5 tecken på att du behöver tagga ner och lära dig att omprioritera och känna ditt eget flow.
Oavsett om det handlar om att ha många bollar i luften när det kommer till arbete eller fritid kan vi nog alla relatera till hur det känns att göra lite för mycket under en lite för lång tid. Men med tanke på att stress egentligen är en naturlig reaktion som i grund och botten är till för att hjälpa oss att överleva, hur vet man då vad för sorts stress som är dålig? Och vad för fysiska och psykiska symptom är det egentligen som indikerar att det är dags att tagga ner?
Vad är stress och vad gör den med oss?
Kort och gott är stress en överlevnadsmekanism. När vi upplever en situation som stressig, viktig, bråttom, eller rentutav farlig reagerar kroppen med att sätta sig i högsta beredskap. Mängder av energi skickas ut till både hjärta, muskler och hjärna så att vi ska kunna fokusera på den, enligt kroppen, akuta situationen och hantera den på bästa sätt. Dock finns det ett problem: hjärnan klarar inte av att skilja på olika sorters stress. Så oavsett om din stress beror på en kroppsskada, psykisk belastning, eller att du blir jagad av en sabeltandad tiger så tolkar hjärnan det som en och samma sak – och kör därför direkt igång med det tunga artilleriet. Ett effektivt hjälpsystem som fungerar utmärkt vid kortare belastningar, men som tyvärr har en tendens att krångla till det för de individer som lider av ett intensivt stresspåslag utan tid till återhämtning.
Kunskap är makt.
Skadlig stress har blivit ett allt vanligare (och allvarligare) samhällsproblem i Sverige och drabbar ofta individer som är högpresterande, ambitiösa och villiga att jobba hårt. Enligt statistik från Försäkringskassan är utmattningssyndrom den vanligaste stressdiagnosen bland dagens sjukskrivna, och trots att stress är ett symptom som drabbar både kvinnor och män så är det av någon anledning just unga kvinnor som står för den största ökningen av individer som lider av skadlig stress.
Sedan 2011 har antalet sjukskrivningar på grund av stressdiagnoser ökat med 370% (nej, det är inget skrivfel) hos kvinnor mellan 25-29 – men trots detta akuta samhällsproblem verkar det inte finnas någon som sitter på svaret till gåtan ’Varför?’. Kan det handla om att de flesta av oss är grymma på att drömma stort och jobba hårt, men inte lika bra på att lyssna på kroppen när den säger ifrån? Eller har det något att göra med den pepp-kultur och jag-klarar-allt-attityd som råder, där de individer som lider ofta gör det i tystnad? Vem vet, kanske är det en blandning av båda.
Lär dig känna igen kroppens signaler.
Oavsett vad den bakomliggande orsaken till kvinnors ökade stress är, vill vi på Her Way slå ett bestämt slag för varje kvinnas rätt att nå sina drömmar utan att bli stressjuka på köpet. Så hur gör man? Först och främst lär man sig känna igen kroppens varningssignaler. Sen är det dags att ta dom på största allvar. Nedan följer en lista på fem av kroppens vanligaste varningstecken på att det är dags att tagga ner, så att du kan börja ta hand om dig själv redan idag.
1. Sömnproblem. Ett första tecken på för mycket stress är att vi känner oss ovanligt trötta. Sover du oroligt, vaknar ofta och har svårt att somna om? Eller har du problem med att somna över huvud taget? Oavsett sömnproblem så bidrar ett konstant stresspåslag till ett överdrivet behov av sömn och vila. Dock är den goda nyheten att kroppen har förmågan att återhämta sig på tre till fyra dagar när stressen väl har upphört, så länge vi ser till att ge den ordentlig vila. Händer det dock att något triggar igång stressen igen så är vi tyvärr tillbaka på ruta ett.
2. Sviktande minne. För mycket stress leder till att hjärnans främsta minnescentrum, hippocampus, inte kan ta till sig blodsocker, vilket i sin tur leder till en energibrist som gör att hjärnan inte klarar av att skapa minnen. Har du börjat tappa ord och har svårt att komma ihåg saker som du aldrig haft problem med förut? Vad var lösenordet nu igen? Och skickade du verkligen iväg det där mejlet? Den bra nyheten är att du inte har blivit galen. Den dåliga? Stresshormonerna gör dig glömsk.
