Hur man är genuint glad för andras framgång

Bild Pinterest

Det är ingen rolig känsla att vara avundsjuk på en annan persons framgång – men trots detta har vi alla varit där. Så oavsett om du blir triggad av någons lyxiga semester, kollegans plötsliga befordran, eller bästa kompisens härliga dejt så ska du veta att du inte är ensam. Men varför blir vi sådär småsinta och missunnsamma när någon annan lyckas? Handlar det om att vi är ett gäng osköna egoister? Och hur gör man egentligen för att aktivt motarbeta det?

När grönt inte är skönt
Avund bottnar i att vi jämför oss med andra, och är en känsla av att vara underlägsen någon annan. Ofta är vi avundsjuka på människor vi känner och som vi kan relatera till, men vi kan även känna missunnsamhet när det gäller individer vars kompetens ligger nära vår egen. Det är alltså därför som vi blir avundsjuka på klasskompisens högre betyg, men inte på lärarens kunskap. Varför kollegans nya titel svider lite extra, men inte chefens. Det samma gäller syskon kontra föräldrar, vänner kontra främlingar, och så vidare. Vi önskar helt enkelt att vi kan få allt det där härliga som individerna som speglar vår verklighet får.

Oorganiserade miljöer och otydliga mål
Avund har visat sig vara vanligt i oorganiserade miljöer med brist på regler och tydliga mål. Oavsett om det handlar om missunnsamhet på arbetsplatsen, i vänskapsrelationen, eller livet i allmänhet kan en avsaknad av spelregler skapa oförståelse kring varför man inte får det man vill ha, eller har behörighet till. Säg till exempel att du anser dig vara värd en löneförhöjning på jobbet, men att ingen talar klarspråk med dig om hur du får det att ske. Du jobbar hårt och tar mer ansvar, men inget händer. Du är omtyckt av alla i teamet och är känd för att vara effektiv och arbetsam. Men en dag kommer din kollega, som är mindre kvalificerad än dig och inte har jobbat på arbetsplatsen lika länge, tillbaka från ett möte med chefen och berättar att hen har fått en löneförhöjning. Inte konstigt att du blir förvånad, sur och avundsjuk.

Avundsjuka kan bli en motivationsfaktor
När vi känner att vi har blivit blåsta på konfekten är det svårt att vara glad för personen som precis fått det man själv vill ha. Man känner sig småsint och missunnsam, och inte alls som den där sköna och härliga tjejen man egentligen vill vara. Och det är okej. Men, även om det kan vara svårt att vara glad för andras skull är det viktigt att vi övar på det. Så träna på att fira din kollegas, din väns, eller ditt syskons framgång – för på så sätt kan du vända något negativt till något positivt. När man är avundsjuk är det lätt att få tunnelseende och bara fokusera på allt som känns negativt. Men genom att tänka utanför boxen och arbeta aktivt för att få in allt det härliga som finns i periferin, kan vi förvandla vår avundsjuka till en motivationsfaktor.

Flip it and reverse it
Det är viktigt att vi lär oss att en annan persons framgång aldrig förstör våra egna chanser till lycka. Det är lätt att låta någon annans framgång få oss ur balans, men vi måste komma ihåg att vi aldrig kan veta exakt vad det har tagit för personen att ta sig dit hen är idag. När man är full av avund är det lätt att tro att hens resa har varit enkelt, oförtjänt eller handlat om ren tur – men så är oftast inte fallet. Så lär dig att tänka om! På så sätt kan du förvandla vad du först ser som en motgång, till en härlig medgång:

1. Förenkla inte någon annans åstadkommande. Ett vanligt problem när det kommer till avundsjuka är att vi ofta förenklar personens åstadkommanden på grund av vårt eget reaktiva tänkande. Men istället för att djupdyka rakt ner i avundsträsket så fort någon annan får något som du vill ha, ställ dig själv följande frågor:

  • Vad har X som jag önskar att jag hade?
  • Vad beundrar jag hos X?
  • På vilket sätt är X en förebild för mig?
  • Vad har X gjort för att vara där hen är idag?
  • Hur relaterar Xs handlingar till mina egna värderingar?

Genom att ställa dig själv dessa frågor är det lättare att sluta jämföra dig själv med personen i fråga, och istället vända ditt fokus inåt mot dina egna drömmar och mål. Låt någon annans framgång blir din språngbräda!

2. Andras framgångar kan sporra dig. När vi blir triggade och missunnsamma på grund av någon annans framgång får vi automatiskt svar på vad för saker det är vi verkligen vill ha. Beundran och avund är nämligen känslor och reaktioner som pekar ut, och leder oss mot de ting i livet som vi värdesätter mest! Och när vi väl har listat ut detta genom att kartlägga vad det är som triggar oss, så är det automatiskt lättare att jobba hårt för att nå våra mål. Blir du till exempel imponerad av individer som vågar ta stora risker? Ge då din fulla uppmärksamhet till den delen av din personlighet som vill ta större risker och våga mer. Eller kanske är det så att du triggas av en individ i din närhet som inte skäms för att marknadsföra sig själv i tid och otid? Då kan det vara dags att sätta sig ner och reflektera på hur du kan bli bättre på att öppet dela med dig av dina grymma framgångar, men på ett sätt som känns 100% du.

3. När negativt blir positivt. Avundsjuka kan ta oss till riktigt mörka platser, men bara om vi tillåter det. Något som många av oss förbiser när vi jämför våra egna liv med andras, är det faktum att jämförelse inte alltid behöver vara något negativt, utan att det faktiskt kan vara riktigt positivt om vi ser till att till använda det på rätt sätt. Det är nämligen så att den framgång och det driv vi ser i andra, kan hjälpa oss se samma egenskaper hos oss själva – och hjälpa oss uppskatta dom! Så nästa gång du beundrar en persons framgång, eller känner en missunnsamhet över att hen har något som du inte har, fråga dig själv detta:

  • Vilka av Xs egenskaper inspirerar mig?
  • När besitter jag själv dom här egenskaperna?
  • På vilket sätt skiljer sig mitt sätt att uttrycka dessa egenskaper, från Xs sätt uttrycker dom?
  • Vad kan jag lära mig från min önskan att besitta Xs egenskaper fullt ut?

Det är nämligen först när vi lär oss anamma ett sorts kan-hen-kan-jag-tänk (istället för att sura och sukta över det någon annan har lyckats åstadkomma) som kan vi omvandla vår avund till inspiration. Genom att sluta se nära och kära som rivaler i jakten på lycka, kan vi lära oss att bli genuint glada för deras framgång. Vi måste sluta se vår avundsjuka som något fult och pinsamt, och istället öppna ögonen för vad det verkligen är: ett fönster till förbättring. Så nästa gång du känner dig missunnsam, stanna upp och fråga dig själv varför. Avund är kunskap, och kunskap är makt. Så var glad för andras grymma åstadkommanden – för kom ihåg: kan dom, kan du!

Text Elin Beattie

Previous
Previous

Vanor som får dig att vara oproduktiv

Next
Next

Stressa ner med hjälp av knackterapi