Vikten av en morgonrutin - så anpassar du den efter dina behov

Vi kan alla relatera till hur det är att ha en riktigt dålig morgon - man sover för länge, och sen är det kört. Trött och grinig stressar man runt i hemmet i hopp om att försöka hinna ikapp, även fast man innerst inne vet att allt man behöver är mer tid. Man blir försenad och lämnar hemmet med andan i halsen, stressen i bröstet och med negativa tankar på repeat. Men måste det verkligen vara så? Nej då. Svaret till en stressfri dag är att skapa en morgonrutin som passar dig och dina behov.

Vikten av en morgonrutin
När man nämner ordet ’morgonrutin’ är det lätt att tro att man måste göra om hela sitt liv för att man ska få det att funka – men så är inte fallet. En morgonrutin är en härlig (och högst individuell) ritual som handlar om att du ger dig själv en positiv start på dagen. Genom att börja din morgon på ett lugnt och entusiastiskt sätt, har det en stor påverkan på hur du upplever resten av din dag. En fungerande morgonrutin kan inte enbart få dig på bättre humör, den kan även hjälpa dig vara mer produktiv, nå dina mål, och känna dig mer organiserad – både i vardagen och på jobbet. Det handlar alltså inte om vem som gör mest och kryssar av flest saker på sin att-göra-lista. Det handlar om att få mer tid, stressa mindre och göra mer.

Mer struktur blir mindre stress
För många av oss är det vanligt med stressiga morgnar. Tiden räcker inte till, och vi känner oss sura och irriterade redan innan vi är på väg ut genom ytterdörren. Stressiga morgnar blir till stressiga timmar på jobbet, och stressiga timmar på jobbet blir till negativitet vardagen. Ja, det blir liksom en dålig spiral – tills vi bestämmer oss för att införa en morgonrutin! Genom att skapa en morgonrutin gör du ett aktivt val att ge dig och dina morgnar en specifik struktur. Du får kontroll på läget genom väl genomtänkta val - något som i sin tur innebär mindre stress och överraskningar i det långa loppet. En bra morgonrutin sätter stämningen för hela dagen, så det är viktigt att du skapar den efter egna behov. Nedan följer våra bästa tips på hur du kan tänka för att skapa just din drömmorgon:

1. Snooza inte
Att snooza må kännas otroligt härligt i stunden, men sanningen är att det förstör vår circadian rhythm – något som kan leda till att vi känner oss groggy i flera timmar efter att vi har gått upp. Är du ett stort fan av att sova så kan vi varmt rekommendera att du går och lägger dig tidigare kvällen innan. Om vill att dina drömmar ska slå in, så måste du komma ihåg att det första du behöver göra är att vakna!

2. Du behöver inte gå upp med tuppen
När det kommer till morgonrutiner är det lätt att tro att ju tidigare du går upp, desto bättre – men så är inte alltid fallet. Vi är alla olika, och det är bara du som vet vad du vill göra och hur länge du vill göra det varje morgon. Kanske behöver du bara 10 minuter extra för att kunna lyxa till det med en långdusch innan det är dags för frukost? Samtidigt kanske någon annan behöver hela 90 minuter för att hinna med allt hen vill göra för att starta dagen på sitt bästa sätt. Så börja med att fråga dig själv vad det är du vill göra, och schemalägg din morgonrutin efter det.

3. Rör på kroppen
Att röra på oss som en del av vår morgonrutin har hälsofördelar så som bättre fokus, mindre stress och mer energi – något som är otroligt fördelaktigt inför en kommande dag på jobbet. Dock är det viktigt att veta att hur du rör på kroppen är högst personligt och absolut enbart upp till dig. Inte behöver du signa upp till ett högintensivt träningspass på gymmet klockan 06.00, utan det kan faktiskt räcka med en snabb stretch i sängen eller den promenad till kontoret. Vill du dock prova på något nytt som en del av din morgonrutin så kan vi varmt rekommendera att skynda långsamt. Börja med 5-10 minuter av vald träningsform och jobba dig sedan uppåt.

4. Låt mobilen ligga
Ja, det må vara ett uttjatat råd, men det betyder inte att det är mindre viktigt. Kollar vi mailen så fort vi går upp går vi direkt in i work-mode – och instagramscrollande bidrar lätt ett FOMO- eller jag-är-inte-bra-nog-tänk. Så gör det till en regel att låta mobilen ta sovmorgon när det kommer till din morgonrutin. Jobba gör vi när vi kommer till jobbet, så ge dig själv en skärmfri morgon när du kan. Utöver att ha skärmfria morgnar, kan vi varmt rekommendera att ha det helt tyst runt omkring dig under din första vakna timme för att se vad för härliga och kreativa tankar och idéer som dyker upp! Vilket leder oss vidare till nästa punkt...

5. Skriv ner din tankar
Oavsett om det handlar om skriva ner obearbetade tankar eller skriva upp en snabb lista på vad du är tacksam för så är skrivandet otroligt fördelaktigt som morgonrutin. Förutom att hjälpa dig att hålla koll på dina tankar, så hjälper journaling dig även att bland annat förverkliga mål, stressa av, hjälpa till med minnet, och boosta din kreativitet. En härlig och kreativ kick-start av hjärnan, helt enkelt - och något som absolut kommer att hjälpa dig under den kommande arbetsdagen. Är du sugen på en ny skrivbok för alla dina mål och drömmar? Då får du inte missa Her Ways alldeles egna notebooks! 100 sidor av olinjerat papper och perfekt för att skriva upp alla mål för dagen.

6. Unna dig
Våra morgonrutiner är till för att tillföra positivitet och glädje i våra liv, så se till att du verkligen unnar dig om morgnarna. Oavsett om det handlar om mat, dryck eller me-time så är det viktigt att du åsidosätter tid till att kunna göra saker som får dig glad. Men kom även ihåg att varje dag inte behöver vara den andra lik, så om det till exempel känns överväldigande att laga lyxfrukost varje morgon så kan du sänka ribban till en gång i veckan. Ingenting är skrivet i sten, så lek runt och prova tills det känns rätt. Våra morgnar är ett ypperligt tillfälle att lägga grunden för stresshantering, samt en avgörande tid att förbereda oss själva för framgång. Så låt dina morgnar skapa din drömtillvaro and set you up for the rest of the day!

Text Elin Beattie

Previous
Previous

Hur man kommunicerar under stress och lär sig skynda långsamt

Next
Next

Låt dina målsättningar ta dig utanför din comofort zone