3. Psykisk och fysisk trötthet. Har du gått från pigg, nyfiken och utåtriktad till trött, orkeslös och nedstämd utan att förstå varför? Stress har en dålig vana att påverka vårt psykiska och fysiska mående. Har vi varit stressade under en längre tid utan chans till återhämtning blir det svårare för oss att tänka klart, fatta beslut och lösa problem. Sen får vi inte glömma den fysiska tröttheten som gör att vi känner oss kraftlösa efter att ha gjort de mest vardagliga av sysslor, så som att gå promenad eller att gå till affären.
4. Upplevelsen av krav. När vi är stressade är det inte ovanligt att vi börjar uppleva vissa situationer som ytterst kravfyllda och stressande, även fast vi tidigare inte haft några som helst problem att hantera dom. Har du börjat känna ångest och olust inför vardagliga ting? Kanske har middagar med dina bästa vänner förvandlats till ett ångestfyllt krav. Eller är det så att du får stresspåslag bara av att öppna mejlkorgen? Då kan det vara dags att se över den nuvarande livssituationen.
5.
Pressat hjärta. Vid
stress frisätts bland annat stresshormonerna adrenalin och
noradrenalin som bidrar till
att blodtrycket stiger och att hjärtat slår snabbare - ett
fenomen som leder till den ytterst obehagliga känslan av att hjärtat
inte beter sig som det ska. Kanske upplever
du även
att ett extra hjärtslag förekommer precis efter det senaste? Detta
är ett symptom
som uppstår
då
hjärtat försöker kompensera för kroppens ökade behov av näring
och syre som uppstår under
stress. Summa
summarum: vännen, det
är hög tid att varva ner.
Hitta tillbaka till ditt flow.
Att sluta stressa är definitivt lättare sagt än gjort, men genom att känna till de största varningssignalerna är det förhoppningsvis lite enklare att göra små, men ack så viktiga, ändringar som kan bidra till mindre stress och bättre hälsa. Nedan följer tre snabba tips till hur omprioriterar i vardagen för att sakta men säkert hittar tillbaka ditt naturliga flow:
1. Bli okej med ”bra nog”. Många som lider av skadlig stress har ofta ett problem med att sträva efter att saker ska bli perfekta – ett tankesätt som helt klart stjälper mer än hjälper. Genom att ständigt jaga de perfekta lösningarna och resultaten kommer du ha otroligt svårt att slappna av och ge kroppen och knoppen den tid den behöver för att återhämta sig. Försök istället att bli okej med ”bra nog” och ifrågasätt ditt gamla tänkande om att allt måste vara perfekt.
2. Sätt realistiska mål. Att gå från stressad till stressfri är tyvärr inte något som kommer att ske över en natt, men du kan snabba på processen genom att börja sätta realistiska mål. Känner du till exempel att du lätt fastnar på jobbet kan du försöka att dela upp dagens eller veckans mest ångestfyllda uppgifter i delmål. Är det till exempel en överfylld mejlkorg som stressar dig så kan du sätta som mål att beta igenom alla osvarade mejl under en arbetsvecka istället för en arbetsdag – och ha som delmål att svara på tre till fem mejl per dag.
3. Skapa återhämtningsritualer. Som vi nämnt ovan behöver både knoppen och kroppen mycket vila för att återhämta sig. En återhämtningsritual på jobbet kan till exempel bestå av att ta regelbundna 10minuterspauser var 90:e minut, där du helt enkelt lägger ifrån dig jobbet och gör något annat, så som att ta en promenad eller läsa några sidor ur din favorittidning. På hemmaplan kan en återhämtningsplan gå ut på att du veckovis schemalägger egentid som du bestämmer dig för att inte rubbar på. Ge dig själv två till tre kvällar i veckan där du bara tar det lugnt och släpper alla krav, måsten och den annars så konstanta tillgängligheten via mobiltelefonen. Bli din egen bästa vän igen! Vi lovar att du inte kommer ångra dig.
Text Elin Beattie