Vanor som får dig att vara oproduktiv

Att ha många bollar i luften är ofta en självklar del av vår vardag. Familjelivet avlöser arbetslivet, det sociala livet avlöser familjelivet – och någonstans där emellan ska vi även ha tid att prioritera oss själva. Den saliga blandningen av möten, matlagning, mingel, och me time kan lätt göra att vi känner oss helt slut, men det är viktigt att veta att ett högt tempo inte enbart behöver vara jobbigt och tröttsamt. Genom att lära oss att identifiera och modifiera några av våra mest vanliga oproduktiva vanor kan vi jobba aktivt för att vårt fullspäckade schema ska gå från kaos till kontroll. Nedan har vi listat 6 vanor som lätt sätter käppar i hjulet för vår produktivitet, samt hur vi kringgår dom.

1. Du gör tupplurar till en vana
Sömn är kroppens viktigaste självbevarelsedrift, och en god natts sömn gör extremt gott för både kropp och själ. Men sover vi dåligt om nätterna är det lätt att vi känner oss trötta efter endast några timmars hårt arbete, och därför behöver ladda batterierna med en powernap. Men problemet med just powernaps är att dom allt som oftast blir mycket längre än vad det först var tänkt. För låt oss vara ärliga här: vi har alla satt alarmet på 20 minuter, för att vakna upp tre timmar senare, fullkomligt desorienterade med svullna ögon och en hjärna som varken vet vad för dag eller år det är. Och det var den arbetsdagen... Så här kringgår du problemet:

  • Har du problem med sömnen är det viktigt att du jobbar aktivt för att förbättra den. Skapa ett sömnschema som funkar för dig – och håll dig till de regler du satt. Har du till exempel bestämt dig för att gå och lägga dig vid 22:00 på vardagar, ja då går du och lägger du dig vid den tiden oavsett om TV:n, datorn, mobilen, eller umgänget känns är oerhört intressant just ikväll.
  • Om du sover bra om nätterna men ändå känner dig trött när du jobbar, finns det många alternativ som är bättre än en powernap: drick mer vatten, planera in korta pauser, gå en promenad, ät eller drick något som ger dig energi, djupandas i några minuter medans du stretchar, ring en kompis, prata med en kollega, vattna blommorna, you name it.
  • Vill du lära dig mer om vikten av en god natts sömn? Läs följande artiklar: Så förbättrar du din sömnkvalitet och Sömnskola

2. Du lever i ett ”organiserat” kaos
Visst låter det här med ett ’organiserat kaos’ både härligt och kreativt? Men när papper, pennor och skrivböcker ligger strödda huller om buller över arbetsytan förstår vi relativt snabbt att det här med ”organiserat” kaos nog egentligen inte är en grej. För hur produktiv och fokuserad kan man egentligen vara när allt är en enda röra? Och nej, vi säger inte att du måste ha en fläckfri arbetsplats där varje pinal har sin speciella plats i skivbordslådan - men genom att ha för vana att hålla rent runt omkring dig gör du ett aktivt val att ge din dyrbara tid och energi åt ditt faktiska arbete, istället för att spendera otaliga minuter på att leta efter den där viktiga post-it-lappen som du vet ligger någonstans bland alla kringströdda papper. Så här kringgår du problemet:

  • Lär dig att organisera ditt skrivbord med hjälp av Feng Shui
  • Undvik att äta vid skrivbordet. Matintag är en sak, jobb är en annan – så se till att skilja dom åt.
  • Gör det till en vana att avsluta varje arbetsdag med att plocka i ordning på ditt skrivbord. På så sätt kommer du alltid att mötas av en ren och välkomnande arbetsyta när du kommer till jobbet.

3. När schemaläggning inte är din grej
Bakom varje framgångsrik individ finns ofta en genomtänkt plan som har hjälpt personen att ta sig dit hen vill. Genom att planera och schemalägga våra arbetsuppgifter kan vi lära oss att få tillbaka kontrollen, även om vi har har ovanligt många bollar i luften på en och samma gång. Att känna sig stressad från och till är självklart en del av livet, men vi ska inte behöva känna oss överrumplade av alla händelser och måsten som hör livet till. Så här kringgår du problemet:

  • Gör det till en vana att schemalägga de saker du jobbar med. Oavsett om det handlar om ett månads-, vecko-, eller dagsschema så är det viktigt att det blir gjort.
  • Schemalägg dina uppgifter efter prioritet och de datum då dom ska vara klara, inte roligast först.
  • Visst är det tråkigt om ett viktiga möten blir inställt, men that’s life – så få inte panik om planer och prioriteringar ändras. Försök att följa ditt schema så gott det går, men stressa inte om du behöver göra några tweaks då och då.
  • Vi har sagt det förr, men vi säger det igen: fira varje liten framgång! När du är klar med en uppgift, se till att göra något härligt för att fira det.

