Självsabotage – så gör du slut med perfektionisten inom dig

Självsabotage må låta som ett konstigt fenomen, men det är med största sannolikhet mycket vanligare är vad du tror. Enligt forskare är självsabotage ett uttryck för mänskligt självtvivel – något som i sin tur mer eller mindre betyder att vem som helst kan lida av det. Självklart ser självsabotage olika ut från person till person, men några av de vanligaste kännetecknen är dock perfektionism, prokrastinering, och självkritiska tankar. Känns det bekant? Då är den här artikeln till för dig! Läs vidare för att lära dig hur du en du en gång för alla gör slut din inre självsabotör.

I korta drag är självsabotage som sagt ett uttryck för mänskligt självtvivel. Det är en frustrerande beteendespiral som sänker din självkänsla, och får dig att sätt käppar i hjulet för dig själv. Individer som lider av självsabotage gör medvetna eller omedvetna val som hindrar dom från att nå sina fulla potential. Men varför är det egentligen så? Nedan följer fem av dom vanligaste anledningarna till varför du som individ väljer att hålla dig själv tillbaka från att nå sina drömmar och mål:

Du saknar egenvärde. En av de vanligaste orsakerna till självsabotage är att du saknar egenvärde. Det är nämligen svårt att nå dina mål när du inte tror på din egen förmåga. Om du har en dålig vana av att intala dig själv att du inte är bra, kapabel, eller smart nog, så kommer du automatiskt att bete dig i linje med din egen sanning. Dina tankar blir din sanning, så var försiktig med hur du ser dig själv! När du inte tror på din egen förmåga kommer du att (om än omedvetet) hindra dig själv från att nå ditt fulla potential. Vill du lära dig älska dig själv? Läs vår artikel om ämnet HÄR.

Du är rädd för att misslyckas. Att vara rädd för att misslyckas är med största sannolikhet en av människans största rädslor. Tanken av att ge allt du har för att sedan snubbla på mållinjen är minst sagt skrämmande – och kanske är det just därför som du ger dig själv en miljon ursäkter till varför det inte ens är värt att försöka? Ja, det är läskigt att vara sårbar, men om du gång på gång ger upp innan du ens försökt kommer du aldrig få reda på vad du verkligen är kapabel till.

Du är rädd för att lyckas. Precis som att vissa är rädda för att misslyckas, kan andra vara rädda för att lyckas. Kanske tror du inte att du verkligen är värd allt det du drömmer om? Eller tänk om allt du någonsin har drömt, i själva verket inte är allt du någonsin har drömt om? Med stort inflytande kommer stort ansvar, och ansvar är läskigt. När du lyckas med något kommer saker att ändras – och många individer tycker det är extremt jobbigt med förändring. Om du är rädd för att lyckas är det inte ovanligt att självsabotage dyker upp (om än omedvetet) för att saker och ting ska förbli som dom alltid har varit.

Du vill ha kontroll. Det är väl känt att vi människor mår bättre av att veta vad som händer och sker runt omkring oss. Vi tycker inte om förändring, men har en förkärlek till kontroll – och detta kan dyka upp som självsabotage genom att du, mentalt, acceptera ett negativt resultat redan innan du vet vad som kommer ske. Det vill säga: du intalar dig själv att X kommer att gå åt skogen, för att på så sätt känna att du har kontroll över slutresultatet. Du kontrollerar alltså ditt misslyckande genom att anamma ett självsaboterande beteende och tankemönster.

Du skyller på andra. Visst vore det härligt om vi kunde skylla alla våra problem på andra? Säg att du söker ett jobb, men intalar dig själv att ”Jag kommer aldrig bli kallad till intervju för den här rollen” under tiden du skriver ditt personliga brev. Hur stor är chansen att du skriver ett grymt personligt brev med den attityden? Minimal. Med en det-är-ingen-idé-mentalitet, skjuter du undran ditt eget ansvar eftersom du redan har lagt ansvaret för slutresultatet hos någon annan. Denna sortens självsabotage rättfärdigar ditt val att prokrastinera, samt att inte förbereda dig inför saker. För om någon annan bestämmer din framtid, varför ens försöka?

Tre tips för att sluta med självsabotage:

1. Förstå ditt självsabotage. Som vi nämnt tidigare ser självsabotage olika ut från person till person – så först och främst är det viktigt att du förstår ditt eget personliga självsabotage. Hur saboterar du för dig själv? Varför saboterar du för dig själv? Vad är du rädd för? Varför tror du inte att du förtjänar bättre? När du väl vet var problemet ligger, och vad du är rädd för, kommer det vara mycket lättare att ta tag i problemet. När du väl har en lista över alla de sakerna som hindrar dig från att nå dina mål, är det dags att skriva en lista över vad du behöver för att nå dom.

2. Sluta jämför dig själv med andra. Har du en dålig vana av att jämföra dig själv med familj, vänner och kollegor? Kanske till och med främlingar? Då är det dags att du slutar med det. För vet du vad? Vi är alla olika. Ditt liv kommer aldrig vara exakt likadant som någon annans – och det är inte menat att det ska vara så heller. Så sluta slösa din dyrbara tid på att jämföra dig med andra, när den enda personen du borde jämföra dig med är dig själv. Är du lite bättre idag än vad du var igår? Fantastiskt! Då är du på rätt väg. Kanske är det dags att du sätter dig ner och definierar vad lycka betyder för dig? Läs vår artikel som kan hjälpa dig med det HÄR!

3. Fokusera på dina styrkor. Om självsabotage är lika med självtvivel, betyder det att du kan kan börja leva ditt liv till fullo när du börjar tror på dig själv! Allt det positiva som har skett i ditt liv fram tills idag, har skett tack vare dig. Det var aldrig flax, en lycklig slump, eller nybörjartur – it was you. Genom att börja se dig som den väsentliga delen av din framgång, kommer du sakta men säkert kunna distansera dig från ditt självsabotage. Så gör en lista där du skriver ner beröm, positiv feedback, och prestationer du är stolta över, för att återta kontrollen från din inre självsabotör. Sätt upp listan på väggen, ha den i skrivbordslådan, eller som bakgrundsbild på mobilen - och kolla på den varje gång du börjar tvivla.

Text Elin Beattie

Bild Mandie Brice

Previous
Previous

Accountability partner – varför det är viktigt, och hur du skaffar en

Next
Next

Prioritera dig själv – varför det inte är själviskt