Så undviker du att bli skärmtrött

Under det senaste året har majoriteten av oss mer eller mindre levt framför en skärm. Covid har begränsat möjligheten att ses rent fysiskt, och tiden vi spenderar framför våra skärmar har minst sagt skjutit i höjden. Det positiva med denna hastiga digitalisering är att många av oss nu har möjligheten att ta del av en mängd olika möten, seminarier och kurser tack vare att dom hålls online – men det finns även en baksida: den enorma skärmtröttheten som har överrumplat oss alla.

När du jobbar hemifrån är en del av dealen att du ska delta i digitala möten med kollegor och kunder, online. Zoom, Google Meet och Microsoft Teams har gått varma under det senaste året - och även fast det är härligt att vi mer eller mindre kan fortsätta jobba precis som förr, är tiden framför datorn och de digitala mötena påfrestande för oss alla. Varför? Jo, för att all vår vakna skärmtid bidrar till en kognitiv överbelastning som kallas skärmtrötthet.

Är du skärmtrött?
Skärmtrötthet är en åkomma vars symptom ter sig olika från person till person. Vissa påverkas mest av själva skärmen, något som ofta leder till torra ögon, huvudvärk, samt värk i axlar och nacke. Hos andra gör sig skärmtröttheten påmind efter en hel dag av videosamtal, då man har övertrasserat sitt energikonto och känner sig trött, nedstämd och har svårt att koncentrera sig. Oavsett hur du blir påverkad, är den goda nyheten att du inte är ensam om att känna så här – samt att det finns hjälp att få.

Problemet med videosamtal
När vi träffar människor via en skärm är vi med om något som kallas en upplevd närvaro. Vi ser och hör personen på skärmen, men går vi miste om individens kroppsspråk och andra viktiga signaler som krävs för att en konversation ska flyta på och kännas bra. På grund av detta behöver vår hjärna kompensera för alla aspekter av kommunikationen som vi går miste om, något som i sin tur leder till att vi blir trötta och utmattade. Pågår detta kompenserande under en för lång tid blir vi så småningom även skärmtrötta – och det är just därför som vi måste bli bättre på att sätta gränser och ta hand om oss själva när det kommer till våra skärmvanor.

Problemet med skärmar
Världen må ha digitaliserats, men våra ögon har inte utvecklats sedan tiden vi levde på savannen. Som jägare-samlare var våra ögon vana vid att ofta byta fokus mellan att speja mot horisonten, och fokusera på diverse precisionsarbeten som fanns framför oss. Men idag, på grund av skärmsamhället, har det långa fokuset mer eller mindre gått förlorat – och våra ögon får ta smällen. Visste du t.ex. att våra ögon har en biologisk maxgräns på ca två timmars skärmtid/precisionsarbete per dag? När vi sitter framför en skärm, eller fokuserar på något som befinner sig precis framför oss, skickar vår hjärna ut signaler som säger till oss att blinka ungefär hälften så ofta som vanligt för att inte tappa fokus. Hej torra, ömma ögon och skärmtrötthet!

Hitta en lösning som fungerar för dig
Vi är alla olika när det kommer till skärmtrötthet, samt hur detta relativt ny fenomen påverkar oss. Men oavsett hur just du blir påverkad är det viktigt att veta att det finns hjälp att få. Och bäst av allt? Du kan hjälpa dig själv! Nedan följer våra 5 bästa tips på hur undviker att bli skärmtrött.

1. Behöver ni ses? I dagens digitala värld kan videomöten kännas som ett självklart val, men bara för att du kan göra någonting betyder det inte att du bör göra det. Så innan du organiserar nästa videosamtal, fråga dig själv varför du väljer just video. Kan problemet lösas via ett telefonsamtal, eller kan du ta konversationen via ett mail? För att undvika skärmtrötthet hos oss själva och andra är det viktigt att ha denna punkt i åtanke.

2. Välj med omsorg. Det positiva med videomöten är att det ger fler individer chansen att medverka. Men för att undvika skärmtrötthet hos dig och ditt team kan det vara värt att ifrågasätta om hela teamet faktiskt behöver medverka på mötet? Ibland kanske det räcker att en fjärdedel av teamet deltar. Ta gärna med dig detta tänk när det kommer till din vardag. Det är lätt att signa upp sig på olika onlineseminarier och lives bara för att man kan, men fråga gärna dig själv om du verkligen vill och behöver ännu en digital interaktion.

3. 20-20-20. Många av oss får trötta och irriterade ögon av att sitta framför en skärm en hel dag. Men att jobba framför en dator behöver inte alltid betyda att du får skärmtrötta ögon – speciellt inte om du anammar 20-20-20-metoden. Denna metod går ut på att du jobbar framför datorn i 20minutersintervaller för att sedan ta en paus. Under din paus åsidosätter du 20 sekunder till att fokuserar blicken på något som är 20 meter bort. Detta hjälper dig att avlasta din ögonmuskulatur och återfuktar ögonen genom att du blinkar mer. 20-20-20-metoden fungerar utmärk tillsammans med Pomodoro-metoden som vi har skrivit om HÄR.

4. Begränsa tiden framför skärmen. Jobbar du framför en skärm fem dagar i veckan kan det vara värt att ha skärmfria dagar och helger lite här och där. Genom att begränsa tiden du spenderar framför dina skärmar minimera du automatiskt risken för att bli skärmtrött. Dock må detta tips vara lättare sagt än gjort, så börja smått för att sakta men säkert förlänga tiden du spenderar ifrån dina skärmar.

5. Ta hand om dig själv. När vi lever ett liv framför våra skärmar är det extra viktigt att vi tar hand om oss själva. Undvik skärmtrötthet genom att ta aktiva pauser under din arbetsdag. Drick mycket vatten, rör på kroppen, och ta en lunchpromenad för att få frisk luft. Tacka inte ja till för många videomöten på en och samma dag, utan försök att sprida ut dom under veckan för att ge dig själv det lugn du behöver. Du gör ett grymt jobb, och vi tror på dig!

Text Elin Beattie

Previous
Previous

Så förbättrar du din uthållighet

Next
Next

5 dagliga rutiner för bättre välmående