Naturnärvaro - hur du tar hjälp av naturen att finna ett inre lugn.

I SAMARBETE MED MINDFULLY.

Visste du att naturen och naturnärvaro kan hjälpa dig att stressa av och varva ner? Under de senaste 40 åren har studier på skogsbad och skogsterapi visat en mängd positiva hälsoeffekter - så som sänkt blodtryck, ett stärkt immunförsvar, ökad kreativitet, och minskade nivåer av ångest och depression. Vi har haft äran att prata med Petra Ellora Cau Wetterholm, legitimerad psykolog och grundare av Scandinavian Nature and Forest Therapy Institute (SNFTI) och Shinrin-Yoku Sweden, om skogens helande kraft, vad naturkontakt har betytt för henne, samt hur just du kan ta hjälp av naturen för att finna ett inre lugn.

Vad är skogsbad och skogsterapi?

Skogsbad och skogsterapi är ett sätt att varva ner och öppna sina sinnen i kontakt med naturen. Det är i huvudsaken en preventiv behandling för att motverka och förebygga stress. I Japan baseras skogsbad (shinrin-yoku) på naturkontakt genom våra fem sinnen, vår andning, och framförallt att genom att vandra långsamt.

Vad var det som gjorde att du började intressera dig av skogsbad och naturnärvaro?

Jag började lida väldigt mycket av stressrelaterad ohälsa både på jobbet och hemma, och gick väl i väggen kan man säga. Jag har vuxit upp med naturkontakt, och har 20 års zenbudistisk meditation i bakgrunden – men när det var som värst så kunde jag inte länge meditera inomhus, eller slappna av på något bra sätt. Så jag började gå ut i naturen, och upptäckte att vandring och vara i skogen var det enda sättet för mig att komma ner i varv. Så just i naturen var något märkvärdigt som hände.

Kan du berätta om din egna modell av skogsbad och skogsterapi?

Naturvaro är mitt egna registrerade varumärke och står för en absorption i naturen. En modell som fokuserar på att naturligt vara, och något jag har utvecklat vidare från den amerikanska modellen som jag är utbildad inom. När det kommer till Naturvaro så inkluderar man fler än våra fem sinnen, samt fokuserar på att vara i en mer successiv, fördjupad relation med naturen. Och det är därför jag har döpt modellen till just naturvaro.

Vad säger forskningenom skogsbad och naturnärvaro?

På 1980-talet började man forska på ämnet i Japan och Sydkorea. Och då var det mest fysiologiska studier där man mätte blodtryck, hjärtrytm, och så vidare. Under dom studierna började man se att stresshormonerna sjönk undan när man spenderade tid i naturen, samt att stressrelaterad ohälsa även förbättrades ganska snabbt. Senare har man även gjort mer psykologiska studier, där man kunnat se att även oro, ångest, nedstämdhet, och depression kan förbättras ganska ordentligt av att spendera tid i naturen. Ja, hela välmåendet ökar, och man blir mer harmonisk både fysiskt och psykiskt.

Skulle du säga att det finns ett samspel mellan meditation och natur?

Ja, det gör det ju. Det är ju så med oss människor att vi påverkas väldigt mycket av vår omgivning. Vi speglar det som finns runt omkring oss. Naturen är ju aldrig något annat än närvarande - och det gör att vi kickar in i naturens närvarande mode efter ett tag när vi spendera tid i naturen. Och när det händer, då skiftar vi vårt nervsystem så att vi kommer ner i det parasympatiska nervsystemet. Lugn och ro-modet. Och när man går in i det modet, börjar man helt plötsligt släppa stressen, för att istället bli naturligt närvarande. Våra kroppar är genetiskt kodade för att svara ann mot natur, så det kan gå väldigt snabbt att få en positiv respons.

Hur ofta bör man vara i naturen?

Det finns en del forskning på det, och man säger att efter ungefär 20 minuter i naturen så börjar ditt lugn och ro-mode att kicka in. Säg att du spenderar din lunch i naturen, eller 20-30 minuter tre gånger i veckan så är det en väsentlig skillnad mot om du inte går ut alls. Då får du en effekt. Men om du tillbringar en längre stund, då kan du få upp till en veckas effekt. Låt oss säga att du är ute i 2-3 timmar, som ett guidat skogsbad tar, då kan du känna av det nästan upp till en vecka.

Petras 5 bästa tips på hur du kan ta hjälp av naturen för att finna ett inre lugn

1. Vandra ut i något naturområde. Det kan vara en park i stan, lite närmare skogen, eller nära havet. Var som helst där det finns natur. Levande miljö är viktigt, så ta dig gärna bort ifrån stigen. Du behöver inte gå långt, utan bara en liten bit ifrån den vanliga stigen räcker. Låt kroppen visa dig var det känns härligt att vara.

2. Sakta ner. Börja vandra långsamt så att du ger din kropp en chans att växla ner. Och då menar jag inte promenadtakt, utan verkligen jättelångsamt. Sakta ner ordentligt så att du så småningom bara vill hitta ett ställe och sätta dig. Ta gärna några djupa andetag.

3. Fokusera på dina sinnen. Öppna dina fem sinnen, ett i taget. Tillåt dig att verkligen se sig omkring. Sedan kan du fokusera på att medvetet använda din hörseln. Lyssna och låt din hörsel vara både nära och långt bort. Sen kommer det till känseln. Känn temperaturen, årstiden, vinden, luften. Och om du sitter ner, rör vid marken. Känn med hela kroppen. Sen kan du smaka på något du är bekant med om du vill.

4. Låt mobilen ligga. När det kommer till att skogsbad handlar det om att gå ifrån mental aktivitet till kroppslig aktivitet – det som kallas för embodiement på engelska. Det är jättesvårt att nå embodiement om du lyssnar på poddar och blir inspirerad av andras samtal. Det finns inget rätt eller fel, men skogsbadet bjuder in dig till att vistas i ett naturligt tillstånd. Att ha naturtid.

5. Investera i en guidad naturnärvaro. Jag skulle verkligen rekommendera att gå med en utbildad skogsterapiguide första gången, för att lära dig hur du ska göra. Annars kan du även ha en guidning i öronen som hjälp! Jag guidar en del naturkomplentationer och meditationer på Mindfully, där jag ger instruktioner på vad du ska göra när du befinner dig i naturen. Det finns det olika teman som du kan plocka från, och komplentationerna och meditationerna är bara runt 10 minuter långa.

PROVA PÅ MINDFULLY GRATIS I 30 DAGAR

Vill du prova på meditationsappen Mindfully?

Alla Her Ways läsare får prova på Mindfully gratis i 30 dagar. I appen kan du bl.a. bli guidad inom naturvaro av Petra Ellora Cau Wetterholm. Följ länken nedan för att registrera och starta din provperiod!

PROVA PÅ MINDULLYS MEDITAIIONSAPP GRATIS I 30 DAGAR HÄR!

Text Elin Beattie

Bild Shop Lerumi

Previous
Previous

så blir du huvudkaraktären i ditt eget liv. 

Next
Next

Så utövar du närvaro i din vardag.