Hur du lever enligt dina värdegrunder och hittar tillbaka till dig själv
Det senaste halvåret har varit överväldigande för oss alla. Pandemin som spritdit sig över världen har vänt upp och ner på vår vardag och bidragit till en världsomvälvande sorgeprocess. Livet vi en gång kände till, är inte det liv vi lever idag. Saker och ting görs annorlunda nu, och våra synsätt har förändrats. Och mitt i all förvirring försöker vi stå på stadiga ben och hitta tillbaka till oss själva – men frågan är bara hur. Facit skvallrar om att vi behöver leva enligt våra värdegrunder.
Hitta tillbaka till dig själv
När mattan plötsligt dras undan under fötterna på oss är det svårt att hålla balansen. På bara sex månader har världen, som vi kände den, förändrats – och vi har alla fått som hemläxa att utvärdera och ifrågasätta våra liv. Vem är jag? Vad vill jag göra? Hur vill jag leva från och med nu? Svaren kan kännas överväldigande och svåra, men genom att jobba på att hitta tillbaka till dina värdegrunder kan du lära dig att hitta tillbaka till dig själv.
Vad är en värdegrund?
En värdegrund (något som på engelska beskrivs som core values) kan beskrivas som en pusselbit av ditt innersta väsen - något som tillsammans med ett få antal andra bitar får dig att känna dig komplett. Värdegrunder är enskilda egenskaper, känslor, och energier som får dig att känna dig uppfylld, glad och hel - subtila personlighetsdrag som skapar personen som är du. Du lever ut dina värdegrunder de gånger du känner dig som mest bekväm med din omgivning, din väsen och ditt liv.
Vi måste våga sticka ut
Vi lever i en värld där det känns jobbigt att vara annorlunda – men vi måste hitta modet att våga sticka ut. Definitionen av lycka har aldrig varit ’one size fits all’, även om samhället har präglat oss att tro så. Din lycka är din lycka, och min lycka är min. Så enkelt är det. Genom att inse och acceptera att varje individs värdegrunder är olika, kan vi sakta men säkert börja leva våra bästa liv. Nedan följer fem punkter på hur du lär dig att sätta ord på just dina värdegrunder, och hur du i processen får hjälp att hittar tillbaka till dig själv:
1. Skriv ner tre höjdpunkter från ditt liv. Sätt dig ner och tänk tillbaka på tre av de härligaste stunderna i ditt liv. När har du känt dig som gladast, stoltast, och mest tillfreds med att vara du? Försök att tänka på vad som har varit stort för dig och inte vad samhället vill få dig att tro är stort och mäktigt. Det handlar alltså mer om ödmjuka höjdpunkter som har fått dig att må riktigt bra, än höjdpunkter som imponerar andra (så som en befordran, examen, osv.)
2. Knyt en specifik värdegrund till varje höjdpunkt. Låt oss säga att en av dina höjdpunkter är den där gången du fixade en superlyckad födelsedagsfest för en vän – då kanske din värdegrund grundar sig i kreativitet, eller gemenskap. Ett annat exempel kan vara den känslan du hade efter att ha bestigit ett högt berg alldeles själv – vilket kan innebära att din specifika värdegrund handlar om att vara ett med naturen, eller att klara av en svår utmaning. Oavsett vad för tre höjdpunkter du har valt så bör du identifiera exakt vad det var som kändes så speciellt med dom. Vad för känsla var det som gjorde dig uppfylld och fick dig att känna dig hel?
3. Skapa en värdegrundslista. Efter att du har gått igenom dina tre höjdpunkter är det dags att skapa en värdegrundslista som innehåller 3-5 ord. Det är viktigt att inte överanalysera orden som du väljer, utan gå istället på känsla och välj ord eller fraser som känns rätt för dig. Det är även viktigt att veta att ett ord kan fungera som ett samlingsord för flera känslor. Se nedan för några exempel:
- ”Andlighet och wellness” kan representera vikten av fysiskt, psykiskt och spirituellt välmående
- ”Lyx” kan representera vikten av frihet, bekvämlighet, säkerhet, resurser, hemtrevnad, estetik
- ”Säkerhet” kan representerar vikten av finansiell trygghet, vikten av att känna sig hemma, trygghet rent generellt
- ”Resa” kan representera vikten av att utforska och lära sig mer om vår planet, dess människor och kulturer
- ”Humor” kan representera vikten av att skratta, ha roligt, inte ta livet på för stort allvar, att hitta tillbaka till sitt inre barn
- ”Kreativitet” kan representera vikten av att kunna uttrycka sig kreativt, att inspireras av andra kreativitet
4. Tillämpa dina värdegrunder i vardagen. När du har listat ut de 3-5 ord som beskriver just dina värdegrunder är det viktigt att fråga dig själv hur närvarande dom är i din vardag. För många av oss kommer svaren tyvärr vara ”sällan” eller ”inte alls” - något som i sin tur kan förklara ett och annat om vårt allmänna mående. Gör vi inte det som vår själ längtar efter, det som vi föddes till att göra, är det inte konstigt att vi känner oss vilsna och nere från och till.
5. Lär dig att leva ut dina värdegrunder varje dag. Ju mer du lever ut dina värdegrunder på en daglig basis, desto gladare och mer tillfreds kommer du att bli. Genom att veta vilka ord och känslor du ska sträva efter, vet du automatiskt vad för individer, sammanhang och aktiviteter som du antingen bör se, eller göra mer av, eller sakta men säkert ta avstånd från. Nedan följer tre snabba tips på hur du, genom att lyssna på din inre röst, lever ditt bästa liv:
- Ha dina värdegrunder nära till hands. Genom att alltid ha dina ord lättillgängliga blir det enkelt att hålla koll på om din vardag är värdegrundsanpassad. Har du orden som en del av din mobil- eller skrivbordsbakgrund kan vi lova dig att det blir mycket lättare att ta bra beslut och hålla sig på rätt bana.
- Brainstorma. Sätt dig ner och brainstorma för att komma på hur du kan implementera dina värdegrunder i din vardag. Hur kan du använda just dina magiska pusselbitar för att dagligen få leva ditt liv till fullo?
- Använd dina värdegrunder i din meditation. Känner du dig nere, eller att det är något som fattas? Kolla över dina värdegrunder och uppmärksamma vilken känsla som är frånvarande. Fokusera på ordet, eller den specifika känslan in din meditation för att connecta och hitta tillbaka till dig själv. För du, glöm aldrig att du är värd att leva ditt bästa liv!
Text Elin Beattie