Så hjälper du hjärnan genom att skriva för hand
Vi lever i en stressad samtid där många tycks tro att den som hinner med flest saker vinner. Allt ska gå snabbt och vi försöker därför effektivisera det som finns runt omkring oss. Böcker blir till ljudböcker, artikelserier blir till poddar, och nästintill varje smartphone har nu både voice memo och anteckningsappar, samtidigt som pennor och papper sakta men säkert börjar försvinna från våra väskor och skrivbordslådor. Men konsten att skriva för hand är något som vi alla borde värna om – så låt oss förklara varför!
Att skriva för hand kan lätt kännas obetydligt, men sanningen är den att skrivandet har större betydelse för oss människor än vad vi kanske tror. När det gäller utvecklingen hos barn visade en studie från University of Washington att femåringar som skrev för hand lyckades skriva både fler ord, och uttrycka fler idéer än de jämnåriga barn som använde sig av ett tangentbord. Liknande studier har även visat att barn som lär sig skriva för hand även lär sig att läsa fortare, samt har en tendens att visa mer kreativitet.
Finns det fördelar för vuxna?
Att skriva för hand har så klart även en positiv påverkan på oss vuxna. En studie från 2014 visade att studenter som antecknade med penna och papper tenderade att komma ihåg informationen bättre än de studenter som använde sig av ett tangentbord. Forskare tror att detta kan bero på att de individer som skriver för hand använder sig av personliga ordval och strukturer – något som i sin tur hjälper hjärnan att återskapa ett tankemönster och bli bättre på komma ihåg informationen som har skrivits ner. Forskning från Universitetet i Stavanger i Norge menar även att specifika delar av vår hjärna ”lyses upp” när vi skriver för hand, och att detta tillsammans med finmotoriken i våra fingrar, och känslan av att sätta penna mot papper tillgodogör hjärnan med mer användbar information än när vi använder ett tangentbord.
Ge hjärnan lugn och ro
Handskrift har alltså inte enbart en stor betydelse för vår utveckling, utan det ökar även vårt visuella tänkande, samt främjar vårt minne och fokus. Att skriva för hand är en långsam process och något som uppmuntrar oss att tänka och formulera oss på vårt eget sätt. När vi låter ord växa fram på ett papper boostar vi vår kreativitet och det fria tänkandet, samtidigt som kombinationen av finmotoriken, beröringen och vår visuella uppfattning förstärker den naturliga inlärningsprocessen. Men om det är både viktigt och bra för oss människor att skriva för hand, varför gör vi det mindre och mindre? Med största sannolikhet handlar detta om en brist på kunskap kombinerat med ett försök att effektivisera våra hektiska liv. Snabbt och effektivt trumpar oftast lugnt och genomtänkt - något som i det långa loppet tyvärr gör att vi förlorar både fokus och minne.
Papper och penna
Så hur gör man då för att se till att man oftare skriver för hand? Jo, man ser till att ha den rätta utrustningen! Och även fast de allra flesta av oss med största sannolikhet har en fullt fungerande penna nära till hands kan det ibland kännas svårt att hitta den där perfekta anteckningsboken. Men vet du vad? Vi har skapat skrivboken för dig! Her Ways egendesignade notebooks består av 100 olinjerade sidor där du kan skriva ner allt från information, idéer, drömmar och mål. Dessa drömmiga notebooks är designade och printade i Sverige, och kan förhoppningsvis motivera dig att välja papper och penna nästa gång det är dags att skriva ner saker och ting.
Från digitalt till analogt skrivande
När vi är vana att använda skärmar och tangentbord för att samla all vår viktig information kan det kännas både tradigt och ovant att börja skriva ner tankar, information och idéer med penna och papper. Men övning ger färdighet - och vi kan lova dig att både din hjärna och din kreativitet kommer att tacka dig för att du väljer en slow approach till ditt skrivande. Känner du dock att du behöver en välmenande knuff för att komma igång? Nedan listar vi tre enkla tips som kan hjälpa dig att utveckla ditt analoga skrivande:
- Slow down. I en hektisk värld kan det kännas svårt att sakta ner, men när du gör ett aktivt val att sätta dig ner med penna och papper händer något magiskt: du får en chans att sakta ner och njuta av nuet. Genom att journal eller t.ex. skriva en tacksamhetslista låter du kreativiteten flöda, samt hjälper din hjärna att komma till ro efter en lång dag. Läs gärna vår artikel om vikten av journaling HÄR.
- ”Kan inte” finns inte. Vissa gillar inte att skriva för hand eftersom dom har intalat sig själva att deras handstil inte är fin nog. Andra är oroliga för att dom inte har något viktigt att säga. Men vet du vad? Skriv bara! När det kommer till att skriva för hand så finns inte ”kan inte”. Vi har alla något viktigt att säga – så våga tro på dig själv och skriv. Every little helps, även om det enda du skriver för hand denna vecka är shoppinglistan till mataffären.
- Gör skrivandet till en del av vardagen. Oavsett som du sitter på ett möte, tar del av ett seminarier eller lyssnar på en intressant podcast, så kan du göra ett aktivt val att skriva ner viktig och intressant information med penna och papper. Gör det till en vana att ha dessa hjälpmedel nära till hands och tänk på det faktum att du värnar om din hjärna varje gång du väljer analogt skrivande över anteckningsappen på din mobil. När något finns nära till hands är det mycket lättare att använda sig av det, så gör det till en vana att ta med dig penna och papper vart du än går.
Text Elin Beattie
Bild Nota Offizial