Immunförsvaret är vårt starkaste vapen mot de bakterier och virus vi stöter på i vardagen. Just nu har världen blivit lamslagen av ett oförutsägbart virus och vi alla arbetar hårt för att hålla det på replängds avstånd. Ett säkert kort för att minimera risken att dra med sig oönskade patogena mikroorganismer hem är att regelbundet tvätta händerna, men du kan även jobba aktivt för att hålla dig så frisk som möjligt genom att boosta ditt immunförsvar. I den här artikeln lär vi dig mer om immunförsvaret, kroppens alldeles egna superhjälteteam, och vad just du kan göra för att boosta det.
Det nativa och adaptiva immunförsvaret
Immunförsvaret är ett nätverk av celler, vävnad och organ vars viktigaste jobb är att skydda oss mot virus, bakterier och sjukdomar. Vårt medfödda immunförsvar, det nativa immunförsvaret, fungerar som kroppens första försvarslinje och har som uppgift att direkt bekämpa infektion. Det reagerar snabbt och effektivt, och är det immunförsvar som aktiveras när vi blir sjuka snabbt, får hög feber och svullna slemhinnor. Dock kan det nativa immunförsvaret inte hålla ett fullgott skydd mot yttre påverkan eftersom det inte har förmågan att anpassa sig till antigener. Vårt upptränade immunförsvar, det adaptiva immunförsvaret, ger å andra sidan ett mer fullgott skydd mot patogena mikroorganismer, men behöver en längre reaktionstid än vad det nativa immunförsvaret gör. Vårt adaptiva immunförsvar utgörs till huvuddelen av lymfocyter (en typ av vita blodkroppar) vars specialfunktion är att motverka virus på bästa sätt. Deras uppgift är att skydda kroppen mot bakterier, gifter, cancer och virus genom att antingen bilda antikroppar eller angripa infekterade celler och celler som ser onormala ut.
Vikten av att stötta ditt immunförsvar
Oftast är vi människor mer känsliga för de bakterier och virus våra kroppar inte känner igen, så i dessa tider är det extra viktigt att vi gör allt vi kan för att boosta vårt adaptiva immunförsvar. Ett dåligt immunförsvar betyder att vi har ett lägre antal lymfocyter, något som i sin tur bidrar till att kroppen har mycket svårare att stå emot främmande organismer som tar sig in i våra kroppar och gör oss sjuka. En person med ett lågt immunförsvar löper större risk att bli sjuk, samt att det kommer ta längre tid för personen att återhämta sig. Ett starkt immunförsvar är bokstavligt livsviktigt och just därför har vi listat fem enkla sätt hur du kan boosta ditt.
1. Dra ner på alkoholen
Att bunkra alkohol i karantäntider kan kännas som en bra idé, men sanningen är den att det är allt ifrån smart. En studie från University of Maryland och Loyola University har nämligen visat att ett enda berusningstillfälle märkbart försämrar immunförsvaret hos oss människor. Deltagarna i studien fick dricka fyra eller fem snapsar vodka, och när man två och fem timmar senare mätte antalet vita blodkroppar i deras blod, så hade dom minskat kraftigt. Alkohol försämrar alltså vårt immunförsvar och bidrar till att vi är mer mottagliga mot virus och bakterier, samt att det tar längre tid för oss att läka och återhämtar oss.
Snabbtips: Byt ut vinglaset mot en varm dryck som boostar ditt välmående! Det svenska kosttillskottsföretaget Inflammation Lab har tagit fram Lively: ett drickbart kosttillskott med ingefära, citron och gurkmeja som ger dig en stark boost av antioxidanter. Ingefära stöttar immunförsvaret och musklerna, samtidigt som gurkmeja hjälper till att upprätthålla och stödja ledernas flexibilitet.
2. Motionera mera
Är du i god form och motionerar regelbundet har du med största sannolikhet ett starkt immunförsvar. Motion stärker nämligen immunförsvaret genom att öka andelen NK-celler (en typ av lymfotyter) i blodet, samt att det ger våra vita blodkroppar och antikroppar en extra skjuts genom kroppen genom att blodflödet ökar till följd av träning. En brittisk studie visar även att de individer som tränar hårt två och en halv timme per vecka kan minska risken för influensaliknande symptom med 10% – något som man tror beror på att vi genom träning och fysisk aktivitet håller patogener borta från luftvägar och lungor.
