Så utövar du närvaro i din vardag.
I SAMARBETE MED MINDFULLY.
Maj markerar månaden för mental hälsa - en månad då vi alla uppmuntras att uppmärksamma och adressera hur vi egentligen känner och mår. Vi på Her Way har haft äran att prata med Bengt Renander, coach i medvetenhet och närvaro, om vikten av att lära sig leva här och nu. I den här intervjun berättar Bengt om närvaro som koncept, vad närvaro har betytt för honom, samt ger oss sina 3 bästa tips på hur just du kan lära dig utöva medvetenhet och närvaro i din vardag.
Vad betyder konceptet närvaro?
Den definitionen jag använder mig av när det kommer till närvaro är förmågan att ha sin uppmärksamhet i det innevarande ögonblicket. Alltså att jag kan rikta min uppmärksamhet till nuet - för vi människor kan ha vår uppmärksamhet i två olika världar kan man säga.
Berätta mer?
Det handlar om tankevärlden och upplevelsevärlden. När vi är i tankevärlden tänker vi på saker. Ofta ältar vi det förflutna, eller oroar oss/planerar för framtiden. Eller så är vi engagerad i det som inte är, eller det som vi tycker borde vara. Och allt detta utspelar sig i tankevärlden. Men när det kommer till upplevelsevärlden så handlar det om allt vi kan uppleva med våra sinnen. Syn, hörsel, smak, känsel, doft - det som sker här och nu. När det kommer till upplevelsevärlden är vi helt närvarande.
Vad tror du står i vägen för att individer ska kunna hitta närvaro?
Rädsla. Skälet till att vi har svårt med närvaro är att det finns en del av oss som egentligen bara vill överleva. Och för dom individerna är det viktiga inte om dom är lyckliga eller inte, utan det viktiga är att dom överlever.
Vad händer när vi befinner oss i rädsla?
Då är du tillbaka i tankevärlden. Dels måste du komma ihåg allt jobbigt, negativt och farligt som har hänt. Och sättet för oss människor att komma ihåg saker är att älta. Så du repeterar en historia om och om igen så att du inte glömmer den. Sen använder du din förmåga till att föreställa dig det som inte finns - allt jobbigt och farligt som kan komma att hända. Sen måste du hitta en lösning till det scenariot om det händer. Så du ältar och oroar dig. Rädslan är en sorts överlevnadsinstinkt, men det har gått alldeles för långt. För rädslan står inte längre i proportion till faran.
Vad kan man göra för att bli mer närvarande?
Även när man är i det värsta tankedramat finns det alltid en dörr till nuet. Och på den dörren finns det en skylt som det står OK på. Och vad den dörren representerar är att ge upp kriget mot det som är, och erkänna det kriget förlorat - för det är det. Acceptans är en väldigt viktig del av närvaro. Och det handlar inte om att inte kunna förändra saker. Nej, det handlar om att vi lättare kan förändra saker genom att acceptera att det är som det är.
Varför är just acceptans så viktigt när det kommer till närvaro?
Livet pågår ju här och nu. Och om jag inte är medveten om det som pågår just nu, så kommer jag att missa mitt korta och enda jordeliv.
Vad har närvaro betytt för dig, personligen?
Oerhört mycket. Närvaro för mig innebär att kunna vara med det som är, och känna det jag känner. Vi är väldigt många som är på flykt ifrån det som är. Men om man kan vara närvarande och känna det man känner, då är man fri. Att jag inte längre behöver undvika situationer för att jag inte står ut med att känna vissa känslor, det är frihet för mig.
Vad är dina 3 bästa tips för att utöva medvetenhet och närvaro i sin vardag?
- Uppmärksamhet. Du behöver vara uppmärksam på om du befinner dig i tankevärlden eller verkligheten. När du är i tankevärlden är det som en sorts drömvärld - för du kan tänka exakt vad som helst. På samma sätt som att drömmar kan kännas otroligt verkliga när du drömmer, så kan du liksom somna in i tankevärlden när du är vaken. Du kan börja tänka på “tänk om jag aldrig kommer att träffa någon”, eller “undrar vad mitt ex gör just nu.” - och när du befinner dig i tankevärlden så vet du och kroppen oftast inte om det. Utan du kan helt plötsligt känna ångest, trots att du sitter på ett fint café och dricker en god cappuccino. Men dina känslor tror att du har jättemycket ångest. Så du behöver vara uppmärksam på var du har din uppmärksamhet.
- Acceptans. Säg OK till det som är, och ge upp kriget mot verkligheten. Egot gillar inte acceptans, men jag tror det är två saker man behöver inse när det gäller acceptans. En vanlig missuppfattning är att du säger OK till det som pågår för att du vill att det ska vara så. Men det är inte därför du säger OK. Du säger OK för att det är som det är. Genom att acceptera verkligheten istället för att jobba emot det som sker, får du så mycket mer energi till att hitta en lösning. All den energi du tidigare la ner på att vara emot det som skedde, har du nu över till att interagera med ditt problem.
- Meditation. Jag tror att det är svårt att komma runt meditation om man vill bli mer närvarande. Det jag gör när jag mediterar är att träna på att gå från att ha min uppmärksamhet i tankevärlden, till att ha min uppmärksamhet i upplevelsevärlden. När jag mediterar sätter jag mig ner och skärper min uppmärksamhet, och känner hur buken häver sig från grunden under min andning. Sen går det fem sekunder och så kommer en tanke som stör. Men istället för att sluta meditera och börja fokusera på dina tankar kan du säga “det var en tanke - jag släpper den” för att ta tillbaka uppmärksamheten till andningen och upplevelsevärlden. Tanke. Släppa. Upplevelsevärlden. Och så håller jag på. Meditationen är som ett sorts mentalt gym där jag tränar min förmåga att rikta tillbaka uppmärksamheten till upplevelsevärlden.
PROVA PÅ MINDFULLY GRATIS I 30 DAGAR
Vill du prova på meditationsappen Mindfully?
Alla Her Ways läsare får prova på Mindfully gratis i 30 dagar och i appen kan du bl. a bli guidad till ökad närvaro av just Bengt Renander. Följ länken nedan för att registrera och starta din provperiod!
PROVA PÅ MINDULLY GRATIS I 30 DAGAR HÄR !
Text Elin Beattie
Bild La Causa Journal