låter du din karriär definiera vem du är?

 
 
 

I dagens samhälle har majoriteten av oss en relativt knepig relation till vårt jobb – så om du är en av de individer som låter din karriär definiera vem du är, ska du först och främst veta att du inte är ensam. Dock är det viktigt att veta att detta beteende inte är lika positivt som det kanske först verkar – för när du låter din karriär och ditt yrkesval bli en del av din personlighet, är chansen stor att du tränger undan andra delar av dig själv som är otroligt viktiga att ha kvar.

När någon ber oss berätta om oss själva är det inte ovanligt att vi börjar med vårt namn och vår ålder, för att sedan direkt gå in på vad vi arbetar med. Men är vårt yrke verkligen en lika viktig del av vår identitet som vad vi heter och hur gamla vi är? Det enkla svaret är nej – för du är mycket mer än vad du jobbar med. Det är klart du kan tycka att ditt arbete är både roligt och givande, men genom att låta din karriär definiera vem du är, gör du dig själv en riktig björntjänst eftersom du gör det nästintill omöjligt för dig att skilja på karriär och privatliv.


Du stryker ditt ego medhårs genom att låta din karriär definiera vem du är


Det är värt att läsa ovanstående rubrik igen. För visst är det väl härligt när någon du inte känner blir imponerad av att höra vad du jobbar med? Du känner dig viktig och betydelsefull, och blir genuint glad när titeln du har jobbat hårt för att få ger dig status. Men det är även viktigt att höja en varningens finger – för om du enbart väljer karriär baserat på vad andra ska tycka och tänka, är du tyvärr ute på tunn is. När du får en ego-boost av att folk i din omgivning respekterar, avundas, eller ser upp till dig enbart p.g.a. din titel, är det viktigt att stanna upp och tänka efter. Om du börjar låta din karriär definiera vem du är, är risken stor att du även låter den påverka många andra viktiga livsval.

 
 

3 anledningar till varför du inte bör låta din karriär definiera vem du är

du är intressantare än din titel.

Det är klart att en imponerande titel ser bra ut på ditt CV, eller låter imponerande på ett nätverksevent – men glöm aldrig att det enda godkännandet som verkligen betyder något här i livet är ditt eget. Du är intressantare än en ynka titel, så sluta upp med att låta din karriär definiera vem du är. Sträva istället efter att alltid göra vad som gör dig exalterad, stolt och lycklig. Kanske är det dags att du sätter dig ner för att definiera vad framgång egentligen betyder för just dig? Fråga även dig själv vad för saker du har gjort här i livet som du är stolt över, eller har älskat att göra (inte vad du tror andra skulle imponeras av). Skriv upp alla de saker du tycker är roliga utanför jobbet, och se till att göra dom oftare för att skapa en hälsosam distans.


ditt yrke är något du gör, inte något du är.

Oavsett om du är en bartender eller advokat så är ditt yrke något du gör, inte något du är. Din titel är inte din personlighet, så sluta låta din karriär definiera vem du är. När det kommer till våra yrken pluggar, jobbar och tränar vi hårt för att klara av det vi gör yrkesmässigt – men du behöver aldrig plugga, jobba, eller träna på att vara du. Du är den du föddes till att vara. Det är även viktigt att ha i åtanke att arbetsroller och yrkesval förändras. För med största sannolikhet kommer det du gör idag, inte se exakt likadant ut om 10 år. Och om din titel eller karriär inte kommer att vara den samma om 5 eller 10 år, varför då lägga ett sånt himla värde i det nu? Du kan aldrig veta vad framtiden har att ge, så ta det lugnt och lär dig go with the flow. Och glöm inte att om du har en klar och medveten skiljevägg mellan personen du är och karriärvalet du gjort är det mycket lättare att ta eventuella motgångar.

 

din titel är bara en tredjedel av din vardag.

Det må låta en smula morbitt, men hur vill du att folk ska minnas dig när du är inte finns längre? Vill du att folk ska sörja en ”en grym copy writer” eller ”framgångsrik entreprenör”? Nej, med största sannolikhet vill du att människorna i ditt liv ska minnas dig för den du var, inte de yrkesrelaterade saker du gjorde. Din titel är bara en tredjedel av din vardag, så sluta upp med att låta din karriär definiera vem du är. Du har kommit till jorden för så många olika anledningar – och du gör dig själv en björntjänst genom att enbart fokusera på vad du arbetar med. Inte vill du väl ägna hela livet åt att enbart fokusera på jobbet, när det finns så många andra roliga och intressanta saker att prova på? Livet består av så många roligare och viktigare grejer än enbart din karriär, så våga gå din egen väg och bli känd som kvinnan stolt säger ”Darling, min titel är den minst intressanta delen av mitt liv!”.

 
 
Previous
Previous

Så blir du huvudkaraktären i ditt eget liv 

Next
Next

bryt med din inre perfektionist.