Snabbtips: Ingen begär att du ska börja träna för Svenska Klassikern eller klara av att springa ett maraton i loppet av ett par veckor, men gör det till en vana att snöra på dig skorna en gång om dagen och ta dig ut. En halvtimmes powerwalk eller att jogga lätt räcker. Dessutom är motion en perfekt stressavlastning! Något som vi alla behöver lite mer av i dessa osäkra tider.

3. Ladda på med D-Vitamin
Att få i oss vitaminer är en viktig grundpelare för att vår kropp ska fungera. Att D-vitamin förebygger benskörhet har varit känt länge, men det är inte förrän på senare tid forskning har kommit fram till att det så kallade solskensvitaminet verkar spela större roll för vår hälsa än vad man tidigare trott. D-vitamin har visats ha en positiv verkan på immunförsvaret, samt att det kan hjälpa till att förebygga sjukdomar. Vissa forskare menar även att vårt immunförsvar inte kan aktiveras ordentligt utan D-vitamin eftersom T-cellerna (våra främsta angreppsceller) verkar behöva vitaminet för att ”vakna till liv” när en inkräktare upptäcks i blodet.
Snabbtips: Solen är den bästa källan för D-vitamin, men ibland är det svårt att få tillräckligt med sol om man bor i Norden. Genom att göra det till en daglig rutin att ta Shine, en vitamin D för vuxna i godisformat, kan du på ett lätt sätt stötta ditt immunsystem, samtidigt som du stärker dina tänder och ben. Och godis till frukost? Ja, tack!
4. Ät stärkande kost
Då 70% av vårt immunförsvar sitter i matsmältningskanalen är det inga tvivel om att en hälsosam tarmflora är nyckeln till ett starkt immunförsvar. Genom att dricka mycket vatten kan vi spola bort gifter ur lymfsystemet, och ser vi dessutom till att öka intaget av frukt och grönt stärker vi automatiskt immunförsvaret genom att få i oss viktiga vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter. Antioxidanter är t.ex. viktiga då de bekämpar fria radikaler som skapar oxidativ stress i kroppen. Oxidativ stress påverkar kroppen genom att bryta ner kroppens beståndsdelar (ungefär som rost påverkar en bil) och har kopplats till bland annat inflammatoriska sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, och cancer. Mineraler är livsnödvändiga eftersom de hjälper till att bygga upp delar av kroppen, och fibrer är viktigt för att tarmarna ska fungera som dom ska. Ja, äter vi bra så mår vi bra.
Snabbtips: Ibland är det lättare sagt än gjort att lägga om kosten och fylla på med goda bakterier och fibrer. Den goda avsikten finns där, men ibland räcker tiden inte till – och då är det himla smidigt med ett kosttillskott! Team Work från Inflammation Lab är ett smart kosttillskott som innehåller en mängd ingredienser som hjälper kroppen att hålla sig frisk och verkar antiinflammatoriskt. På så sätt får i dig alla näringsämnen du behöver under en dag, även om det är tight om tid. Fiffigt, va?
5. Vårda sömnen
När vi sover låter vi kroppen återhämta sig. Hjärnan lagrar minnen och kroppen tillverkar hormoner som kan laga skador som skett under dagen. Återhämtning och sömn är centralt för att kroppens alla system ska fungera – något som i sin tur betyder att för lite sömn inte enbart gör dig ”lite trött”, det försvagar även din motståndskraft och höjer din infektionsrisk. Vid brist på sömn påverkas immunförsvaret negativt eftersom både tillverkningen av viktiga signalämnen och kroppens kapacitet att hålla blodet rent från inkräktande virus och bakterier, sjunker. Enligt studier löper individer som sover mindre än 6 timmar per natt en fyra gånger större risk att få ett försämrat immunförsvar, jämfört med individer som sover de rekommenderade 7-8 timmar. God sömn ger dig alltså inte bara harmoni, lugn och ny energi, det ger dig även ett starkare och mer effektivt immunförsvar.
Snabbtips: Vill du veta mer om hur du håller dig frisk genom att göra något så härligt som att sova? Klicka dig vidare till vår artikel om just sömn för att lära dig förstå mer om kroppens absolut viktigaste självbevarelsedrift.
Text Elin Beattie
Bilder Inflammation Lab