Accountability partner – varför det är viktigt, och hur du skaffar en

Visste du att en accountability partner är någon som kan hjälpa dig nå dina drömmar och mål? I den här artikeln berättar vi mer om detta gynnsamma partnerskap, och hur du går till väga för att hitta din alldeles egna accountability pal. Är du redo att level up? Då är den här artikeln till för dig!

Vad är en accountability partner?
En accountability partner är en individ som genom pepp, accountability, och inspiration hjälper dig att nå dina mål. Det är en person som agerar som din stöttepelare, hejarklack, och ditt personliga bollplank under tiden du jobbar hårt för att nå dina drömmar. Din accountability partner är någon som är villig att hålla dig till svars för de saker du har sagt att du ska göra – en individ som kan vara en vän, kollega, eller någon annan som du känner att du har en speciell connection med. Att vara accountability partners innebär ett positivt partnerskap där både du och individen du väljer att samarbeta med, hjälper varandra att utvecklas och nå era individuella mål.

Varför är det viktigt med en accountability partner?
Hur många gånger har du sagt till dig själv att du ska göra X, men så har planerna bara runnit ut i sanden? Det sägs att accountability breeds responsibility, och visst ligger det väl något i det! Genom att ha en accountability partner finns det någon annan än du själv som vet om dina planer, någon som kan pusha och påminna dig om att faktiskt slutföra det du påbörjat. Din accountability partner är där för att hjälpa dig utvecklas och nå dina mål, men det är samtidigt oerhört viktigt att du förstår att din personliga utveckling handlar om personligt ansvar. Du och din accountability partner är allts inte ansvariga för varandras framgång, ert jobb är istället att peppa och hålla varandra accountable under resans gång.

5 enkla steg till att hitta din accountability partner:

1. Det börjar med dig
Innan du ger dig ut för att hitta en accountability partner är det viktigt att du är medveten om vilket specifikt område du behöver hjälp med. Kanske är det så att du vill starta eget? Är du någon som är sugen på att springa ditt första maraton? Eller handlar det om att du vill börja älska dig själv mer? Du kan inte nå ditt mål om du inte vet vart du ska, så se till att ha ett specifikt resultat eller slutmål i sikte innan du börjar. När du väl vet vart du är på väg, är det dags att identifiera dina personliga vägspärrar – för du har med största sannolikhet haft detta specifika mål tidigare, men att det aldrig blivit av på grund av X, Y, och Z. Vad är det som hindrar dig från att nå dina mål på ett personligt plan? Vad behöver du hjälp med?

2. Hitta din accountability partner
När du väl vet vad för område du behöver hjälp med, är det dags att hitta någon som du tror kan hjälpa dig nå dina mål. Och det bästa med en accountability partner är att du väljer personen du vill ”jobba” med. Ni kan välja att ses och höras IRL eller virtuellt, så du kan bokstavligt talat hitta din nya pepp-partner var som helst i världen. För vissa passar en nuvarande kollega eller vän bäst som accounatbility partner, samtidigt som andra väljer att ta kontakt med någon dom inte riktigt känner, men som dom vibe:ar med, online. Finns det en specifik individ du skulle vilja påbörja din accountability-resa med?

3. Leta inte efter en kopia av dig själv
Det kan vara lätt att vilja ha sin bästis som accountability partner, men gör dig själv en tjänst och välj en individ som inte känner dig utan och innan. Den bästa accountability-matchningen sker oftast när två individer har liknande problem eller mål, men olika tillvägagångssätt. Så försök att leta efter en någon som är på en liknande plats i livet som du (i relation till ditt problem, det vill säga), men som besitter styrkor och svagheter som är annorlunda från dina egna. På så sätt kan ni få ut det bästa av ert partnerskap. Kanske är ni på samma plats i en start-up fas, men inom två helt olika branscher? På så sätt har ni liknande, men samtidigt två helt unika utgångspunkter – och ni kan lära massor av varandra! För bästa matchningen är det viktigt att du letar efter någon som är på samma nivå som du, inte någon som redan har gjort resan. Du letar efter en partner, inte en coach.

4. Planera era träffar – om det behövs
Precis som med så mycket annat här i livet, är vi alla olika. Vissa accountability partners uppskattar att höras på specifika dagar där dom pratar om specifika ämnen, samtidigt som andra får ut mer av att go with the flow. Så börja med att klura ut vad som skulle fungera bäst för dig. Vill du höras dagligen, eller veckovis? Föredrar du att ses IRL, eller är digitala möten bättre för dig? Vill du ringas, eller föredrar du Zoom? Eller kanske är det så att spontana voice memos och ljudfiler passar dig bäst? Exakt hur, var och när spelar inte allt för stor roll, huvudsaken är att ni båda känner att ni får ut något av partnerskapet, och att ni ser till att höras relativt regelbundet. So don’t take it too seriously, att vara och att ha en accountability partner handlar mer om vänskap och inspiration, snarare än strictly business.

5. Skapa era accountability statements
För att ni båda ska få ut något av att ha en accountability partner är det viktigt att ni vet vad ni behöver jobba med, och hur ni ska jobba med det. Se denna punkt som en inspirerande målsättningsövning där ni berättar för varandra vad ni har för mål den kommande veckan/ månaden, och hur ni ska jobba för att nå dem. Den bästa sortens accountability statement är något som är relaterat till ditt huvudmål, och som har tydliga delmål som ska genomföras inom specifika tidsramar. Säg till exempel att du vill lansera en hemsida inom fyra månader – hur behöver dina veckor och månader se ut från och med idag för att lanseringen ska bli verklighet? Berätta detta för din accountability partner så att hen vet hur hen ska både stötta och peppa dig under resans gång - och vise verca, såklar!

Och sist men inte minst: glöm inte att göra ert partnerskap till en prioritet. När du väl bestämmer dig för att skaffa en accountability partner är det viktigt att du förstår att det inte enbart handlar om dig. Detta är ett positivt partnerskap och handlar om dig och din partner, och därför är det extra viktigt att ni tillsammans kommer fram till en struktur som fungerar för er båda, och som ni båda drar nytta av. Fortsätt att prioritera varandra under resans gång, för en kvinnas framgång är alla kvinnors framgång - glöm aldrig det.

Text: Elin Beattie

Photo Net-a-Porter

Previous
Previous

Söndagsångest - 5 tips på hur du enkelt trollar bort den

Next
Next

Självsabotage – så gör du slut med perfektionisten inom dig