Perfektionism - så vet du när det har gått för långt

Perfektionism är lite som en ulv i fårakläder: vid första anblick verkar strävan efter perfektion som ett relativt oskuldsfullt beteende - men vid närmare granskning visar det sig vara mer bekymmersamt än du trott. I den här artikeln tar vi upp varför perfektionism faktiskt är problematiskt, samt hur du hjälper dig själv att läka efter att ditt perfektionistiska beteende har gått för långt.

Perfektionism är ett beteende som blir allt vanligare i dagens samhälle. De flesta av oss har en dålig vana av att jämföra vår vardag med andras till synes perfekta liv online - och om du jobbar inom en arbetsmiljö där allt handlar om att klättra på karriärstegen, är det inte konstigt om du är livrädd för att ta minsta lilla snedsteg och trilla ner. Att vilja prestera och göra bra ifrån sig är såklart inte negativt i sig - men det är oerhört viktigt att du lär dig skilja på hälsosam förbättring och osund perfektion.

Vart dyker perfektionismen upp i ditt liv?
Som perfektionist strävar du alltid efter att bli, eller göra bättre. För många blir deras perfektionistiska tendenser mest synliga på arbetsplatsen, men det är viktigt att veta om att alla aspekt av ditt liv kan påverkas av perfektionism. Så fråga dig själv detta: vilka delar av ditt liv dömer du hårdast? Är du mest kritisk gällande dina prestationer på jobbet? Mår du dåligt när du får besök och ditt hem inte ser ut som framsidan av Plaza Interiör? Eller kanske är du en av många som tyvärr bokar av en middag med vännerna för att du inte kan bli vän med personen du ser i spegeln. När du drar dig undan, börjar skämmas för hur du eller ditt hem ser ut, samt har svårt att släppa ifrån dig diverse arbetsuppgifter, så vet du att din perfektionism har gått för långt. Och det är något du måste jobba med, 

Harder, better, faster, stronger
Att sträva efter ett positivt resultat är bra - något som i många fall kan hjälpa dig hitta ett viktigt driv för att du ska kunna ta dig framåt. Men problemet med perfektionism är att du i din strävan efter perfektion lätt låter saker och ting gå alldeles för långt. Om du har orealistiska krav på dig själv, din förmåga, ditt hem, eller ditt utseende (just to name a few) är risken stor att du lider av perfektionism. Du har med största sannolikhet en dålig vana av att gång på gång skjuta upp projekt på grund av att slutresultatet inte känns perfekt, samtidigt som du lätt viftar bort komplimanger, eller glömmer bort att fira dina framgångar. Som perfektionist är du endast så bra som din senaste prestation - så det gäller alltid att vara harder, better, faster, stronger.

Det verkliga problemet med din perfektionism
Lider du av perfektionism har du en tendens att låta saker och ting gå för långt. Det inte ovanligt att du slår knut på dig själv för att saker ska bli så “perfekta” som möjligt - oavsett om det handlar om arbetsrelaterade projekt, hur rent ditt hem är, eller hur du ser ut. Men visste du att ditt näst intill maniska beteende riskerar att göra dig sjuk? Forskning visar nämligen att det finns en länk mellan perfektionism och psykisk ohälsa såsom depression, ångest, och ätstörningar. Så vet du vad? Det är dags för oss perfektionister att stanna upp och förstå det verkliga problemet bakom vår konstanta strävan efter perfektion. Vi är inte besatta av att allt ska vara perfekt. Nej, problem ligger i att vi inte uppskattar oss själva eller är oerhört rädda för är att inte vara bra nog. En rädsla som i sin tur manifisteras till en vilja av att ha full kontroll och få perfekta resultat.

LÄSTIPS: Self-worth 101 | Journaling: Ett hjälpmedel för att älska dig själv

Våga fail forward
Att bli av med din perfektionism är såklart lättare sagt än gjort - men du ska veta att det är möjligt. Först och främst är det viktigt att du slutar jämföra ditt liv med andras. Släpp den där tanken om det perfekta idealet - oavsett om det handlar om ditt hem, arbete, eller utseende. Börja umgås mer med individer som du vet älskar dig för den du är, och inte dina prestationer. Observera även hur andra ser på, och accepterar sig själva - och tilldela gärna dig själv några mentorer som kan hjälpa dig att växa inom självkärlek och självrespekt. Och så kommer vi till den viktigaste punkten av dom alla: Våga göra misstag. Det är så du kommer fail forward.

Du lär av dina misstag
Om du ska läka din perfektionism måste du tillåta dig själv att vara mänsklig. Det finns inte en endaste människa på den här jorden som är perfekt. Alla gör fel. Alla begår misstag. Och det är det som gör oss till människor. Det är lätt att tro att dom mest framgångsrika individerna i världen är där dom är idag för att dom aldrig har misslyckats. Men vet du vad? Det är tvärt om. För hur tror du framgångsrika människor har blivit framgångsrika? Genom att födas perfekta? Nej, dom har blivit framgångsrika genom att göra misstag, såklart! They’ve tried, and tried again. Att göra och erkänna misstag är en nödvändig del av att växa och hitta sig själv. Du måste lära dig krypa innan du kan lära dig gå. Att våga göra misstag kommer utan tvekan att förbättrar din karriär, dina relationer och ditt liv i allmänhet. För om du lever ett liv där du till varje pris undviker att göra misstag kan det rent ut sagt bli svårare för dig att nå dina mål. För om du inte har någon förkunskap, hur ska du då kunna navigera?

Text Elin Beattie

Bild Julia Batista för Her Way

Previous
Previous

Lär dig fira dig själv och njuta av resan

Next
Next

Reframe the error – så lär dig välkomna dina misstag