Så blir du bättre på att ta bra beslut

Att ta bra beslut kan vara otroligt svårt. Speciellt om det handlar om val som i stunden känns livsavgörande. Är det verkligen rätt tid säga upp dig? Ska du äntligen våga satsa på din stora dröm? Och den där flytten, ja hur blir det med den egentligen? Nej, det här med att ta “rätt” beslut är minst sagt knepigt. Så låt oss guida dig genom våra 7 bästa knep för att bli mer självsäker när det kommer till beslutsfattning.

1. Lär dig väga för och nackdelar

Det är minst sagt lätt att vara impulsiv när det kommer till att ta beslut - speciellt om erbjudandet känns lockande. Men vet du vad? Oavsett om något känns lockande eller läskigt är det viktigt att du stannar upp för att tänka. Så vill du bli bättre på att ta bra beslut är det viktigt att du lär dig väga och jämföra eventuella för- och nackdelar. Vad är det som är positivt med ditt eventuella beslut? Och vad är det som är negativt? Genom att göra en enkel lista på för- och nackdelar väljer du att närma dig beslutet på ett objektivt sätt. Istället för enbart att låta magkänslan påverka ditt val.

2. Ta ett steg tillbaka

Att ge något tid och ta ett steg tillbaka är ett annat smart sätt om du vill lära dig att ta bra beslut. På så sätt är du mer benägen att tänka på alla alternativ, samt bli mer öppen för eventuella kompromisser. En beslutsprocess är nämligen sällan så svart eller vit som du först vill tro. Att ta ett beslut är en känslosam process, så ge dig själv den tid du behöver. Genom att ta ett steg tillbaka under en kort period kan du ger dig själv den klarhet du behöver för att fatta ett bättre beslut. Kanske är det även så att du behöver be någon annan om råd och feedback innan du har ett svar?

3. Vad har du lärt dig från dina misstag? 

Ett av de bästa sätten att bli bättre på att ta bra beslut är att titta tillbaka på dina såkallade “misstag”. Vad för tidigare scenarion, som kändes jobbiga i stunden, ser du nu som en grym källa till kunskap? Ett bakslag behöver alltså inte nödvändigtvis vara något negativt. Så gör dig själv en tjänst och börja se dina snedsteg som ett gäng viktiga lärdomar! Genom att hylla de faktiska erfarenheter du har samlat på dig under åren, befinner du dig nu i ett bättre läge att kunna ta viktiga beslut.

Lästips: Misslyckanden - en språngbräda till framgång

4. Acceptera möjligheten av att ett dåligt beslut

Låt oss vara ärliga: det finns ingen garanti för att de beslut du tar kommer bli att bra. Det finns nämligen alltid en risk för att de val du gör kommer att bli dåliga. Så vill du bli bättre på att ta bra beslut måste du överkomma rädslan för att ta göra misstag. Att vara en bra beslutsfattare innebär nämligen att du är villig att ta risker. Samt att förstå att varje beslut inte kommer att vara ditt bästa. And that’s the thing about decisions: you don’t know if it’s the right one until you’ve made it. Men genom att acceptera möjligheten att ditt beslut kan gå åt skogen, är det mer sannolikt att du även vet hur du ska ta denna nedgång. Samt att du redan har en beredskapsplan för när saker och ting faktiskt går snett.

5. Vad för råd skulle du ge någon annan?

Hur kommer det sig att det alltid går bra att ge råd till andra, men inte sig själv? Vill du bli bättre på att ta bra beslut kan du försöka låtsas att problemet du har, även är en nära väns problem. Vad för råd skulle du ge din vän om hen befann sig i samma situation som du? Genom att göra detta lär du dig se på problemet från en mer objektiv vinkel. Så gör dig själv en tjänst och börja se på dig själv så som du ser på en nära vän. Och vem vet, kanske är det så att du även blir lite snällare mot dig själv på köpet?

6. Låt inte känslorna ta över

Om du vill bli bättre på att ta bra beslut är det viktigt att du agerar med en emotionell intelligens istället för att enbart låta känslorna styra. Om du tillåter dina känslor att ta allt för stor plats i beslutfattningsprocessen är risken stor att dom kommer påverkar ditt omdöme negativt. Både starka positiva och negativa känslor kan nämligen få dig att fatta beslut som du inte hade fattat om du hade tänkt mer rationellt. Ta ett exalterade erbjudande som exempel: när ett drömerbjudande dyker upp är det minst sagt svårt att play it cool. Men även här är det viktigt att du inte tar förhastade beslut baserat på hur du känner i nuet. Så ta ett steg tillbaka och låt känslorna svalna innan du verkligen bestämmer dig för att säga ja eller nej.

7. Var sann mot dig själv

Som så mycket annat här i livet är det allt för lätt att låta andra påverka dina beslut. Men vill du bli bättre på att ta bra beslut är det oerhört viktigt att du fortsätter vara sann mot dig själv. Genom att vara true to you vet du att du inte enbart baserar dina val på dina principer, du baserar dom även på dina mål och drömmar. Så börja se dina värderingar som din ledstjärna - speciellt om du behöver fatta beslut här och nu. Genom att känna till dina personliga principer kan du känna ett större självförtroende i din beslutsfattningsprocess. Darling, you've got this!

Text: Elin Beattie

Previous
Previous

Vår grundares hemlighet till en god kvällsrutin

Next
Next

5 tips på hur du kan boosta din hormonella hälsa