4. Du tar på dig för mycket
Om vi redan känner oss stressade över två stora och viktiga arbetsuppgifter är det oftast ingen bra idé att ta på sig en tredje. Och varför bokar vi alltid in oss på spinningpasset som börjar 06.00, när vi vet att det är nästintill omöjligt för oss att vakna innan klockan slår åtta? Ja, ibland kan det kännas som om vi måste göra allt och lite till för att få det där grymma livet vi alltid drömt om att gå ihop – men så är inte fallet. Ibland måste vi helt enkelt lära oss att säga nej, samt förstå våra egna begränsningar. Vi behöver inte säga ja till alla roliga förfrågningar som kommer vår väg. Så här kringgår du problemet:

  • Gör det till en vana att kolla ditt schema och din att-göra-lista innan du tackar ja till något nytt.
  • Åsidosätt tid till att bara vara.
  • Skäms aldrig över att tacka nej till en förfrågan. Bara för att någon frågar, så behöver du inte säga ja.
  • Var realistisk när det kommer till vad för extra arbetsuppgifter och fritidsintressen du väljer att göra. Glöm aldrig att self-care är viktigast av allt och att du aldrig borde åsidosätta ditt eget välmående för en arbetsuppgift som du tar på dig för att ”vara schysst” eller ”hjälpa till”.

5. Du jämför dig med andra
Vi lever i en tid där andras höjdpunkter och härliga liv är tillgängliga i våra telefoner 24 timmar om dygnet. Inom loppet av fem minuter kan vi skrolla oss genom vackra bildbevis på att X har styrt upp den bästa midsommarfesten, att Y precis har förlovat sig, och att Z har fått det där drömjobbet som hen har jobbat så hårt för. Det är klart att man blir glad för deras skull, men samtidigt börjar en obehagskänsla växa i magen. ”Varför är jag inte där dom är?” tänker man, samtidigt som man köper en metaforisk biljett till den där jämförelsekarusellen som är så lätt att gå på, men så svår att gå av. Så här kringgår du problemet:

  • Nästa gång du känner dig nere på grund av någon annans framgång, försök att ändra ditt mindset från avund till inspiration. Lär dig mer om ämnet genom att läsa vår artikel Hur man är genuint glad för andras framgång.
  • Gör det till en vara att använda en annan människas framgång som en hävstång för hur du ska kunna nå dina drömmar. Vad kan du lära dig från X framgång? Och hur du bör gå till väga för att nå just dina mål?
  • Se till att ha kul på vägen mot ditt drömliv! Det är resan och inte destinationen som räknas, så se till att omge dig av personer som du älskar, och gör saker som får dig glad.

6. Du kollar telefonen i tid och otid
Vår konstanta besatthet av mobilen kan nog vara den sämsta vanan av dom alla. Det är klart att en smartphone har otaliga fördelar, men problemet ligger i det faktum att den konstant stjäl vår uppmärksamhet. För fyra år sedan kollade genomsnittssvensken på sin mobil 150 gånger om dagen – och med största sannolikhet är den siffran ännu högre idag. Ja, mobilen är grym på att hjälpa oss att ha koll på både veckoschemat och världsläget, men den är även världsbäst på att sno vår dyrbara tid. Så här kringgår du problemet:

  • Bestäm dig för att stänga av eller lägga bort mobilen när du jobbar. Forksning har nämligen visat att vi är som mest produktiva när vi varken ser eller hör telefonen.
  • Schemalägg din telefontid. Stäng av dina notifikationer och bestäm dig för att enbart kolla sociala medier en per dag.
  • Om du trött på att vara mer eller mindre besatt av din telefon kan du alltid prova på att gå offline. Lär dig hur genom att läsa vår artikel om ämnet digital detox. En perfekt övning under semestern!

Text Elin Beattie

Previous
Previous

Hur du lever enligt dina värdegrunder och hittar tillbaka till dig själv

Next
Next

Hur man är genuint glad för andras framgång