensamma mål.
Vilken ledarstil är du?
När man läser om dessa fem ledarstilar är det lätt att tro att den ena kan vara bättre än den andra – men faktum är att det inte alltid är så lätt. Transaktionellt ledarskap kan t.ex. vara ovärderligt inom ett idrottslag, samtidigt som demokratiskt ledarskap kan vara det bästa valet om man t.ex. vill förena en splittrad grupp. Så var inte orolig om du känner igen dig själv i en ledarstil som inte känns så härlig. Oftast är det så att vi dras till den ledarstil vi själva föredrar, eller är i behov av – och på så sätt kan vi använda våra specifika ledaregenskaper för att inspirera och hjälpa andra.
Hur blir man bättre?
Individer som lämnar ett jobb, gör oftast så på grund av ledningen och inte företaget i sig. Gillar du inte ledarstilen du är, så är det viktigt att veta att det är fullt möjligt att börja om. Din ledarstil är inte skriven i sten, så gör dig själv och ditt team en tjänst och jobba på att bli bättre. Finns det några dåliga vanor som du skäms över? Försök att göra dig av med dom. Det är även värt att tänka på de ledarroller du ser upp till. Vilka ledare (lärare, tränare, chefer) har du beundrat under resans gång? Varför har du beundrat dom? Och hur kan du jobba aktivt för att implementera deras specifika ledarstil i din egen?
Övning ger färdighet
En ledare kan vara vem som helst som jobbar bra tillsammans med andra, och inspirerar individerna runt omkring sig att växa och nå sina mål. En bra ledare skapar en positiv och produktiv miljö – och det bästa sättet att bli en bättre ledare är att öva. Så våga prova på olika ledarstilar, och var villig att lära dig från dina misstag. Vad funkar för dig? Vad funkar för ditt team? Behandla andra så som du önskar att bli behandlad, men glöm inte att lyssna på hur andra vill bli behandlade. Det är även lätt att tro att man känner sig själv, men ibland kan det vara bra att fråga andra hur dom ser på ens ledarstil och ledarskapsförmåga. Ofta inser vi inte våra egna fel och brister, så våga fråga dina medarbetare hur dom ser på din specifika ledarstil. Vad uppskattar dom, och vad kan du göra bättre? Att be om feedback kan kännas både läskigt och sårbart, men vi lovar dig att dessa konversationer kommer hjälpa både dig och ditt team.
Text Elin Beattie