Text Elin Beattie, Foto Julia Lyko
I en tid då alla pratar om hur viktigt det är med Work-Life Balance, simmar vi på Her Way motströms och ifrågasätter om den peppiga livsstilen faktiskt existerar. Går det verkligen att uppnå en perfekt balans mellan jobb och fritid? Är det möjligt att få kakan och att äta den? Och varför är det okej att ta med sig jobbet hem, men inte att ta med sig privatlivet till jobbet?
Work-Life Balance – vad är grejen?
Work-Life Balance är ett begrepp som myntades i Storbritannien och i USA under sent 1970-tal och refererar till att uppnå en eftersträvansvärd balans mellan den tid vi spenderar på vårt arbete kontra den tid vi spenderar på vår fritid. Många menar på att Work-Life Balance handlar om att lämna jobbet på jobbet, socialisera mera, stänga av telefonen efter åtta och att glömma bort allt som heter perfektion. Men är det verkligen så att den perfekta balansen är det enda svaret? Bör vi alla sträva efter att vara stöpta i samma mall, samtidigt som de personer vars jobb inte låter dom klocka ut vid fem ska skämmas? Tack men nej, tack säger vi. Den livsstilen låter varken rimlig eller rolig.
Glöm den perfekta balansen
Slår man upp ordet balans i ordboken får man till svar att det är ett ’jämviktstillstånd som orsakas av att två eller flera påverkande krafter upphäver’ – en mening som kort och gott betyder att man måste ha lika många X som man har Y för att en balans över huvud taget ska kunna existera. Men sen när har den perfekta balansen varit fördelaktigt i verkliga livet? Hur ofta har vi blivit ombedda att vara ledsna exakt lika ofta som vi är glada? Eller att sova lika många timmar som vi är vakna? Att leva ett liv i strävan efter den perfekta balansen skulle innebära en livslång bergochdalbana där topparna ständigt behöver vara lika höga som dalarna är låga. En livsstil som på det stora hela inte låter särskilt kul, heller hur?
Du får lov att älska ditt jobb
En vanlig föreställning inom begreppet Work-Life Balance är att vi bör jobba mindre och njuta mer – en inställning som antyder att vår fritid är bra, men att jobba är dåligt. Men vad händer om jobbet är något av det bästa vi vet? Ska vi helt plötsligt sluta ägna mycket av vår tid och energi åt jobbet vi älskar bara för att någon annan har bestämt sig för att lagom är bäst? Nej, du kör ditt race! Dock är det viktigt att komma ihåg att det så kallade livspusslet ser olika ut för oss alla. Du är lika unik som det liv du lever, så be aldrig be om ursäkt för hur du väljer att leva det. Det kommer alltid finnas perioder i våra liv då vi ägnar extra mycket tid åt jobbet och det är helt okej. Så länge du vet var den hårfina gränsen mellan ’superkul’ och ’för mycket superkul’ går, ska du inte behöva skämmas över att du älskar att jobba. Om du dessutom lär dig tillämpa enkla förändringar som hjälper till att underlätta under livets mest stressiga perioder så har du inget att oroa dig för. När det är extra stressigt är vila och återhämtning A och O, så kanske är det dags att avsätta lite mer tid till att ”bara vara”? Eller varför inte göra ett aktivt val att minimera energitjuvar och meningslösa sysslor under en specifik period? När det går fort i svängarna är det viktigare än någonsin att lägga vår energi på rätt saker – så umgås med vänner och bekanta som ger dig energi, och stressa inte över småsaker. Dammsugningen kan faktiskt vänta.
Våga äga din obalans
Kanske är det dags att döpa om Work-Life Balance till Work-Life Harmony och bestämma oss för att ägna resten av 2019 åt att fokusera på alla de grejer vi älskar, både på jobbet och hemma. Vi på Her Way tycker att det är dags att glömma samhällets orimliga krav på den perfekta balansen och istället omfamna livets alla obalanser. Fråga dig själv hur just du mår och vad du behöver för att kunna dig att känna dig lugn och harmonisk. Oavsett om du hittar harmonin i jobbet eller på fritiden så bör du göra mer av det som gör dig glad. Känner du dig dessutom energisk både när du går till jobbet och när det är dags att gå hem, så kan vi inte säga annat än grattis – det verkar som om du har lyckats lägga dagens livspussel utan att sista pusselbiten saknas.