Hur man kommunicerar under stress och lär sig skynda långsamt

2020 har minst sagt varit ett påfrestande år. Världspandemin har dragit undan mattan under fötterna på oss många gånger om, och livet är inte längre som det en gång var. Stress och oro har blivit en del av vår vardag, och vi behöver dagligen parera mentala slag som kommer vår väg. Förändring må vara bra - men inte när det kommer utan uppehåll. Därför har vi valt att skriva om något så viktigt som att lära sig kommunicera under stress. På så sätt kan du ändra din syn på många stressiga situationer, samt lära dig vikten av att skynda långsamt.

Hur beter du dig?
Orsakerna till stress är oändliga – men oavsett vad just din stress beror på, så är det viktigt att veta att ditt stressbeteende grundar sig i en medfödd funktion som försöker att hålla dig vid liv. När vi människor upplever fara går vi in i ett fight or flight mode. Detta är något som under stressiga och ångestladdade situationer kan visa sig i antingen ett explosivt temperament där man går till motattack (fight), eller ett tystlåtet beteende där man drar sig tillbaka och inte visar hur man mår (flight). Vår hjärna är inställd på att uppmärksamma fara och kämpa för vår överlevnad, så skäms inte för ditt beteende. Det viktiga är är att du lär dig att förstå och kontrollera hur stressen får dig att må.

Hur stress påverkar vår kommunikation
När vi är stressade påverkas vår kommunikationsförmåga, och vi har svårt att både ta åt oss och att komma ihåg information. En individ med låga stressnivåer kan i genomsnitt bearbeta sju meddelanden åt gången, samtidigt som en individ med en hög stressnivå enbart kan bearbeta tre. När vi är stressade stängs även de områden i vår hjärna som har en hög hjärnfunktion, ner. Detta innebär att delarna av vår hjärna som ansvarar för problemlösning, kreativt tänkande och lateralt tänkande går i slow motion eller slutar fungerar. Något som t.ex. innebär att vi inte längre kan komma ihåg i vilken ordning saker har sagts – istället klarar vi enbart av att fokusera på det som sas sist, eller det som vi upplever som viktigast. När stressen slår på är risken därför hög att vi går miste om viktig information, och det blir helt plötsligt väldigt svårt att kommunicera.

Äg stressen och gör den till något positivt
Ja, stress är superjobbigt – men det behöver inte vara det enda det är. Genom att lära oss hantera vår stress och vara öppna med problemet kommer vi må bättre och få starkare förhållanden. Vi kommer lära känna oss själva, och därmed förstå att vi inte behöver leva i en stressad värld - utan att det är helt okej att skynda långsamt. Vi på Her Way vill att alla ska kunna vända sin stress till något positivt, och därför har vi listat våra fem bästa tips på hur du äger en stressig situation, så att du lugnt och ärligt kan uttrycka dina stressade känslor på ett konstruktivt sätt:

1. Andas
När du känner dig stressad andas du snabbt och ytligt och dina axlar dras upp mot öronen. Detta är omedvetna signaler som talar om för kroppen att det är dags att fly eller fäkta, och det blir svårt för dig att tänka rationellt och kommunicera ordentligt. Genom att aktivt djupandas när du känner dig stressad och överväldigad kan du minimera risken för att stressen ska ta över, eller att situationen ska förvärras. Vill du ha tips på hur du andas dig lugn? Läs vår artikel om ämnet HÄR.

2. Lär känna dig själv
Hur hanterar du stress? Är du en person som exploderar och går till motattack, eller drar dig undan när du känner att det blir för mycket? Oavsett hur du reagerar så är det viktigt att komma ihåg att det inte finns ett facit gällande vad som är rätt eller fel. Hur du reagerar när du är stressad är ett beteende som du är bekväm med eftersom just det beteendet har skyddad dig i tidigare situationer. Dock är det viktigt att vara medveten om hur och varför du reagerar som du gör. På så sätt får du nämligen koll på ditt beteende, samtidigt som du får möjligheten att rätta till det - både för din egen skull, och andras.

3. Ta en paus
Oavsett hur du hanterar stressig situationer är det viktigt att ta en paus och avlägsna sig från situationer som får dig att känna ångest. Och du, gör dig själv en tjänst och gör något aktivt! Genom att förena nytta med nöje (så som att ta en lång promenad, sätta på dig löparskorna, eller gå till gymmet) så hjälper den fysiska aktivitet dig att frigöra hormoner som motverkar stress – samtidigt som att vara ifrån själva problemet kommer hjälpa dig att tänka på annat. Glöm dock inte att ta itu med problemet när du är tillbaka efter din paus. Att sticka huvudet i sanden mår ingen bra av.

4. En förberedd konversation
När vi är arga, ledsna och upprörda är det lätt att vi säger sårande saker som vi egentligen inte menar – och just därför är det viktigt att vi tagit en paus innan det är dags att ta tag i situationen. Innan du väljer att prata om vad det är som gör dig stressad, är det viktigt att komma ihåg att konversationer är dialoger inte monologer, så låt motparten få lov att säga sitt. Är du orolig för att du ska glömma bort något viktigt, eller att du ska tappa tråden? Skriv då upp en lista på allt som du vill ha sagt. När du väl har delat med dig av dina tankar och känslor är det dags att lyssna på vad mottagaren har att säga. Det är oerhört viktigt att försöka förstå den andra personen - och glöm aldrig bort vikten av att kompromissa!

5. Ta ansvar för hur du mår
När vi mår dåligt är det lätt att låta sin stress gå ut över andra. Dock är det viktigt att förstå att genom att lasta över din stress på någon annan, så kommer den personens stressnivåer att gå upp, och hen kommer med största sannolikhet att lasta över sin stress på en tredje person, eller tillbaka på dig. Det blir alltså en ond cirkel. Men när du tar ansvar för hur du mår så eliminerar du skulden. Genom att förstå varför du är stressad och vilka situationer som orsakar stress så tar du kontroll över dina känslor och får en helt ny syn på situationen. Får någon dig att känna dig stressad så måste du kunna förklara hur du mår, varför du mår så, och hur ni tillsammans kan fixa problemet. Genom att ta ansvar för hur du mår bygger du upp din självkänsla, din självkontroll, samt förbättrar dina förhållanden och din stresshanteringsförmåga. Livet är inte gjort för att gå i ultrarapid, så sakta ner och skynda långsamt. Lär dig förstå dina egna signaler och bli din egen bästa vän.

Text Elin Beattie

Previous
Previous

Gua Sha - som terapi för huden

Next
Next

Vikten av en morgonrutin - så anpassar du den efter dina behov